gyász, halál

Elhunyt Del Medico Imre

Az ország egyik legaktívabb sajtólevelezője 96 éves volt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Del Medico Imre, minden idők legaktívabb sajtólevelezője épp a 96. születésnapján, november 25-én, hétfőn halt meg – írta meg a 24.hu. A saját magát csak „kispublicistának” nevező Del Medico életművét korábban Városvédők Podmaniczky-díjával, az újságírók Aranytollával és Budapestért Díjjal is elismerték.

Del Medico Imre olasz szalámikészítő családból származott. A 24.hu még márciusban készített vele egy nagyinterjút, amelyből kiderül, hogy korábban újságírónak készült, de mindössze két saját cikke jelent meg, mindkettő a Mai Napban.

„Hegedűs Gyula főszerkesztő tanácsa maradt meg az emlékezetemben, a riportírásról azt mondta: »Csak hűvösen, csak hűvösen!« Aztán annyira hűvösen írtam, hogy a betegségem félbe is szakította az újságírói karrieremet. Addigra letettem az érettségit, de utáltam a gimnáziumot, ezért elhatároztam, én aztán nem tanulok tovább. Bekerültem egy állásba, ám azt még jobban utáltam, és félévkor mégiscsak beiratkoztam a műegyetemen a közigazgatási karra” – nyilatkozta az interjúban.

Del Medico németül, franciául, angolul, és persze olaszul is beszélt. Első állása a Külügyminisztériumban volt, ahonnan két év állítólagos Szövetséges Ellenőrző Bizottság (SZEB) engedélyekkel kapcsolatos bűnös múltja miatt bocsátották el.

„Ez egy olyan büdös nagy hazugság, hogy hetven év távolából is dühbe gurulok tőle. Gyalázatos cikk, az akkori kommunista pártpropaganda mocskossága” – cáfolta az ellene felhozott vádakat.

Dolgozott a Nagyszállóban, a Szerzői Jogvédő Hivatalban, Majd a Művészeti Alapnál is.

Hobbiból is levelezett: Jobbára az Esti Hírlapnak írt, aztán a Magyar Nemzetnek, később a Népszabadságnak és a Magyarország című lapnak, valamint a 168 Órának. Írógépével több tízezer olvasói levelet készített.

„Mindig is rengeteget gépeltem, két ujjal ugyan, ám gyorsan, nagy erővel, rohanva. A finom mozgásos gépelésre képtelen vagyok. Az írógépem muzeális darab. A munkahelyi írógép-karbantartómtól vásároltam úgy ötven éve, s már akkor sem volt fiatal szerkezet. Alighanem első világháború előtti. Sok éve rendbe tette egy szakember, se előtte, se utána nem kellett hozzányúlni” – jellemezte írógépéhez fűződő viszonyát Del Medico.

Már elmúlt kilencven éves, amikor egy könyv szerkesztésében is részt vett.

„Volt egy jó házasságom, van két fiam, az egyik ötvenhat, a másik ötvenkettő. Ki tudtam szedni a jót az életből. Végig megvoltam, s nem is rosszul. Sokkal rosszabb is lehetett volna”  – összegzett a 24.hu-nak.

Del Medico Imre a halálról is beszélt:

„Ifjúkoromban rengeteg halált láttam, rettentően féltem, hogy én is hamarosan elpatkolok. Aztán, fura, ahogy öregszem, megszokom a halál gondolatát. Ma azt mondom, ha meghalok, hát meghalok. Okos ötlet a természettől, hogy az idő haladtával, egyre magától értetődőbb, hogy ez az egész egyszer csak véget ér. Bár érdekes lenne megélni a százat, a haláltól már nem tartok, attól inkább, hogy hogyan halok meg. Nincs kedvem évekig nyavalyogni, kínlódni. Az a jó, ha csak egy pillanat.”

Del Medico Imrére, Dr. Olvasóra emlékezik vissza személyes szemüvegén keresztül Kelen Károly, a bezárt Népszabadság levelezési rovatának egykori vezetője.

Borító: Pixabay

Szóljon hozzá!

Meghamisított Orbán-interjú 2016 decemberében

Az 1950-es éveket idézi F. Gábor szerint, ahogyan őt elítélték az Orbán-interjú állítólagos megváltoztatásáért

Folytatódik F. Gábor újságíró évek óta tartó kálváriája a 2016 decemberében jelentős változtatásokkal megjelent, megbütykölt Orbán-interjú ügyében. Noha korábban az újságíró számos, az ennek elkövetésével őt vádoló ügyészség állításának hitelességét megkérdőjelező ellentmondásra világított rá, ma a bíróság még súlyosbította is a végig az ártatlanságát hangoztató, az elkövetés tényét megkérdőjelező médiamunkás büntetését, amit a miniszterelnöki interjú állítólagos megváltoztatásáért kapott. F. Gábor a Media1-nek elmondta, mit gondol erről az egész ügyről, és azt jelezte: a Kúriához fordul az 1950-es éveket idéző eljárás miatt.

koronavírus, maszk, covid-19

Kizökkentette a rutinból a karantén a kommunikációs szakmát

Jól vették a járvány kommunikációs kihívásait a magyar vállalatok a kommunikációs szakma megítélése szerint. A szakemberek úgy látják: a járvány „érdekes és újszerű” feladatokat hozott, hatékonyabb, kreatívabb lett a vállalati kommunikáció ebben az időszakban. Nyilvánvalóvá vált emellett, hogy a belső kommunikációt nem lehet elhanyagolni – derül ki az Uniomedia kommunikációs ügynökség és a Media1 hírportál közös kutatásából.