fbpx
OK!Pécs

Megszűnik az OK!Pécs híroldal

Öt és fél év után bezár az okpécs.hu, csak az archívuma marad elérhető. Az alapítója, aki korábban Páva Zsolt fideszes pécsi polgármesternek is dolgozott, egy új, ám immáron teljesen politikamentes oldal elindítását tervezi.

Bezár az OK!Pécs nevű pécsi internetes híroldal – derül ki az oldalon pénteken közzétett búcsúcikkből, melyet Kapitány Gergely újságíró, a pécsi médium alapító-tulajdonosa (Páva Zsolt fideszes pécsi polgármester egykori tanácsadója) jegyez.

A cikkben az okpecs.hu alapítója anyagi okokkal magyarázta a lépést, és bejelentette, hogy egy új oldalt indít, ahol immáron semmilyen politikai tartalom nem lesz.

Kapitány Gergely felidézte:

2014. március 15-én, a forradalom és szabadságharc emléknapján, a szabad sajtó napján indult el öt és fél évvel ezelőtt az OK!PÉCS. Azért akkor, mivel szavai szerint mélyen hittek abban, hogy a pécsi olvasók, hírek után érdeklődők számára is fontos, hogy legyen a városban egy olyan médium, ami próbál nem elfogultan tájékoztatni, próbál politikai ideológiáktól mentesen, de nem értékmentesen szólni az olvasókhoz.

Az elmúlt években az oldal több ezer cikket közölt, és mint Kapitány felidézte: egyetlen sajtópert buktak el csupán. Büszkén említette a főszerkesztő, hogy több mint 18 ezer követőjük volt a Facebookon, ami egy ilyen helyi médiumhoz képest komoly sikernek számít.

Anyagi gondok, folyamatos harc a túlélésért

Búcsúzásában Kapitány Gergely megemlítette, hogy az oldalt egy maroknyi lelkes közösség, mindössze 4 ember írta nap nap mint nap, de számos vendégszerző, publicista is erősítette a csapatot.

A megszűnés kapcsán azt írják:

„Bár azzal számoltunk előre, hogy se az önkormányzat, se a cégei, se állami hirdetésünk nem lesz; és tudtuk azt is, hogy az ilyen-olyan politikai elköteleződésekkel rendelkező pécsi üzleti szféra sem áll majd mögénk; abban bíztunk, hogy az aprócska helyi piac ellenére – idővel – szerezhetünk annyi aktív és folyamatos (anyagi) támogatót, akikkel hosszú távon is biztosítani lehet a lap független működését. Ez a tervünk nem jött be: a sok kicsi támogató elve nem sikerült.”

Az OK!Pécs így egyetlen forint közpénz nélkül működött a kezdetektől, és partneri együttműködésekből, magánpénzekből és minimális olvasói támogatásból tudták működtetni, de mint Kapitány fogalmaz: minden hónapban a túlélésért kellett küzdeni.

Az alapító hozzátette: a tavalyi és az idei éveket leszámítva a tartalmaik jelentős része nem volt politikai vonatkozású, de a választási évek miatt ez már nem volt igaz.

„Ki segítene egy olyan lapban hirdetni, amely nem nyalja körbe naponta többször is?”

A főszerkesztő sorai ezután úgy folytatódnak:

„Korábban azonban szándékosan tartottuk magunkat távol a napi és a túl direkt politikától, mert úgy láttuk, ezt az olvasók többsége is kedveli: hozzánk hasonlóan nem érdekli őket a napi politika, inkább messziről, kívülállóként figyelik azt. Belülről mindvégig jó móka volt, hogy a kormánypártiak ellenzékiként, az ellenzékiek kormánypárti lapként tekintettek az OK!PÉCS hírmagazinra; ami ugyan jól esett nekünk, mert azt mutatta, hogy ebből a szempontból valamit jól csinálunk; de ez manapság üzletileg nem kifizetődő. Mert ki szeretne egy olyan lapot segíteni, egy olyan lapban hirdetni, amely nem nyalja körbe naponta többször is?”

A főszerkesztő hozzátette, mivel a lapban nem közöltek jobboldali propagandát, azon az oldalon értéktelennek tartották az okpécs.hu-t, és mivel baloldali propagandát sem közöltek, nem fényezték az ellenzék celebjeit, „nem fújtunk fel álbalhékat”, azon az oldalon is értéktelen volt az OK!PÉCS.

Kapitány Gergely úgy fogalmazott, hogy ennek ellenére nem bánták meg ezt a szerkesztési alapelvet, de az OK!Pécs tartalékai és anyagi forrásai azonban olyan mértékben lettek kiszámíthatatlanok, hogy ez már a lap működését komolyan veszélyeztette.

„Ezért idén márciusban elhatároztuk, hogy befejezzük, mert az elveinket nem akartuk feladni, a lapot nem akartuk eladni egyik érdekkörnek sem. Kerestünk azonban olyan független piaci szereplőket, akikkel a lap működését biztosítani lehet. Úgy néz ki, találtunk egyet.”

Csakhogy a búcsúcikk szerint ennek a független, piaci befektetőnek nagyon határozott elképzelései vannak a lap tartalmi tematikáját illetően és (érthető módon) a lehető legtávolabb akar maradni a napi pártpolitikától és úgy általában is a politikától.

Lesz egy új oldal, de azon még ennyi politika sem lesz

A kialakult helyzetben ezért Kapitányék úgy határoztak, hogy új lapot indítanak közösen; az OK!PÉCS-et pedig bezárják és ezzel lezárnak egy korszakot is.

Az újságíró végezetül megköszönte az olvasók támogatását, és azt, hogy velük voltak az elmúlt években. Őket Kapitány arra buzdítja, hogy kövessék a helyi sajtót, próbáljanak minél több forrásból tájékozódni, legyenek nyitottak és befogadóak, de egészségesen kritikusak is.

Kapitány Gergely ezután kitért rá, hogy az új, meg nem nevezett befektetővel közösen indítandó oldalával hamarosan találkozhatnak majd az olvasók. Megígérte továbbá, hogy az OK!PÉCS oldalt nem zárják be, archívumként eddigi tartalmai ezután is elérhetők lesznek.

Az OK!Pécs alapítója Páva Zsolt kampányfőnöke és tanácsadója volt, nemrég rágalmazásért marasztalták el

A témával foglalkozik a Szabadpécs.hu internetes oldal is, mely beszámolt az OK!Pécs alapítójának szakmai életútjáról is.

Ez alapján Kapitány Gergely korábban a Dunántúli Naplónak, a Magyar Nemzetnek, a HírTV-nek és az EchoTv-nek is dolgozott, vezette a Célpont, majd a Detox című politikai műsorokat, a 2009-es pécsi időközi választás során Kapitány volt Páva Zsolt polgármester kampányfőnöke, később a pécsi polgármester egyik tanácsadója, pécsi polgármesteri és alpolgármesteri Facebook-oldalakat is kezelt megbízással, és több városi cégnek is dolgozott be kommunikációsként az OK Pécs megalapítását megelőzően, egy időben pedig ő vezette a Pécsi Kommunikációs Központot.

Kapitány utolsó ismert megbízatása, pozíciója pedig a SzegedMa.hu nevű, erősen Fidesz-közelinek nevezhető, ma már a KESMA érdekeltségébe tartozó oldal főszerkesztői feladatainak az ellátása.

A Pécsistop.hu azt is felidézte, hogy Kapitány Gergelyt korábban jogerősen is elítélték nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért.

További, online médiával kapcsolatos hírek találhatók a Media1 online rovatában.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások