fbpx
Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke

Az NMHH beszámolójával foglalkozott a gazdasági bizottság

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elektronikus hírközlési tevékenységéről szóló 2018-as beszámolóját kedden. Karas Monika a piac helyzetével kapcsolatos adatokat ismertetett és a hatóság működéséről közölt információkat.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, a hatóság elektronikus hírközlési tevékenységéről szóló beszámolóban kedden elmondta: a hírközlési piac legjelentősebb szegmense továbbra is a mobiltelefon-szolgáltatás részpiaca, annak ellenére, hogy a SIM-kártyák száma 2018-ban gyakorlatilag nem változott, 10,47 millió volt.

A mobilinternet-szolgáltatás részpiaca rendelkezik a második legnépesebb előfizetői táborral. A mobilinternet-előfizetések számának növekedési üteme a korábbi években is 10 százalék körül alakult, és 2018-ban is 11 százalékkal bővült, ami kimagasló a szektoron belül – ismertette Karas Monika az MTI tudósítása szerint.

A mobil hang és a mobil internet szolgáltatás piaci részesedésében a Magyar Telekom az első, sorrendben a Telenor és a Vodafone követi. A Digi csoport lett a piacvezető a műsorterjesztési piacon az előfizetések számát tekintve.

A hatóság a szolgáltatók felügyeleti tevékenysége keretében egyebek között a határozott idejű előfizetői szerződések megszüntetésére vonatkozó szabályozást vizsgálta, továbbá az internet áfa csökkentésének végrehajtását, és a számhordozást is. Ezek eredményei változóak voltak – mondta. A legtöbb panasz a szolgáltatások minőségére, a hibakezelésre, és a számlázással kapcsolatban érkezett.

A hatóság 2018-ban káros tartalmakra 131 bejelentést kapott, a legtöbb bejelentés az adathalász bejelentésekről szólt.

Karas Monika hozzátette: a fiatalok védelmében az NMHH 2018-ban új, elsősorban a 11-18 éves korosztályt célzó kampányban népszerűsítette az Internet Hotline jogsegélyszolgálatot. Többek között ennek eredményeként kiemelkedően sok bejelentés érkezett a jogellenes tartalmakra vonatkozóan.

Népszerűek voltak a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központok szolgáltatásai is, 2018-ban több mint 280 iskolából tízezernél is több tanuló vett részt a budapesti és debreceni központ programjain.

(MTI)

Borító: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások