fbpx
Karas Monika, az NMHH elnöke és Molnárné Rénes Éva (BMSC) és Vári Péter (NMHH)

Hírközlési labort kapott a Puskás Tivadar Távközlési Technikum

A labort a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól kapták. Ez az NMHH második oktatási célú hírközlési laborja.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Az NMHH második oktatási célú hírközlési laborja az optikai hálózatok tesztelését szolgálja. Ez a technológia alkotja az 5G gerinchálózatát is, a közeljövőben jelentős beruházások várhatók itthon és világszerte – erről is beszélt Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke pénteken, a labor átadóján.

A labort a Puskás Tivadar Távközlési Technikum kapta. A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumhoz (BMSZC) tartozó iskola az első szakképző intézmény, ahol az NMHH – tizenegy egyetemi médialabor és a májusban Győrben átadott hírközlési labor után – média- vagy hírközlési profilú műhelyt ad át.

„A kapcsolatok mennyisége és minősége az egyének és a szervezetek életét is meghatározza, kapcsolatainknak pedig egyre bonyolultabb technológiai rendszerekre van szükségük. Kulcskérdés tehát a hálózatok minősége, megbízhatósága” – mondta átadóbeszédében Karas Monika utalva a labor eszközeire, amelyek hálózatok mérésére, tesztelésére készítik föl a diákokat.

„Az optikai hálózatok alkotják az 5G hálózatok gerincét, is, így nagyszabású beruházások várhatók belőlük itthon és világszerte. Az erről szóló tudás értéke tehát felbecsülhetetlen” – tette hozzá Karas.

A mérőeszközök mellett három videókamerát és keverőket is tartalmazó felszerelést is átadott a hírközlési hatóság az iskolának. A felszerelés együttes értéke több mint hétmillió forint – közölte az NMHH.

Köszöntő beszédében Molnárné Rénes Éva, a BMSZC kancellárja az iskola évszázados múltját ismertetve elmondta: 1912 óta fennálló oktatási intézmény 1953 óta viseli Puskás Tivadar nevét, az elmúlt két évben pedig új tanterv szerint, dupla mennyiségű gyakorlati képzéssel folytatják a szakmai képzéseket. Ennek kiemelkedően fontos része az új hálózatos technológiák, köztük az optikai hálózatépítés oktatása. „Mi nem várunk a jövőre, hanem kitaláljuk, alakítjuk azt” – zárta beszédét.

A rendezvényen felszólalt Kucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke is, a műszaki szakképzés jelentőségét hangsúlyozva.

A szalagok ünnepélyes elvágása után Heller Ferenc, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum igazgatója köszönetnyilvánításában a két intézmény közös történelmére is kitért, hiszen az NMHH és Puskás Technikum a digitális átállás során már kötött gyümölcsöző együttműködési megállapodást.

Az NMHH 2012 óta tizenkét képzési labort adott át, a sorozat az NMHH tájékoztatása szerint várhatóan még idén újabb állomásokkal gyarapszik.

Borító: Karas Monika, az NMHH elnöke és Molnárné Rénes Éva (BMSC) és Vári Péter (NMHH) a laborátadón 2019. szeptember 27-én. Fotó: NMHH
Szóljon hozzá!