pénz

Hiventures: 31 milliárdos segítség hazai kkv-knak

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures több mint 300 portfólió startuppal és 20 milliárd forintnyi befektetéssel a háta mögött új kkv üzletágat indít, amely a hazai kis- és középvállalati szektort kívánja erősíteni, legyen szó akár cégen belüli generációváltásról, akár külföldi befektetések tőkefinanszírozásról.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Jelenleg a piacon 200-250 milliárd forint tőkebefektetési forrás érhető el, ám ennek körülbelül 80-90 százaléka a startupok finanszírozását segíti, vagyis a kkv-ra kevesen fókuszálnak. Erre a finanszírozási résre kíván megoldást hozni a Hiventures új kkv üzletága – derül ki a Media1-hez is eljuttatott sajtóközleményből.

„Szeretnénk, hogy ha már családon belül nem lehet megoldani az utódlást, akkor más konstrukcióban, de a vállalkozások mindenképpen magyar kézben maradjanak. Természetesen vannak olyan kkv-k, ahol a növekedés saját piacon, esetleg más, hasonló profillal rendelkező cégek felvásárlása áll a fókuszban, vagy egy szomszédos  országban” – mondta el Mikesy Álmos, a Hiventures vezérigazgató-helyettese.

A  befektetés mértéke esetenként 50 millió és 3,1 milliárd forint között mozog 10 százalék körüli éves hozammal, az elvárt önerő pedig körülbelül 30 százalék, ami ügyletenként változhat. A Hiventures azonban továbbra is kisebbségi tulajdonrészes kíván maradni minden esetben.

Hallunk még róluk

Az év hátralévő része is mozgalmasan telik majd a Hiventures számára, többek között október 17-én a Portfolio.hu-val közösen rendezik meg az első kkv konferenciájukat KKV Tőkefinanszírozás 2019: Utódlás, Fúzió, Export címen, ahol a szektort érintő fontosabb témákat vitatják meg.

A tőkealap-kezelő emellett a hazai és nemzetközi startup ökoszisztéma fellendítéséről is gondoskodik, ugyanis harmadik alkalommal is megrendezik a Regional Startup and Innovation Day-t, november 7-én a Szépművészeti Múzeumban.

Fotó: Unsplash

Szóljon hozzá!