Novotny Zoltán sportriporter, a Protestáns Újságírók Országos Szövetségének (PRÚSZ) leköszönő elnöke. Fotó: Ladányi András / Media1

Megvan Novotny Zoltán utódja a PRÚSZ élén

Az ismert sportújságírót egy szintén ismert újságíró, a Vasárnapi újság című rádióműsor főszerkesztője váltotta a protestáns újságíró-szövetség élén.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Nem vállalt újabb elnöki megbízatást Novoty Zoltán a Protestáns Újságírók Szövetsége (PRÚSZ) élén, így a szervezet múlt heti, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa budapesti központjában megtartott tisztújító közgyűlésén Nagy Katalin rádiós újságírót, a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának főszerkesztőjét (az emlékezetes Orbán-interjúk készítőjét) választották meg a körülbelül 220 főt tagjai között tudó újságíró-szövetség elnökének.

A református, evangélikus, baptista, illetve metodista egyház támogatásával tizenöt éve létrehozott szervezet elnöki tisztét a kezdetektől vezette Novotny Zoltán, a közmédia ismert rádiós sportriportere. A héttagú elnökségen belül munkáját az utóbbi két ciklusban főként a nyomtatott sajtóban munkálkodó szerkesztő-újságírók segítették: alelnökként Faggyas Sándor, titkárként pedig T. Pintér Károly. Miután a leköszönő elnökség tagjai közül senki sem jelöltette magát újra, egy háromfős bizottság kapott megbízást arra, hogy (az általuk alkalmasnak vélt potenciális jelöltekkel való előzetes konzultáció után) javaslatot tegyen az új vezetőség személyi összetételére, beleértve a felügyelőbizottság és az etikai bizottság tagjait – derül ki a PRÚSZ honlapjáról

A honlapon közzétett tudósításból kiderül az is, hogy magán a közgyűlésen is lett volna lehetőség újabb személyek jelölésére, ezzel azonban senki sem kívánt élni.

Elnöki beszámolójában Novotny Zoltán nemcsak az elmúlt esztendőre, illetőleg a legutóbbi elnöki ciklus öt évére tekintett vissza, hanem – a jubileum okán – a másfél évtizede működő szövetség történetének egészére is. És nemcsak visszavonulását indokolta meg röviden, de felfedte azokat a biblikus ösztönzőket is, amelyek annak idején az elnöki tiszt elvállalására, majd e szolgálat tovább vállalására bírták. Mivel a Protestáns Újságírók Szövetségét szívügyének tekinti, a nyugdíjazása óta is aktív sportújságíró ígéretet tett arra, hogy – erejéhez mérten – változatlanul kész segíteni a szövetség munkáját.

Ezentúl kálvinista páros áll a szervezet élén

Érdekesség, hogy míg az utóbbi két ciklusban evangélikus elnöke, református alelnöke és evangélikus titkára volt a Protestáns Újságírók Szövetségének, addig az elkövetkezendő öt évben kálvinista páros áll a szervezet élén. A 2019. évi tisztújító közgyűlés a PRÚSZ elnökének megválasztott Nagy Katalin rádiós műsorvezető-riporter mellett titkárának kérte fel Bóna Zoltán református lelkészt, a Theologiai Szemle főszerkesztőjét. A korábbi vezetőségből nemcsak a Magyar Hírlap és az Evangélikus Élet szerkesztője maradt tagja a hétfős grémiumnak Faggyas Sándor, illetőleg az alelnöknek választott T. Pintér Károly személyében, hanem a Magyarországi Metodista Egyház folyóiratának korábbi főszerkesztője, Lakatos Judit is. A Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiumának főtitkára, Kádár Zsolt nyugalmazott református esperes mellett – új tagként – a „baptista színt” Bödös Eszter, a Magyar Evangéliumi Rádió munkatársa képviseli a Protestáns Újságírók Szövetségének vezetőségében.

(Media1.hu/prusz.hu nyomán)

Kiemelt kép: Novotny Zoltán sportriporter, a Protestáns Újságírók Országos Szövetségének (PRÚSZ) leköszönő elnöke néhány héttel ezelőtt a MÚOSZ székházában tartott beszélgetésen. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

A 168 Óra címlapja 2020.06.11-én

Bréking: Átalakul a 168 Óra és a Neokohn tulajdonosi szerkezete, a Pesti Hírlap eddigi tulajdonosa a Brit Media vezetője és résztulajdonosa lesz

A Media1 információi szerint a Pesti Hírlapot teljes egészében megvette a 168 Óra hetilapot, a 168ora.hu és a neokohn.hu internetes oldalakat tulajdonló, de hamarosan a tévés és rádiós szegmensben is erősíteni kívánó Brit Media, és a Brit Mediában ugyanakkor ezután résztulajdonosként és vezérigazgatóként is megjelenik hamarosan Milkovics Pál, a Pesti Hírlap eddigi tulajdonosa. A Pesti Hírlap és a 168 Óra összeköltözik. A Brit Mediánál pozíciót kap Keresztesi Péter, a Lokál egykori vezetője is.

Kovács Angel Marianna újságíró otthona és a postahivatal a ház aljában, amit a HírTV nem mutatott meg

A HírTV valótlan tartalmú riportot közölt arról, hogy a 24.hu egyik újságírója egy postahivatalban lakik

Folytatódik a Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa ellen hetek óta tartó országos médiaháború, amibe most már a KESMA tévécsatornája egy 24.hu-s újságírót is belekevert, miközben a Hír Televízió az újságíró lakcímét a hatályos adatvédelmi törvény ellenére jogosulatlanul nyilvánosságra hozta, és úgy csinált, mintha lehetséges lenne, hogy egy újságíró egy postahivatalban lakjon.