fbpx
doménregisztráció számának alakulása

A hazai domain regisztrációk száma minden képzeletet felülmúlt

Vajon miként alakult a domain nevek regisztrációinak az aránya az elmúlt éveket tekintve? Minek köszönhető, hogy szinte egyre-másra jönnek velünk szembe az újonnan létrehozott weblapok? (x)
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Ezekre a kérdésekre kerestük mi magunk is a választ, a kapott eredményeket pedig a bejegyzés keretei között igyekszünk továbbítani is az olvasó felé.

Miként alakult a .hu domain regisztrációk száma az elmúlt években?

A 2019-es naptári évben összesen 96.894 darab domain nevet regisztráltak a felhasználók. Ez az érték nemcsak a 2018-as számhoz viszonyítva mutat hatezer regisztrációnál is komolyabb növekedést, hanem az utóbbi öt esztendő viszonylatában is kiemelkedőnek számít.

Naponta átlagosan kétszázhetven, havi szinten pedig nyolcezer új .hu végződéssel rendelkező domain elnevezést jelent mindez. Amennyiben ötéves viszonylatban tekintünk vissza, akkor 460 ezerhez közelít a regisztrációk száma. Érdemes tehát megvizsgálni, hogy vajon mi állhat az erőteljes növekedés mögött?

Minek köszönhetők a kifejezetten magas számok?

Domain név regisztrálása nélkül elképzelhetetlen egy weboldal üzemeltetése. Márpedig egyre több magánszemély, egyéni vállalkozó és társas vállalkozás ismeri fel a tényt, miszerint online jelenlét nélkül szinte elképzelhetetlen a tartósan sikeres működés.

Ráadásul hosszú évek óta felfelé ívelő spirálban van a gazdaság is, talán sosem állt rendelkezésre még ennyi lehetőség a pénzszerzésre, ezért fokozódó vállalkozói kedv tapasztalható. Ezzel magyarázható főként a weblapokhoz kapcsolódó domain regisztrációk számának szignifikáns növekedése.

Tegyük hozzá még azt is, hogy a weboldal készítéshez kapcsolódó belépési küszöb is egyre alacsonyabbra kerül. Ma már számtalan ingyenes és fizetős forrásból sajátíthatók el akár napok alatt a webdesign alapjai, így bárki számára nyitott a lehetőség a saját honlap létrehozására.

Mekkora potenciális érték rejtőzhet egy domain névben?

Az ideális domain név frappáns, könnyen megjegyezhető, és rímel a vállalkozásunk nevére vagy a tevékenységünkre. Márpedig kimondottan fogyóban vannak már azok a domain elnevezések, amelyekről a fenti állítások elmondhatók.

Ezért egyre több cég dönt úgy, hogy az általa használt termék vagy márka nevéhez hasonlatos valamennyi domain változatot felvásárolja. Így nem ritka, hogy valaki több tucat, esetleg több száz megvett domain név felett rendelkezik.

A domain név közvetett jelentősége ugyanis komoly pénzekben is megmutatkozhat, amennyiben egy nem túl korrekt versenytárs az általunk használt név egyik mutációját kihasználva tisztességtelen előnyre jut velünk szemben. Ezt a kellemetlen meglepetést érthető okokból sokan szeretnék elkerülni.

Nem marad tehát más út, mint beszerezni valamennyi olyan domain elnevezést, amit valamilyen szinten össze lehet kapcsolni a cégünk foglalkozásával.

Támogatói tartalom, azt nem a Media1 készítette. (x)

Szóljon hozzá!