Magyar Nemzet, 2019. február 6., g-nap

Fizetett a kormánypárti Magyar Nemzet

Apáti Bence, a Magyar Nemzet publicistája emberi méltóságában alázott meg egy nőt egy írás különös szóhasználatával.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Peren kívüli egyezségben 50 ezer forint sérelemdíjat fizetett a kormánypárti Magyar Nemzet című napilap kiadója, a Magyar Idők Kft. Medgyesi Aliz, a Szegedi LMBT Közösségért nevű civil jogvédő csoport tagjának – számolt be a szegeder.hu a szegedi jogvédő szervezet jogi segítőjének képviselőjével végigvitt ügyről.

Az ügy előzménye, hogy a napilap publicistája, Apáti Bence olyan írást publikált a lap internetes és nyomtatott változatában, mely megsértette Medgyesi Aliz, a Szegedi LMBT Közösségért nevű civil jogvédő csoport tagjának emberi méltóságát.

Az „Érzékenyítés peres eljárásokban” című publicisztika Medgyesi emberi méltósághoz való jogát és jó hírnevét úgy sértette meg, hogy Apáti a transznemű nőt „magát nőnek érző férfi”-nak, „Aliz úr”-nak, máshol egyszerűen csak „férfi”-nak nevezte, amivel megkérdőjelezte Medgyesi nemi identitását.

A szegedi jogvédő szervezet jogi segítőjének segítségével Medgyesi Aliz április 15-én levélben kérte a Magyar Idők Kiadó Kft.-t a jogsértő tartalom eltávolítására és az 50 ezer forint összegű sérelemdíj megfizetésére. Ennek két nappal később, április 17-én eleget is tett a kiadó, így végül peren kívül született megállapodás.

A sérelmezett cikk egyébként nem csak interneten, de nyomtatásban is megjelent, így azt már visszavonni nem lehet. A jogvédők szerint a történet tanulsága, hogy a személyiségi jogaink sérelme ellen mi magunk is tehetünk, és ehhez nem feltétlenül szükséges pereskedni.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Kiemelt kép: Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírona meggyilkolása után még hónapokkal is gyertyákkal emlékeznek Pozsonyban. Fotó: Szalay Dániel, Media1 (a mobiltelefonos felvétel 2018.12.30-án készült)

Kuciak-gyilkosság: Tovább duzzad a botrány

A szlovák hatóságok nagy erőkkel nyomoznak azon rendőrségi és igazságügyi alkalmazottak ellen, akik információkkal segítették Marián Kočner nagyvállalkozót, akit azzal vádolnak, ő adott megbízást Ján Kuciak oknyomozó újságíró megölésére. Ám a besúgók segítségével eddig rendre kisiklott a nyomozók keze közül.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!