fbpx
Magyar Nemzet, 2019. február 6., g-nap

Fizetett a kormánypárti Magyar Nemzet

Apáti Bence, a Magyar Nemzet publicistája emberi méltóságában alázott meg egy nőt egy írás különös szóhasználatával.

Peren kívüli egyezségben 50 ezer forint sérelemdíjat fizetett a kormánypárti Magyar Nemzet című napilap kiadója, a Magyar Idők Kft. Medgyesi Aliz, a Szegedi LMBT Közösségért nevű civil jogvédő csoport tagjának – számolt be a szegeder.hu a szegedi jogvédő szervezet jogi segítőjének képviselőjével végigvitt ügyről.

Az ügy előzménye, hogy a napilap publicistája, Apáti Bence olyan írást publikált a lap internetes és nyomtatott változatában, mely megsértette Medgyesi Aliz, a Szegedi LMBT Közösségért nevű civil jogvédő csoport tagjának emberi méltóságát.

Az „Érzékenyítés peres eljárásokban” című publicisztika Medgyesi emberi méltósághoz való jogát és jó hírnevét úgy sértette meg, hogy Apáti a transznemű nőt „magát nőnek érző férfi”-nak, „Aliz úr”-nak, máshol egyszerűen csak „férfi”-nak nevezte, amivel megkérdőjelezte Medgyesi nemi identitását.

A szegedi jogvédő szervezet jogi segítőjének segítségével Medgyesi Aliz április 15-én levélben kérte a Magyar Idők Kiadó Kft.-t a jogsértő tartalom eltávolítására és az 50 ezer forint összegű sérelemdíj megfizetésére. Ennek két nappal később, április 17-én eleget is tett a kiadó, így végül peren kívül született megállapodás.

A sérelmezett cikk egyébként nem csak interneten, de nyomtatásban is megjelent, így azt már visszavonni nem lehet. A jogvédők szerint a történet tanulsága, hogy a személyiségi jogaink sérelme ellen mi magunk is tehetünk, és ehhez nem feltétlenül szükséges pereskedni.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások