fbpx
A The New York Times 2019. május 17-i címlapja, Orbán Viktorral a címlapon

Trump a The New York Times című lapot bírálja

Az Egyesült Államok elnöke „ördögi propagandagépezetnek” minősítette az amerikai napilapot.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Donald Trump amerikai elnök az egyik vasárnapi Twitter-bejegyzésében azt állította a The New York Times című lapról, hogy az „rasszista boszorkányüldözést” folytat.
„A kudarcos The New York Timesról az újságírás történetének egyik leglesújtóbb képét rajzolta meg egy kiszivárogtató, nyilvánosságra hozva, hogy a koholt orosz összejátszás narratívájáról (a Mueller-jelentés és a meghallgatás totális katasztrófa volt) a rasszista boszorkányüldözésre térnek át” – írta Trump a Twitteren.

Az MTI beszámolója szerint Trump ezzel arra a hétvégén napvilágot látott hangfelvételre utalt, amely a The New York Times vezető szerkesztőinek egyik bizalmas megbeszélésén készült, és amelyen arról volt szó, hogy az újságnak „át kell térnie az oroszokkal való összejátszás történetének ismétléséről Donald Trump és a republikánusok állítólagos rasszizmusának hangoztatására”.

Ezt Dean Baquet lapigazgató közölte a munkatársakkal. Baquet arról beszélt, hogy a Mueller-bizottság munkája – ahogy fogalmazott – „kicsit félresikerült”.

A bizottság csaknem két esztendeig dolgozott azon, hogy feltárja, vajon Donald Trump és 2016-os elnökválasztási kampányának munkatársai összejátszottak-e oroszokkal a választási győzelem érdekében, illetve később, már elnökként Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást. A vizsgálat mindkét ügyben tisztázta az elnököt és kollégáit.

A Times lapigazgatója arra kérte a munkatársakat, hogy ezután Trumpról és a fajgyűlöletről írjanak inkább.

„Hogyan foglalkozzunk Amerikával, amelyet Donald Trump annyira megosztott? Hogyan írjunk elgondolkodtató módon valamiről, amivel hosszú ideje nem foglalkoztunk? Nekem ez az elképzelésem a jövőbeni tudósításokról” – mondta a lapigazgató.

A kiszivárgott hangfelvételt szombat este a Fox televízió is lejátszotta, előtte pedig a Slate című internetes portál közölte a leiratát.

Trump úgy vélekedett: „az újságírás újabb mélypontot ért el országunk történetében. Nem több mint ördögi propagandagépezet a Demokrata Párt számára. Híradásaik olyan hamisak, félrevezetőek és ördögiek, hogy mára már egy nagyon is beteges viccé váltak… Csakhogy a közvélemény is tudatában van ennek!”

(MTI)

Borító: A The New York Times nemzetközi kiadásának 2019. május 17-i címlapja, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a címlapján. fotó: Media1
Szóljon hozzá!