fbpx
BBC Scotland

A BBC trükkösen kerüli ki a cenzúrát

Az internet „sötét” részén, a darkweben is megjelent a BBC News internetes hírszolgáltatás, hogy a brit közmédia hírei könnyebben eljuthassanak a cenzúra sújtotta országokba is. Egy másik innovatív újdonsággal is kirukkolt a brit közmédia.

A BBC brit közszolgálati média a napokban bejelentette, hogy kiélesítette a BBC News speciális változatát, ami a darkweben, azaz az internet általában nem látható, keresőkkel például nem felfedezhető részén érhető el. Így a BBC News hírei olyan területekről is elérhetővé váltak, ahol azok elolvasását a helyi kormányok valamilyen okból akadályozzák.

A BBC elérését több országban, így például Kínában, Vietnámban és Iránban is korlátozzák, e cenzúra ellen lehet megoldás a sötét weben való megjelenés.

A darkweben való megjelenés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BBC Newsből készült egy csupán Tor böngészőt használók számára elérhető változat, ami sokkal nagyobb biztonságot jelent a felhasználók számára, ha meg akarják kerülni a cenzúrát alkalmazó országokban a helyi szabályozást, hiszen ezek a böngészők több rétegű titkosítást használva kommunikálnak.

A BBC darkweb változata a bbcnewsv2vjtpsuy.onion címen vált elérhetővé, de megnyitása egy hagyományos böngészővel nem lehetséges. Megnyitásához például a Brave böngésző használata ajánlott, majd be kell kapcsolni a szoftverbe integrált a Tor-funkciót.

A BBC tartalmai egyébként nem csak angol, de például arabul és perzsa nyelven is megjelennek. Fontos, hogy egyes videós tartalmak azonban nem érhetők el külföldről, mivel ezek Egyesült Királyságon kívüli terjesztésére a BBC-nek nincs jogosítása.

A bitport.hu egyébként arról ír, hogy a BBC más fronton is újított a napokban, ugyanis ezentúl okoshangszórókra interaktív hangos hírszolgáltatást kínál. Egyelőre Amazon Alexa-alapú okoshangszórókkal érhető el az angol nyelvű szolgáltatás. Indításához a Give me BBC News hangparancsot kell kiadni.

Az okoshagszórós hírszolgáltatással nem csak a friss anyagokhoz lehet hozzáférni, hanem a BBC hatalmas rádiós archívumához is.

További, online médiával kapcsolatos hírek találhatók a Media1 online rovatában.

Borító: BBC Scotland. Fotó: Marshall W, Unsplash

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások