Az International Press Association (API) főtitkára, Hans de Bruijn és Halmai Katalin, az API új elnöke. Fotó: API

A Havasi Bertalan által korábban támadott magyar újságírónő lett a Nemzetközi Sajtó Szövetség elnöke

Halmai Katalin a Media1-nek nyilatkozott elsőként az API élére történt megválasztása után.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Halmai Katalin újságírót, a Népszava tudósítóját választotta elnökének kedden a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Sajtó Szövetség, az API/IPA (Association de la Presse Internationale / International Press Association) – tudta meg a Media1.

A főleg API-ként ismert szervezet képviseli a Brüsszelben dolgozó külföldi tudósítókat és védi az érdekeiket.

Halmai Katalin a 360 taggal rendelkező szervezet történetében a második női elnök, illetve első a közép- illetve kelet-európai régióból.

A magyar miniszterelnök szóvivője azt is kétségbe vonta korábban, hogy Halmai újságíró-e

Ha valaki nem emlékezne: Halmai Katalin volt az az újságíró, akit 2016 decemberében Havasi Bertalan, Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője meglehetősen botrányos körülmények között kizavart Orbán Viktor brüsszeli nemzetközi sajtótájékoztatójáról, holott Halmai érvényes regisztrációval rendelkezett, amit még az éppen akkortájt bezárt Népszabadság tudósítójaként intézett, Halmai ráadásul a Népszabadság bezárása után is folytatta az olvasók tájékoztatását a brüsszeli történésekről blogjában.

Havasi viselkedéséből nem kis botrány lett, a sajtótájékoztatón a Klubrádió tudósítója, Nemes Gábor nyilvánosan állt ki Halmai mellett, akit Havasi sorosisztaként próbált megbélyegezni, hol pedig kétségbe vonta, hogy Halmai egyáltalán újságíró-e, és bár a teremben bőven lett volna hely, Havasi azt mondta, Halmai távozzon. A miniszterelnöki szóvivő viselkedése miatti konfliktust végül Orbán Viktor utólag úgy próbálta elsimítani, hogy külön elbeszélgetésre invitálta a sajtótájékoztatóról kirekesztett és megbélyegzett újságírót.

Halmai Katalin tervei a következő évekre

A Media1 beszélt Halmai Katalinnal, aki elmondta, hogy a megbízatása két évre szól. Ez utána ugyanennyi idővel meghosszabbítható.

Halmai 2001 óta dolgozik brüsszeli tudósítóként, kivéve azt az ötéves szünetet, amikor Halmai az Európai Parlament szervezetében dolgozott. Az API távozó vezetősége ajánlotta Halmait a szervezet közgyűlése figyelmébe, ahol ellenjelölt nem is volt.

Amikor a távozó vezetőség megkérdezett, jelölhetnek-e, úgy döntöttem, elvállalom, hiszen rég óta dolgozom tudósítóként, ezért jól ismerem a „járást” és tisztában vagyok a külföldi tudósítók élet- és munkakörülményeivel. Az API elsődleges feladata, hogy képviselje a külföldi és a belga tudósítókat az EU, a NATO intézményeivel szemben, illetve a belga hatóságokkal szemben. A legkomolyabb feladat most, hogy a májusi európai parlamenti választások után újonnan felálló intézményrendszerrel is elfogadtassuk a jogainkat, hogy tisztességes munkakörülményeink legyenek, hozzáférjünk minden hozzáférhető információhoz, hogy választ kapjunk a kérdéseinkre

– nyilatkozta az API új elnöke a Media1-nek.

Halmai elmesélte: az uniós intézmények és a NATO kommunikációs csapatai rendszeres konzultációkat folytatnak az API vezetőségével. A szervezet a találkozókon elmondja, mivel elégedetlen, mit vár. Ezenkívül van több más tevékenység is, van például a bajba jutott kollégákat segítő szolidaritási alap; rendszeresen szervez a szövetség API-hour néven briefingeket vezető tisztségviselőkkel, diplomatákkal stb.

Az újságíró az API elnöki teendői mellett továbbra is aktív újságíró marad, azaz ezután is tudósít majd a Népszavának, ahol mostanában dolgozik.

Kiemelt kép: Az International Press Association (API) főtitkára, Hans de Bruijn (balra) és Halmai Katalin, az API új elnöke. Fotó: API

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

törölt cikkek helye a Magyar Nemzet online-on

Cikkeket távolított el a Magyar Nemzet Online

Három cikkét is eltávolította ma a kormánypárti Magyar Nemzet internetes kiadása, miután kiderült, hogy az úgy hozott nyilvánosságra érzékeny orvosi titkokat, hogy arra nem volt felhatalmazása sem neki, sem a lapnak nyilatkozó Nagy Gábor orvosigazgatónak. Egy orvos eközben úgy döntött, nem nyilatkozik többé a 168 Órának, amíg Rózsa Péter a lap főszerkesztője.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!