fbpx
Magyar Nemzeti Filmalap honlapja.

Fejek hullottak a Magyar Nemzeti Filmalapnál

Káel Csaba egy híján mindenkit kirúgott a Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságából, melynek nemrég lett az elnöke.

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának öttagú testületének tagjai hétfőtől: az Andy Vajna utódjának kinevezett Káel Csaba rendező, filmügyi kormánybiztos; Kálmán András, a filmalap vezérigazgató-helyettese, filmforgalmazási szakember; Pesti Ákos producer, gyártásvezető; Fonyódi Tibor író, forgatókönyvíró; valamint Pál Ákos, a filmalap vezérigazgatója (a nemrégiben távozó Havas Ágnes utódja) alkotja – ez egy MTI-hírből derült ki.

A filmalap anyagi támogatásával jelenleg több mint harminc egész estés mozifilm gyártásának előkészítése, forgatása vagy utómunkája van folyamatban, továbbá számos filmterv és forgatókönyv fejlesztése zajlik.

Még idén megérkezik a hazai mozikba a Drakulics elvtárs című Kádár-kori vámpírvígjáték, a Szép csendben című dráma, a Valan című, Erdélyben forgatott thriller és a Seveled című romantikus vígjáték.

Káel Csaba rendező, filmügyi kormánybiztos, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója
Káel Csaba rendező, filmügyi kormánybiztos, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója. Fotó: Wikipedia

A Filmszakmai Döntőbizottságban eddig olyan nevek szerepeltek többek között mint az ELTE filmszakának egyik legnevesebb tanára, Kovács András Bálint, a legnagyobb nézőszámú magyar filmek közül többet is jegyző rendezők és forgatókönyvírók, Goda Krisztina, Divinyi Réka vagy Hegedűs Bálint, és olyan többszörösen díjazott filmrendezők, mint Fekete Ibolya.

Káel Csaba neve egyébként sokaknak lehet ismerős, hiszen amikor első Orbán-kormány idején, miközben magyar játékfilmek gyártására évente mintegy 400 millió forint jutott, a Bereményi Géza által rendezett Hídember és a Bánk Bán filmprodukciók 2,5 milliárd forintot kaptak. Káel cége, a Bánk Bánt gyártó és forgalmazó Ezüsthajó Kft. többek között az Országimázs Központ egyik állandó beszállítójaként végzett pr-munkát a kormányzat számára. A film költségvetésének végső változatában több tételt – így az Ezüsthajó szervezési díját – kétszer is felszámoltak, megismételtek és elrejtettek a sorok között. Az ügyben először vizsgálat, majd nyomozás is indult, de azt elévülés miatt 2007 őszén lezártak.

Az Ezüsthajó további filmes munkája az volt, hogy a miniszterelnök és a kormánytagok közszereplését, utazásait örökítette meg három év alatt 580 millió forintért,  ebben az összegben nem volt benne a havi 1,3 millió forintos készenléti díj.

Az Országimázs Központ által működtetett archívum részére 312 film készült, az alkotásokat akkor három év alatt 62-en nézték meg.

Borító: A Magyar Nemzeti Filmalap honlapja

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások