Hírcsárda helyreigazítás

Nem vicc: ismét helyreigazítást közölt a Hírcsárda

A szatirikus álhírportált már másodjára vette valaki annyira komolyan, hogy az helyreigazításra kényszerüljön. A tréfának szánt álhírt végül még törölték is.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Tíz év elteltével ismételten (valódi) helyreigazításra kényszerült a Hírcsárda elnevezésű szatirikus álhírportál tegnap – vette észre az Azonnali.hu.

Ez azért is figyelmet érdemlő, mert a Hírcsárda oldalán nyomatékosan feltüntetik, hogy ez egy álhíreket közlő oldal, melyet „1351-ben alapítottak”.

A viccoldal a múlt héten az új, nagy felháborodást kiváltó Nemzeti Alaptantervvel (NAT) kapcsolatban írt egy újabb álhírt a tőle megszokott szatirikus stílusban, a cikkben pedig idéztek „nyilatkozóként” egy bizonyos Sífer Miklóstól. Ezt követően a hasonló hangzású Schiffer Miklós divatszakértő úgy érezte, valójában tőle idéznek, rá hivatkoznak, és annyira kiakadt az egészen, hogy a Facebookon felháborodott hangvételű bejegyzést tett közzé az írás tartalma miatt, illetve gusztustalannak nevezte azt.

Schiffer Miklós múlt héten a Facebook-oldalán így reagált a Hírcsárda cikkére:

„Itt nincs helye a viccnek! Elnézést mindenkitől, aki olvasta ezt a mocskot! Felháborító, undorító és gusztustalan! Szégyen, hogy ilyen mocsok megjelenhet, természetesen sosem nyilatkoztam erről senkinek! Minden Barátom, akinek felmenői érintettek lehettek ebben, pontosan tudják, milyen messze áll tőlem az, hogy ebben a témában nyilatkozzak, tudják, hogy mennyire elítélem mindazt, ami akkor történt! Sajnálom!”

Az új Nemzeti Alaptantervet akarta kigúnyolni a Hírcsárda

A Hírcsárda Kamaszpanasz: Hogyan viseljünk a sárga csillagot a suliban – válaszolnak a szakértők című, már törölt, de a Google Keresőben tárolt formában jelen hírünk élesítésekor még fellelhető írásában arról számolt be, hogy egyre több iskolásban fogalmazódnak meg ezekhez hasonló kérdések mint: „Felkérnek lassúzni a sulibuliban, ha sárga csillag van rajtam?”, „Nem néznek kínainak?”. Ebben a cikkben „szólaltatták meg” a bizonyos Sífer Miklóst.

A Hírcsárda azokra a sajtóinformációkra reflektált az írásában, hogy az új, idén szeptemberben bevezetésre kerülő Nemzeti Alaptanterv alapján kötelező lesz tanítani a többek által fasiszta íróként emlegetett Herczeg Ferenc és Wass Albert műveit, miközben a sajtóban elterjedt, hogy az új NAT-ban a Nobel-díjas magyar író, a Holokauszt-túlélő Kertész Imre műve már nem szerepel a kötelezően tanítandó írók között. A Hírcsárda Kamaszpanasz című írásának a megjelenése napján egyébként Hajnal Gabriella, a Nemzeti Alaptanterv kidolgozásáért felelős miniszteri biztos azt nyilatkozta (nem a Hírcsárdának, így a nyilatkozat valódi!), hogy Kertész Imre benne lesz a kerettantervben.

A Hírcsárda másodszor kényszerült helyreigazításra

A Hírcsárda Facebook-oldalán és a weboldalukon kedden bocsánatot kért Schiffer Miklóstól és nyomatékosította, hogy a cikkben szereplő Sífer Miklós személye nem egyezik meg vele.

A viccoldal korábban egyszer már kényszerült helyreigazításra.

Erre akkor volt szükség, amikor Hoffmann Rózsa volt oktatásért felelős államtitkár 2010-ben felháborodott a „Hoffmann Rózsa a focipályán is engedne buktatni” című viccnek szánt álhír miatt. Az Oktatási Államtitkárság akkor többek közt az alábbiak közzétételét követelte a Patkó Bandi (ál)nevű szerző írása miatt:

„idézőjelben adtak közre egy, az államtitkár által soha el nem mondott szöveget. Az idézőjel használatával azt sugallták, hogy az államtitkár szavait szó szerint idézik.”

A Hoffmann-ügyben közölt helyreigazítás ITT található.

Valódi hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Az Index és az Indamedia irodájának helyet adó Budasquare irodaház homlokzata

Bodolai László szerint Erdélyi Superman Zsolt magánakciója volt a videó, amivel leváltatná az Index főszerkesztőjét a NER-közeli Indamediának tanácsot adó egykori SZDSZ-es kampányguru

Erdélyi Superman Zsolt nyilvános videója szerint Dull Szabolcs helyett olyan főszerkesztőre lenne szükség az Index élén, aki „nem sz*rja össze magát egy kakukkos órától, és egy külsős tanácsadótól”. Bírálja az Indexet azért is, amiért hozzájárulást kér olvasóitól az Index a működésére. A Media1 felhívta Dull Szabolcsot, valamint Bodolai Lászlót, az Index.hu Zrt. elnökét, mit szólnak a legújabb fejleményekhez.