fbpx
artisjus

Rekord magas jogdíjat osztott szét tavaly az Artisjus

Az Artisjustól kapott adataiból kiderül, milyen arányban oszlik szét a 13 ezer 819 magyar szerző és jogutód számára szétosztott pénz.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Soha ilyen magas jogdíjat nem fizetett ki az Artisjus mint 2019-ben. A szerzői jogi közös hazai jogkezelő 9,3 milliárd forint jogdíjat osztott fel a dalok, zeneművek alkotói, illetve jogutódjaik között.

Az Artisjus által kifizetett jogdíjak alakulása
Az Artisjus által kifizetett jogdíjak alakulása

A kifizetett összeg 8,1 százalékkal volt nagyobb mint 2018-ban volt.

A 9,3 milliárd forint több mint felét (53,6 százalékát) kapták magyar szerzők, a nekik kifizetett mintegy 5 milliárd forint 17 százalékkal volt több mint egy évvel ezelőtt.

 

A jogdíjak szétosztása a magyar és külföldi előadók között
A jogdíjak szétosztása a magyar és külföldi előadók között. Forrás: Artisjus

Az Artisjus összesen 13 ezer 819 magyar szerző és jogutód között osztott szét jogdíjat 2019-ben. 1501 új szerző (zeneszerző, szövegíró) regisztrált az Artisjusnál; utóbbiak között a 30 év alattiak vannak többségben. 2019-ben 17.336 új dalt regisztráltak a jogkezelőnél.

Újonnanregisztrált dalok száma az Artisjusnál
Újonnan regisztrált dalok száma az Artisjusnál

A kifizetés az Artisjus zenei adatbázisa alapján történik, amit a zeneszerzők és szövegírók közös jogkezelőjeként üzemeltet, és minden évben több millió elhangzási adatot vizsgál meg. A zeneművek lejátszását felhasználási csatornánként méri – rádió, televízió, élőzenés rendezvények, hangfelvételek, online zenehallgatás – majd ezek alapján osztja fel a dalszerzők között a korábban beszedett jogdíjakat.

Tavaly 1326-ra nőtt azok száma, akik havonta legalább 50 ezer forint jogdíjat kaptak (lásd az alábbi jogdíjpiramis felső szeleteinél). A regisztrált zenészek jelentős része, 40,6 százaléka (5610-en) havi jogdíja azonban nem érte el a havi 500 Ft-ot sem. A zenészek 28,4 százalékának 500 és 5000 Ft közötti összeg járt havonta, míg 21,4 százaléknak 5 ezer és 50 ezer forint között alakult a szerzői jogdíjból származó bevétele.

A 2019-es jogdíjpiramis
A 2019-es jogdíjpiramis
Kiemelkedő dalok jövedelmezősége
Kiemelkedő dalok jövedelmezősége

Elindult a Zenével jobb! program

Mostantól a zene tudatosabb használatában segíti az induló vállalkozókat a szerzői egyesület által indított Zenével jobb! program.

Ennek első állomása egy weboldal, ahol a zeneipari szakemberek többek között ötleteket adnak az üzlet zenei stílusának és repertoárjának kialakításához, bemutatják az aktuális zenei trendeket és gyakorlati tippeket kínálnak a zenelejátszó eszközökkel kapcsolatos kérdésekben is stb.

A zenei jogdíjak jelentős része származik kereskedelmi és szórakozóhelyektől

Az Artisjus egyébként jelezte, hogy egyre több kereskedelmi és szolgáltatóhelyen szól a vendégek szórakoztatására háttérzene: a statisztikák közelítenek a 2008-as válság előtti állapotokhoz, 2018-ban 36,5 ezer üzletet tartott számon az Artisjus.

Az éttermek, kávézók, szállodák, benzinkutak, kereskedelmi üzletek, bevásárlóközpontok, fodrászatok, edzőtermek által játszott háttérzene után fizetett jogdíjak mértéke 2019-ben az összes kifizetett jogdíj 27 százalékát biztosította. Ez ténylegesen azt jelenti, hogy 2,5 milliárd forint származott a háttérgépzenéből.

Borító: Artisjus Facebook
Szóljon hozzá!