Az MTVA épülete Budapesten Fotó: Ladányi András, Media1

A közmédia új tévés és rádiós műsort indít

Három tévécsatornán és egy rádiócsatornán is fogható lesz az új, Édes anyanyelvünk című műsor.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A magyar nyelv értékeinek bemutatására vállalkozik a közmédia új műsora, amely június közepétől lesz látható a Duna Televízió, a Duna World és az M5 tévécsatornákon. Az Édes anyanyelvünk című produkció, a televíziós megjelenésekkel párhuzamosan, a Kossuth Rádióban is hallható lesz.

Az ötperces televíziós változat műsorvezetője Csöre Gábor lesz, aki egy-egy nyelvi érdekesség köré építi fel műsorát.

Vendégei nyelvészek, akik ismeretterjesztő formában segítenek a műsorvezetőnek és a nézőknek megérteni, hogy miként tudunk érthetően, helyesen, pontosan beszélni és fogalmazni magyarul.

A közmédia közleménye szerint a néző a műsorvezetővel és szakértőivel közösen fedezi majd fel a magyar nyelv érdekességeit, szépségeit, érti meg a sokszor rosszul alkalmazott szabályokat, a nyelv logikáját.

„Szó lesz általános nyelvhasználati kérdésekről mint az egybeírás-különírás, a kötőjel helyes használata, a j és ly, a vesszőhasználat, vagy az ikes igék. Amivel a hétköznapokon találkozunk, azzal mi is foglalkozunk. Az eddig felvett epizódok mind szolgáltak meglepetéssel számomra is. Tudatosítottak megszokásból használt nyelvi fordulatokat, javítottak berögzült hibákat. Nekem ez egy nagyon élvezetes tanulási folyamat, remélem, hogy a nézőknek is az lesz. Mindenkinek ajánlom, aki szeretné tudatosabban használni a magyar nyelvet, de azoknak is, akik szeretik az érdekességeket” – idézik Csöre Gábort.

A televíziós csatornákon hetente egyszer jelentkezik a műsor, a Kossuth Rádió műsoraként viszont minden hétköznap újabb érdekes nyelvi téma kerül terítékre. A rádiós műsor házigazdája Bordi András, aki nemrégiben lett a Kossuth főbemondója.

Az Édes anyanyelvünk június 16-tól minden vasárnap 14:15-től lesz képernyőn a Duna Televízióban, 18:55-től a Duna World műsorán, szombatonként 16:55-től az M5 képernyőjén, július 1-jétől pedig minden hétköznap a Kossuth Rádióban 15:40-től.

Kiemelt kép: A közmédia székháza Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Gárdony, Velencei-tó

Ezért hal le a Velencei-tónál és sokszor a Balatonnál a mobilinternet hétvégente

A most még a T-csoporthoz tartozó, a Telekom vállalati ügyfeleket kiszolgáló leányvállalata, a T-Systems írásba adta, hogy nem tud mit kezdeni vele, hogy hétvégente sokszor 0 közelébe zuhan a mobilinternet sebessége a turisztikailag kiemelten fontos Velencei-tó egyes területein. A cégnél időnként a főnökséget okolják, és azzal próbálják vigasztalni az érintetteket, hogy a Balatonnál is gondok vannak a hálózat alultervezettsége miatt.