Hírcsárda helyreigazítás

Nem vicc: ismét helyreigazítást közölt a Hírcsárda

A szatirikus álhírportált már másodjára vette valaki annyira komolyan, hogy az helyreigazításra kényszerüljön. A tréfának szánt álhírt végül még törölték is.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Tíz év elteltével ismételten (valódi) helyreigazításra kényszerült a Hírcsárda elnevezésű szatirikus álhírportál tegnap – vette észre az Azonnali.hu.

Ez azért is figyelmet érdemlő, mert a Hírcsárda oldalán nyomatékosan feltüntetik, hogy ez egy álhíreket közlő oldal, melyet „1351-ben alapítottak”.

A viccoldal a múlt héten az új, nagy felháborodást kiváltó Nemzeti Alaptantervvel (NAT) kapcsolatban írt egy újabb álhírt a tőle megszokott szatirikus stílusban, a cikkben pedig idéztek „nyilatkozóként” egy bizonyos Sífer Miklóstól. Ezt követően a hasonló hangzású Schiffer Miklós divatszakértő úgy érezte, valójában tőle idéznek, rá hivatkoznak, és annyira kiakadt az egészen, hogy a Facebookon felháborodott hangvételű bejegyzést tett közzé az írás tartalma miatt, illetve gusztustalannak nevezte azt.

Schiffer Miklós múlt héten a Facebook-oldalán így reagált a Hírcsárda cikkére:

„Itt nincs helye a viccnek! Elnézést mindenkitől, aki olvasta ezt a mocskot! Felháborító, undorító és gusztustalan! Szégyen, hogy ilyen mocsok megjelenhet, természetesen sosem nyilatkoztam erről senkinek! Minden Barátom, akinek felmenői érintettek lehettek ebben, pontosan tudják, milyen messze áll tőlem az, hogy ebben a témában nyilatkozzak, tudják, hogy mennyire elítélem mindazt, ami akkor történt! Sajnálom!”

Az új Nemzeti Alaptantervet akarta kigúnyolni a Hírcsárda

A Hírcsárda Kamaszpanasz: Hogyan viseljünk a sárga csillagot a suliban – válaszolnak a szakértők című, már törölt, de a Google Keresőben tárolt formában jelen hírünk élesítésekor még fellelhető írásában arról számolt be, hogy egyre több iskolásban fogalmazódnak meg ezekhez hasonló kérdések mint: „Felkérnek lassúzni a sulibuliban, ha sárga csillag van rajtam?”, „Nem néznek kínainak?”. Ebben a cikkben „szólaltatták meg” a bizonyos Sífer Miklóst.

A Hírcsárda azokra a sajtóinformációkra reflektált az írásában, hogy az új, idén szeptemberben bevezetésre kerülő Nemzeti Alaptanterv alapján kötelező lesz tanítani a többek által fasiszta íróként emlegetett Herczeg Ferenc és Wass Albert műveit, miközben a sajtóban elterjedt, hogy az új NAT-ban a Nobel-díjas magyar író, a Holokauszt-túlélő Kertész Imre műve már nem szerepel a kötelezően tanítandó írók között. A Hírcsárda Kamaszpanasz című írásának a megjelenése napján egyébként Hajnal Gabriella, a Nemzeti Alaptanterv kidolgozásáért felelős miniszteri biztos azt nyilatkozta (nem a Hírcsárdának, így a nyilatkozat valódi!), hogy Kertész Imre benne lesz a kerettantervben.

A Hírcsárda másodszor kényszerült helyreigazításra

A Hírcsárda Facebook-oldalán és a weboldalukon kedden bocsánatot kért Schiffer Miklóstól és nyomatékosította, hogy a cikkben szereplő Sífer Miklós személye nem egyezik meg vele.

A viccoldal korábban egyszer már kényszerült helyreigazításra.

Erre akkor volt szükség, amikor Hoffmann Rózsa volt oktatásért felelős államtitkár 2010-ben felháborodott a „Hoffmann Rózsa a focipályán is engedne buktatni” című viccnek szánt álhír miatt. Az Oktatási Államtitkárság akkor többek közt az alábbiak közzétételét követelte a Patkó Bandi (ál)nevű szerző írása miatt:

„idézőjelben adtak közre egy, az államtitkár által soha el nem mondott szöveget. Az idézőjel használatával azt sugallták, hogy az államtitkár szavait szó szerint idézik.”

A Hoffmann-ügyben közölt helyreigazítás ITT található.

Valódi hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Az RTL Klub Álarcos énekes című showja

Hiába győzött az RTL Klub Álarcos énekese, a TV2 lett a vasárnap este nyertese

Az RTL Klub álarcos showja nézettebb volt ugyan, mint a TV2-n újként bemutatkozó, hasonló jellegű Nicsak, ki vagyok? A rejtélyek színpada, de az RTL Klub mégsem tudta megnyerni az egész estés nézettségi versenyt, mert bejött a TV2 stratégiája, hogy az ő showja jóval hosszabb. Az RTL a heti főműsoridős csatornaátlagot tekintve is alulmaradt.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője 2020. február 16-án a Várkert Bazárban

A Magyar Hang idén sem lehetett ott Orbán Viktor évértékelőjén, a 24.hu küzdelem árán – továbbra sincs transzparencia a Miniszterelnökségen

A miniszterelnök stábja az Orbáninfóhoz hasonlóan a vasárnapi miniszterelnöki évértékelőről is távol tartotta volna a 24.hu stábját, de aztán jött két, a portál szempontjából kedvező fordulat. A Magyar Hang nem volt ennyire szerencsés. Az ügy ismét rávilágít arra, hogy a Miniszterelnökség továbbra sem híve a transzparenciának és a kormány akár vezető médiumokat is kész akadályozni a munkában.