fbpx
mobiltelefon, mobilhasználat, mobil

Nagyot nőtt a magyarok mobilnet-éhsége

Az NMHH megújult mobilpiaci jelentéséből az is kiderül, hogyan alakult a mobilszolgáltatók közötti piaci verseny, és hogy milyen hatással volt a mobilfogyasztókra a roamingdíjak eltörlése.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság múlt heti sajtóbeszélgetéséről szóló hírünkben már utaltunk rá, hogy megújítja a mobilpiaci, a vezetékes és a tévépiaci jelentéseit az NMHH. (A megújítás azzal jár, hogy gyorsjelentések helyett ritkábban tesznek majd közzé jelentéseket a piac alakulásával kapcsolatban.)

Az NMHH időközben honlapján közzé is tette az első megújult jelentést, ami a mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások főbb mennyiségi mutatóit tartalmazza. A három évet átfogó dokumentumból kiderül többek között, hogy alakult a mobilinternet-szolgáltatás igénybe vevőinek, a felhasználók által bonyolított adatforgalom mértéke, vagy milyen hatással volt a piacra, hogy az Európai Parlament eltörölte az uniós roamingdíjfelárakat 2017 közepétől.

A mobiltelefon-szolgáltatás piaca telített; a feltöltőkártyás előfizetések szerepe tovább csökken

Az NMHH mobilpiaci jelentése alapján a mobiltelefon-szolgáltatást igénybe vevő felhasználók 11 milliós száma érdemben nem változott 2015 és 2018 év vége között, és az indított hívásforgalom is csak kis mértékben – 11,9 százalékkal – bővült.

A feltöltőkártyás (pre-paid) előfizetések piaci szerepe egyre kisebb: míg az időszak elején még az előfizetések 43 százaléka tartozott ehhez az előfizetési típushoz, addig az időszak végére az arányuk 36 százalékra csökkent.

A feltöltőkártyás szegmens forgalomból való részesedése még ennél is jóval kisebb (5 százalék körül), aminek a hátterében az áll, hogy a feltöltőkártyás felhasználók átlagosan jóval kisebb forgalmat bonyolítanak, mint az utólag fizető, számlás (post paid) előfizetők: az egy előfizetésre jutó átlagos havi forgalmakban meglévő különbség tízszeres a két előfizetési típus között.

Nagyot bővült a mobilinternet-szolgáltatás piaca

Az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 37 százalékkal nőtt 2015 és 2018 év vége között, a felhasználók által bonyolított adatforgalom pedig ugyanebben az időszakban több mint négyszeresére ugrott.

A hívás- és internetforgalom alakulása. Forrás: NMHH
A hívás- és internetforgalom alakulása. Forrás: NMHH

A piac okostelefonos szegmensébe tartozó kártyáinak száma 2015 és 2018 év vége között 40 százalékkal nőtt, meghaladva a 6 millió kártyát, ami mára az összes mobilinternet-kártya több mint 90 százalékát alkotja.

A piac nagyképernyős szegmensébe – ahol az előfizetők a mobilinternet-szolgáltatást jellemzően számítógépen, táblagépen keresztül veszik igénybe – a három év alatt végig stabilan mintegy félmillió SIM-kártya tartozott. A nagyképernyős szegmensben az egy SIM-kártyára jutó havi internetforgalom 2018 végén 19,37 GByte volt, az okostelefonos szegmens felhasználói viszont csupán átlagosan nyolcadannyi, 2,41 GByte forgalmat bonyolítottak havonta.

A forgalmi különbségek miatt a nagyképernyős szegmens részesedése a teljes adatforgalomból még az időszak végén is 37 százalék körül alakult.

A hangforgalom döntően 3G, az adatforgalom 4G hálózaton zajlik

A belföldön indított hívásforgalom döntő részét – a hívások négyötödét – a mobilszolgáltatók 3G hálózatokon keresztül továbbítják, kisebb részét 2G, illetve 4G hálózatokon.

Az adatforgalom lebonyolításában a 4G hálózatok szerepe az időszak végére dominánssá vált: míg 2015 végén a mobilinternet-forgalomnak még csak kevéssel több mint fele zajlott 4G hálózaton, addig 2018 végére a 4G hálózatok adatforgalomból való részesedése 90 százalék fölé nőtt.

A trendeket jól előrejelezte az NMHH hírközlési piaccal foglalkozó tavalyi kutatása is.

Népszerűbb a roaming

Az uniós roamingdíjfelárak 2017. június közepétől élő eltörlésének köszönhetően mind a külföldön használt SIM-kártyák száma, mind a rajtuk lebonyolított hívás- és adatforgalom növekedési üteme jelentősen megugrott a korábbi évekhez képest.

Különösen látványos, hogy a 2017 harmadik negyedéve utáni időszakban a külföldön adatforgalmat bonyolító kártyák száma hozzávetőleg duplájára, a forgalom pedig négyszeresére nőtt.

Továbbra is a Telekom az élen, a virtuális mobilszolgáltatók alig rúgnak labdába

A hívásforgalmat, illetve az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma alapján mért piaci részesedések nem változtak érdemben az elmúlt három évben. A Magyar Telekom mind a mobiltelefon-, mind a mobilinternet-szolgáltatás piacán vezet (45 százalék körüli részesedéssel), míg a piaci második és harmadik szolgáltató, a Telenor és a Vodafone részesedései minimálisan térnek csak el egymástól.

A jelentésből kiderül az is, hogy a saját hálózattal nem rendelkező, úgynevezett virtuális szolgáltatók együttvéve sem érték el az egy százalékot.

Terjed az M2M

A jelentés szerint az M2M – tehát az emberi beavatkozás nélkül megvalósított, eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó, úgynevezett machine-to-machine – SIM-kártyák száma évi 10-15 százalék körüli növekedéssel az időszak végére 1 millió darab fölé emelkedett.

Az NMHH a mobilpiaci jelentést a három saját hálózatos szolgáltató, valamint további kilenc olyan szolgáltató kötelező, negyedévente esedékes adatszolgáltatása alapján állította össze, amely a szolgáltatást saját hálózatos szolgáltatóval kötött szerződés alapján nyújtja. A jelentést ezentúl félévente fogja frissíteni a hatóság.

A teljes jelentés elolvasható az NMHH honlapján.

Kiemelt kép: 123rf
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások