A Tooltartó nevű új, újságírókat segítő aloldal az Átlátszótól

Tooltartó: hasznos újdonság online újságíróknak és civileknek az Átlátszón

Az újságírást, illetve a tartalomelőállítást segítő internetes eszközöket tartalmazó új gyűjtőoldal rendkívül hasznos szolgáltatásokhoz biztosít kapcsolódást.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Az Átlátszó által, Tooltartó néven indított új aloldalon magyar és külföldi online eszközöket gyűjtöttek össze, amelyek megkönnyítik az újságírói vagy civil munkát az adatkezelés, az adatkeresés és az adatvizualizáció kapcsán.

A Tooltartó különösen hasznos lehet azok számára, akiknek problémát okoz, hogyan lehetne leszedni valamilyen adatot a netről, vagy akiknek problémát okoz, hogy miképpen lehetne például PDF-ből Excelbe konvertálni egy táblázatot, vagy akinek szüksége lenne például egy idővonal-készítő szoftverre, amit a cikkeiben felhasználhat. A Tooltartón keresztül megtalálhatók egyszerűbb és összetettebb adatvizualizációs és térképkészítő szoftverek is, de a gyűjtőoldalon megtalálhatók magyar vonatkozású adatbázisok és monitorozó alkalmazások is.

Megtalálható az oldalon a magyar adatbázisok között például a NER Travel nevű adatbázis, ahol a magyar kormány és a hozzá kötődő elit luxusjárműveinek mozgása figyelhető, de elérhető az állami hirdetések adatbázisa, valamint a TAO-kereső, amivel a Társasági Adó kifizetések szerződései és elszámolásai között lehet böngészni, de még az Átlátszóval konkuráló Direkt36 által működtetett Vagyonkereső nevű szolgáltatás is fellelhető innen, mely a képviselői vagyonnyilatkozatokban való keresésre alkalmas. Szintén befűzték az oldalra például a K-Monitor által működtetett Felszólaláskeresőt, amellyel a magyar parlamenti felszólalásokban lehet szóalapon, szabadon keresni. Hasznos adatbázis lehet az innen is elérhető, a Széchenyi 2020 Program adatbázisa és vizuális elemzésére szolgáló alkalmazása is.

Az Átlátszó új, az újságírást támogató aloldalát a napokban 41 eszközzel élesítették ki, melyek között különböző szempontok (például használat, ár stb.) szerint szűrni is lehet. Minden eszköz mellett leírást is közzétettek arról, hogy mi mire való. A Tooltartó készítői azt ígérik, hogy a tartalmát folyamatosan frissítik, bővítik majd, ehhez az olvasók jelzéseit is várják az [email protected] e-mail címre.

További, online médiával kapcsolatos hírek találhatók a Media1 online média rovatában.

Borító: A Tooltartó felülete

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Emberek a koronavírus ellen védőruhában

Óriásit ugrott a magyar híroldalak látogatottsága a koronavírus-világjárvány hatására

A koronavírus hazai megjelenése és az ennek kapcsán bevezetett, az élet egyre több területét érintő kormányzati korlátozások látványos hatása a hírek iránti lázas érdeklődés, ami a hírsite-ok oldalletöltéseinek közel 90 százalékos növekedéséhez vezetett – derül ki a Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) és a Gemius közös, a Media1-hez eljuttatott kutatásából.