Szingapúr

10 év börtön járhat álhírek terjesztéséért

Szingapúr szigorú törvényt fogadott el az álhírek ellen. Bár a kormányzat szerint a börtön csak a legsúlyosabb esetben fenyegeti a fake news-terjesztőket, és elsősorban helyreigazításokkal próbálkoznak majd megfékezni az álhíreket, a jogvédők szerint aggasztó az új jogszabály a véleményszabadság szempontjából.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Álhírek elleni törvényt fogadott el szerdán Szingapúr, melynek értelmében a hatóságok elrendelhetik a kifogásolt tartalmak eltávolítását, valamint azt, hogy a problémásnak minősített tartalmak esetében a közösségi média oldalakon helyesbítést közöljenek.

Az álhírterjesztés miatt elmarasztalt cégek a jogszabályok alapján jelentős bírsággal is sújthatók, ami forintra átszámítva akár 210 millió forint körül is alakulhat. Magánszemélyekre akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható, ha fake newst terjesztenek.

A szingapúri kormány arra hivatkozik, hogy a nemzetbiztonságot is veszélyeztetik, valamint növelik a megosztottságot az álhírek. A kormányzattól azt is közölték, hogy a börtön- vagy pénzbüntetés csak a legsúlyosabb szankció, de elsőként helyesbítés elrendelésével próbálkoznak majd, vagyis a szankciók fokozatosak és arányosak lesznek.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet azonban úgy látja, hogy az új jogszabály túlzott és ellenőrizhetetlen hatalmat biztosít a szingapúri hatóságok számára, és lehetőséget ad ara, hogy elnémítsanak vele embereket, azaz korlátozhatja a véleményszabadságot.

Szingapúr egyébként a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi sajtószabadság indexében 180 ország között a 151. helyen szerepel, vagyis az igencsak aggályos helyzetű országok közé tartozik.

(BBC nyomán)

Fotó: Szingapúr. 123rf

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti