fbpx
közterületi reklámplakát

A Médiatanácshoz fordult az Orbán-kormány Juncker-ellenes kampánya miatt a Mérték

A Mérték azt próbálja kimondatni, hogy törvénysértő volt a televíziókban sugárzott Juncker-ellenes kampány, az efféle reklámokat ugyanis tiltja a médiatörvény.

Blogjában jelentette be a Polyák Gábor és Urbán Ágnes médiaelemzők nevével fémjelzett Mérték Médiaelemző Műhely, hogy a korábbi kormánykampányokhoz hasonlóan ezúttal is a Médiatanácshoz fordultak panasszal, mivel a Mérték álláspontja szerint a Fidesz által elfogadott médiatörvény szigorúan tiltja, hogy kampányidőszakon kívül politikai reklámok jelenjenek meg a tévében és a rádióban. Márpedig a kormány Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét támadó kampánya több televíziócsatornán is ilyen időszakban futott.

A Mérték szerint a kampány törvénytelen volt.

Ezzel érvel a Mérték

A Mérték blogja felidézte:  a politikai kampányüzenetek terjesztésére szigorú jogszabályi előírások vonatkoznak. A jogi szabályozás az üzeneteket hordozó eszköztől függően differenciált, és nem az üzenet tartalmára, hanem az üzenet közvetítésének strukturális és finanszírozási kérdéseire vonatkozik. A legszigorúbb előírások a televíziós és rádiós politikai hirdetésekre vonatkoznak. Ilyen hirdetés kizárólag választási kampányidőszakban, valamint már elrendelt népszavazással összefüggésben tehető közzé. Sőt a televíziós hirdetések még a kampányidőszakban is csak nagyon korlátozottan alkalmazhatók. Maga az Alaptörvény rögzíti, hogy politikai reklám médiaszolgáltatásban kizárólag ellenérték nélkül tehető közzé.

A Mérték szerint a médiatörvény vonatkozó rendelkezése alapján egyértelműen megállapítható, hogy azok a politikai üzenetek, amelyek nem valamely párttól, hanem a kormánytól érkeznek, szintén politikai reklámnak minősülnek, és a fenti szigorú feltételek között tehetők közé.

Ha politikai reklám volt, akkor jogellenes volt leadni

A médiatörvény szerint a politikai reklám valamely párt, politikai mozgalom vagy a kormány népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző, illetve azok nevét, célját, tevékenységét, jelszavát, emblémáját népszerűsítő, a reklámhoz hasonló módon megjelenő, illetve közzétett műsorszám. A törvény pontosabban nem határozza meg, hogy mely üzenetek szolgálják a kormány népszerűsítését, illetve melyek ösztönöznek a kormány támogatására, de a szavak köznapi jelentése alapján azok az üzenetek is idetartoznak, amelyek a kormány által eredményeket, illetve a kormány által követett politikai program egyes elemeit mutatják be.

Az „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel” című kommunikációs kampányban egyéb médiafelületeken kívül a médiatörvény hatálya alatt álló médiaszolgáltatásokban is megjelent a kampány szpotja.  A Mérték szerint a műsorszám politikai reklámnak minősül, médiaszolgáltatásban való közzététele ezért sértette a médiatörvényt.

Orbán és Szijjártó elszólta magát

A Mérték szerint árulkodó az is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Welt am Sonntag című lapnak egy idén márciusi interjúban a kormány üzeneteit „kampánynak” nevezte, amely egy kampánysorozat első szakasza, és ezt az akkori tervek szerint egy pártkampány követi. Szijjártó Péter külügyminiszter a BBC-nek 2019. február 26-án adott interjújában maga is „politikai tartalmú” üzenetekről beszélt az ugyanezen kampány keretében elhelyezett kültéri plakátokkal kapcsolatban, amelyek elhelyezésének okaként ráadásul a közeledő európai parlamenti választásokat jelölte meg. A televíziós és rádiós szpotok ugyanazokat az üzeneteket ismételték meg, mint amelyek a plakátokon megjelentek – idézte fel a Mérték.

Politikai reklám marad akkor is, ha társalmi célú reklámnak próbálják becsomagolni

A Mérték blogjában azt is írja: a törvény a társadalmi célú reklámot, és a közérdekű közleményt kifejezetten elhatárolja a politikai reklámtól, rögzítve, hogy az olyan közlemény, amely tartalmában politikai reklámnak minősül, nem minősülhet sem társadalmi célú reklámnak, sem közérdekű közleménynek.

A törvény szerint a társadalmi célú reklám „valamely közérdekű cél elérése érdekében kíván hatást gyakorolni a médiaszolgáltatás nézőjére vagy hallgatójára”. A kifogásolt közlemény azonban nem nevez meg semmilyen közérdekű célt, és nincs olyan tartalmi eleme, amely a nézőket bármely közérdekű cselekvésre motiválná. A spot kizárólag arra törekszik, hogy a kormány politikai céljainak támogatására ösztönözzön, népszerűsítse a kormány politikai céljait.

A spot nem minősíthető közérdekű közleménynek sem, mivel az a törvényi definícióban rögzített feltételt nem teljesíti, nem közvetít „konkrét közérdekű információt”.  E feltételnek a spot általános közlése nem felel meg, megragadható közérdek a konkrét közléssel összefüggésben nem azonosítható – folytatja érvelését a Mérték.

Ugyanakkor abban az esetben, ha a Médiatanács értelmezése szerint a Kormány mégis valamiféle „közérdekű információt” kíván eljuttatni a közönséghez, akkor a médiatörvény e célra nem a társadalmi célú reklámot, hanem a közérdekű közleményt rendeli.

Közérdekű közlemény közzétételét a törvény szerint kizárólag állami vagy önkormányzati feladatot ellátó szervezet, illetve személy, valamint állami fenntartású vagy az állam kezelésében lévő intézmény kezdeményezheti, amiből viszont az következik, hogy a jogalkotó szándéka szerint ezen intézmények közérdekű üzeneteit nem társadalmi célú reklámként, hanem közérdekű közleményként kell közzétenni. Kizárólag a közérdekű információk közérdekű közleményként való elhelyezése felel meg a közpénzekkel való felelős gazdálkodás követelményének, hiszen a közérdekű közleményt a médiaszolgáltatók ingyenesen kötelesek közzétenni.

A Mérték szerint a közlés tartalmában a fentieknek megfelelően megvalósítja a politikai reklám kategóriáját, miközben egyértelműen nem felel meg sem a társadalmi célú reklám, sem a közérdekű közlemény, sem a reklám kategóriájának. Ha azonban a Médiatanács értelmezése szerint a közlések tartalmukban nem felelnek meg a politikai reklám kategóriájának, akkor sem minősülhetnek társadalmi célú reklámnak, kizárólag ingyenes közérdekű közleményként tehetők közzé.

A Mérték cselekszik, de közben alig reménykedik

És bár a Mérték a fenti érveléssel megpróbálja meggyőzni a Médiatanácsot, a Mérték maga is azt írja, hogy a korábbi döntések alapján abban reménykedni, hogy az érveiket szakmai alapon értékelik, nincs okuk, de mindenesetre azzal, ha a hatóság egyáltalán nem foglalkozik a beadvánnyal vagy valódi szakmai érvek nélkül lesöpri azt, legalább egy újabb elem kerül a végtelenül hosszú bűnlajstromukra.

A Media1 egyébként épp a hétvégén számolt be róla egy nagyobb cikkben, hogy a televíziós és rádió kereskedelmi rádiók a TV2-től a HírTv-n át az ATV-ig (az egyetlen ellenpélda, az RTL Klub kivétével) kikosarazták a pártokat, de még azon médiumok is lemondtak a reklámbevételeikről, akik pénzt kérhettek volna: így például nem tudnak hirdetni a pártok a megyei lapokban és az Origón sem. Ez leginkább az ellenzék számára hátrányos, mivel a kormány társadalmi célúként sugárzott üzenetei így is eljutnak a választókhoz.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások