Szingapúr

10 év börtön járhat álhírek terjesztéséért

Szingapúr szigorú törvényt fogadott el az álhírek ellen. Bár a kormányzat szerint a börtön csak a legsúlyosabb esetben fenyegeti a fake news-terjesztőket, és elsősorban helyreigazításokkal próbálkoznak majd megfékezni az álhíreket, a jogvédők szerint aggasztó az új jogszabály a véleményszabadság szempontjából.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Álhírek elleni törvényt fogadott el szerdán Szingapúr, melynek értelmében a hatóságok elrendelhetik a kifogásolt tartalmak eltávolítását, valamint azt, hogy a problémásnak minősített tartalmak esetében a közösségi média oldalakon helyesbítést közöljenek.

Az álhírterjesztés miatt elmarasztalt cégek a jogszabályok alapján jelentős bírsággal is sújthatók, ami forintra átszámítva akár 210 millió forint körül is alakulhat. Magánszemélyekre akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható, ha fake newst terjesztenek.

A szingapúri kormány arra hivatkozik, hogy a nemzetbiztonságot is veszélyeztetik, valamint növelik a megosztottságot az álhírek. A kormányzattól azt is közölték, hogy a börtön- vagy pénzbüntetés csak a legsúlyosabb szankció, de elsőként helyesbítés elrendelésével próbálkoznak majd, vagyis a szankciók fokozatosak és arányosak lesznek.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet azonban úgy látja, hogy az új jogszabály túlzott és ellenőrizhetetlen hatalmat biztosít a szingapúri hatóságok számára, és lehetőséget ad ara, hogy elnémítsanak vele embereket, azaz korlátozhatja a véleményszabadságot.

Szingapúr egyébként a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi sajtószabadság indexében 180 ország között a 151. helyen szerepel, vagyis az igencsak aggályos helyzetű országok közé tartozik.

(BBC nyomán)

Fotó: Szingapúr. 123rf

Szóljon hozzá!

Story4 TV

A Story4 tulajdonosa Luxemburgból (is) szolgáltatna műsort, de a helyi médiahatóság nem támogatja

Egyelőre kérdéses, megadja-e az engedélyeket a luxemburgi kormány, miután a Story4, a Film4, a TV4, az Arena4 és a Galaxy4 tévécsatornákat működtető Network4 luxemburgi médiaszolgáltatási jogosultságot igénylő dokumentációját az északnyugat-európai ország médiahatósága nem találta kellően alaposnak. A Media1 arról kérdezte Borsány-Gyenes Andrást, a vezérigazgatót, mik a szándékaik Luxemburgban.