artisjus

Rekord magas jogdíjat osztott szét tavaly az Artisjus

Az Artisjustól kapott adataiból kiderül, milyen arányban oszlik szét a 13 ezer 819 magyar szerző és jogutód számára szétosztott pénz.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Soha ilyen magas jogdíjat nem fizetett ki az Artisjus mint 2019-ben. A szerzői jogi közös hazai jogkezelő 9,3 milliárd forint jogdíjat osztott fel a dalok, zeneművek alkotói, illetve jogutódjaik között.

Az Artisjus által kifizetett jogdíjak alakulása
Az Artisjus által kifizetett jogdíjak alakulása

A kifizetett összeg 8,1 százalékkal volt nagyobb mint 2018-ban volt.

A 9,3 milliárd forint több mint felét (53,6 százalékát) kapták magyar szerzők, a nekik kifizetett mintegy 5 milliárd forint 17 százalékkal volt több mint egy évvel ezelőtt.

 

A jogdíjak szétosztása a magyar és külföldi előadók között
A jogdíjak szétosztása a magyar és külföldi előadók között. Forrás: Artisjus

Az Artisjus összesen 13 ezer 819 magyar szerző és jogutód között osztott szét jogdíjat 2019-ben. 1501 új szerző (zeneszerző, szövegíró) regisztrált az Artisjusnál; utóbbiak között a 30 év alattiak vannak többségben. 2019-ben 17.336 új dalt regisztráltak a jogkezelőnél.

Újonnanregisztrált dalok száma az Artisjusnál
Újonnan regisztrált dalok száma az Artisjusnál

A kifizetés az Artisjus zenei adatbázisa alapján történik, amit a zeneszerzők és szövegírók közös jogkezelőjeként üzemeltet, és minden évben több millió elhangzási adatot vizsgál meg. A zeneművek lejátszását felhasználási csatornánként méri – rádió, televízió, élőzenés rendezvények, hangfelvételek, online zenehallgatás – majd ezek alapján osztja fel a dalszerzők között a korábban beszedett jogdíjakat.

Tavaly 1326-ra nőtt azok száma, akik havonta legalább 50 ezer forint jogdíjat kaptak (lásd az alábbi jogdíjpiramis felső szeleteinél). A regisztrált zenészek jelentős része, 40,6 százaléka (5610-en) havi jogdíja azonban nem érte el a havi 500 Ft-ot sem. A zenészek 28,4 százalékának 500 és 5000 Ft közötti összeg járt havonta, míg 21,4 százaléknak 5 ezer és 50 ezer forint között alakult a szerzői jogdíjból származó bevétele.

A 2019-es jogdíjpiramis
A 2019-es jogdíjpiramis
Kiemelkedő dalok jövedelmezősége
Kiemelkedő dalok jövedelmezősége

Elindult a Zenével jobb! program

Mostantól a zene tudatosabb használatában segíti az induló vállalkozókat a szerzői egyesület által indított Zenével jobb! program.

Ennek első állomása egy weboldal, ahol a zeneipari szakemberek többek között ötleteket adnak az üzlet zenei stílusának és repertoárjának kialakításához, bemutatják az aktuális zenei trendeket és gyakorlati tippeket kínálnak a zenelejátszó eszközökkel kapcsolatos kérdésekben is stb.

A zenei jogdíjak jelentős része származik kereskedelmi és szórakozóhelyektől

Az Artisjus egyébként jelezte, hogy egyre több kereskedelmi és szolgáltatóhelyen szól a vendégek szórakoztatására háttérzene: a statisztikák közelítenek a 2008-as válság előtti állapotokhoz, 2018-ban 36,5 ezer üzletet tartott számon az Artisjus.

Az éttermek, kávézók, szállodák, benzinkutak, kereskedelmi üzletek, bevásárlóközpontok, fodrászatok, edzőtermek által játszott háttérzene után fizetett jogdíjak mértéke 2019-ben az összes kifizetett jogdíj 27 százalékát biztosította. Ez ténylegesen azt jelenti, hogy 2,5 milliárd forint származott a háttérgépzenéből.

Borító: Artisjus Facebook
Szóljon hozzá!