fbpx
Del Medico Imre

Kelen Károly: Dr. Olvasó

A bezárt Népszabadság levelezési rovatának egykori vezetője Del Medico Imrére emlékezik.

„A demokráciához demokratákra van szükség”
(Dr. Del Medico Imre, 1997)

A címet M. G. P.-től, azaz Molnár Gál Pétertől, a Népszabadság meghatározó színikritikusától kölcsönöztem. Ő látogatta meg huszonkét éve a most 96 éves korában elhunyt Del Medico Imrét, és írta róla, hogy „a magyar sajtó legismertebb neve. Valamennyi újsággal, napi- és hetilappal, havi és negyedévi folyóirattal levelez. Isten mindent tud, dr. Del Medico mindent jobban tud.”

Aztán: „Del Medico doktor talán a leghűségesebb honi újságolvasó. Olvas. íziben papír után kap. Levelet fogalmaz a lapnak. Kiigazít. Leleplezi újdondászok félig megemésztett ismereteit. Korrigál félreértéseket. Szabatossá tesz félrehallásokat. Dr. Del Medico a szabadelvű előfizető, aki pénzéért »beír a laphoz«, rápirít tudatlanokra, lexikonban kettőt lapozókra.”

Voltam néhány hónapig a levelezési rovat vezetője a lapnál, sokat beszélgettem, többnyire szégyenkezve a sajtólevelezés királyával, de nem tudnám olyan plasztikusan megfogalmazni, ahogy M. G. P.: „A legbosszantóbb dr. Del Medico működésében, hogy mindig igaza van. Csakis akkor ír, ha biztosan tudja azt, amit tud. Karinthyval szólva: ő az Übergott. Az Úristennél jobban tudja a megteremtett világot. Pontos. Szűkszavú. Tömören kedvét szegi újságíróknak a tévedéstől.” És még ezt: „Rendíthetetlen undoksága rendíthetetlen hitéből fakad: kijavítható a fölmutatott hiba. Kinevelhető megszégyenítéssel a renyhe adatkezelés.”

A cikkből kiderült, Del Medico Imre a polgár megtestesítője volt, viselkedésében, figyelmében és hozzáállásában: a közösség érdeke a pontosság, a tudás és leginkább a tévedések kijavítása. Részrehajlás nélkül az igazság keresése. És elfogadása. Azaz a demokrácia, amelyben nem a hatalmi státusz, hanem a tények döntik el, kinek van igaza. És ahogy mondta: „A demokráciához demokraták kellenek”. Azaz olyanok, mint ő.

Az asztalra terített újság, a figyelmes olvasás, a böngészés és továbbgondolás. Az izgatott jobbítási szándék. Múlt századi emberi tulajdonságok. Messze túlélte korát, utánozni életében sem tudta senki, most már nem is lesz lehetséges.

Talán eljárt felette az idő. De nagyon hiányozni fog.

Sok száz közül véletlenszerűen választottunk két kis „delmedicót” a Népszabadságból. „Cikkünk nyomán” felcímmel jelentek meg.

Szobor, szobor?
Dr. Pogány Péter bencés szerzetes 1956-os naplójából közöltek újabb részleteket a Holttestek hevernek a fák alatt címmel, amelynek bevezetőjében az alábbiak olvashatók: „Október végén csillapodott a Sztálin-szobor ledöntésének extázisa…. Attól a pillanattól kezdve, hogy az EMKE előtt megállt az autó, dorongokkal ütni kezdték a bronzkolosszust, a Kossuth-díjas Pátzay Pál alkotását.”
Szeretném megjegyezni, hogy a népharag által ledöntött Sztálin-szobor nem Pátzay, hanem Mikus Sándor műve volt. Pátzay Pál a Felvonulási tér északi részén, a Műcsarnokhoz közel felállított Lenin-szobrot alkotta, amely, tudomásom szerint, most a dél-budai szoborparkban látható.
(2002. november 29.)

A rejtélyes O betű
A brit nagykövetség épületének történetét ismertető, Palota a Harmincad utcában című, május 5-én megjelent cikkükben az áll, hogy az épületben 1956 után megfordulók szerint a szemközti üzlet- helyiség Patyolat feliratának O betűjében elhelyezett rejtett kamera fényképezte le a ki- és bejárókat. A követség hajdani dolgozóinak és ügyfeleinek feltevését szeretném a magam megfigyelésével kiegészíteni. 1956-tól 1966-ig gyakran jártam a Harmincad utcában, lehet, hogy ügyfele is voltam a Patyolat-fióknak. A bolt ablaka fölött, három és fél méternyi magasságban volt a cég nevét feltüntető, téglalap alakú, meglehetősen hosszú üvegtábla. Maga a tábla fehér volt, rajta világoskék nagy betűkkel állt a PATYOLAT szó. A Harmincad utcai bolt táblája egyvalamiben azonban eltért a többi boltétól: az O betű belsejében az üveg nem fehér volt, hanem festetten. Ennek egyetlen logikus magyarázata, hogy a belsejében lévő festetlen üveg mögött kamerát helyeztek el.
(1995. május 13.)

Kelen Károly, a bezárt Népszabadság volt szerkesztőjének Ki a sötétségből című sorozatának korábbi részei a Media1-en érhetők el.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások