fbpx
21st Century Fox

Létrejött a megafúzió: a Disney megvette a 21st Century Fox céget

Egy másik vevőjelölt feljebb nyomta a vételárat, így az ügylet még többe, több mint 20 ezer milliárd forintnak megfelelő összegbe kerül a Disney cégnek.

A Disney bejelentette, hogy eredményesen lezárta a Rupert Murdoch médiamágnás cége, a 21st Century Fox felvásárlását, és aláírták az erre vonatkozó dokumentumokat.

Az ügylet során a Disney 71 milliárd dollárért vásárolta meg a Foxot. Az átszámítva több mint 20 ezer milliárd forintnak megfelelő összegű tranzakció érinti többek között a Cinderalla (Hamupipőke), a The Simpsons (a Simpson-család) és a Star Wars franchise jogait is.

A The Walt Disney Company a felvásárlás során bekebelezi a Foxhoz tartozó tévé- és filmstúdiókat, az FX cégeket és a National Geographicot is. A Fox megvásárlása után a Disney többek között olyan címekkel bővítheti kínálatát a Netflixen és az Amazonon mint az X-Men vagy a Deadpool.

Disney mindenhol

A felvásárlásnak köszönhetően a Disney a tévéműsorok és filmek tervezésétől és gyártásától egészen a bemutatásig, illetve terjesztéséig minden pontban érdekeltté válik, beleértve a tévés, mozis és streming terjesztéseket is. Disney olyan értékes adatokhoz is hozzájut, amit utána reklámértékesítéshez is felhasználhat.

Robert Iger, a The Walt Disney Company elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy történelmi jelentőségű fejlemény ez a Disney számára, ami hosszútávú komoly értéket jelent a cég és a Disney-részvényesei számára.

„A Disney és a 21st Century Fox erősségeit összepárosítva egy rendkívül erős globális szórakoztatóipari cégcsoport leszünk, mely még jobban megfelel a korszak elvárásainak.”

A mostani lépéssel véget ér a hollywood-i filmstúdiók Big Six korszaka, és a piac 5 nagy szereplőből áll majd: a Warner Bros, a Universal, a Sony Pictures és a Paramount Pictures mellett a Disney lesz az ötödik a Big Five-korszakban, jegyezte meg a The Guardian.

Leépítés és átalakítás jön

Rupert Murdoch, a 21st Century Fox milliárdos alapítója egyébként már két nappal a tulajdonosváltás előtt levélben köszönte meg a dolgozóknak a munkájukat.

Azzal is számolni kell, hogy a racionalizálás jegyében körülbelül 4 ezer elbocsátanak majd.

Egyes Fox-tevékenységek nem kerülnek a Disney-hez

A Fox néhány egyéb érdekeltsége, például a hír és sport tevékenységek, egy újonnan létrejött cégbe, a Fox Corporationbe kerülnek.

Arról, hogy a Disney hamarosan nyélbe üti a 21st Century Fox felvásárlását, már tudni lehetett, hiszen a hollywoodi filmvállalat március 7-i közgyűlésén maga Bob Iger Disney-főnök is beszélt a részvényeseknek a cég éves közgyűlésén. Itt számolt be arról is, hogy nyáron megnyílik a Star Wars: Galaxy’s Edge elnevezésű vidámpark a Disney két szórakoztató parkjában.

Azt is mondta, a felvásárlás révén a Foxtól nemcsak jelentős mennyiségű produkció és programanyag kerül a Disneyhez, hanem a menedzsment tapasztalt szakemberei is.

A vételár sem meglepetés, hiszen Iger már a közgyűlésen is 71,3 milliárd dolláros tranzakciót emlegetett korábban. Annyiban azonban mégis lehet meglepetés az összeg, hogy a Disney eredetileg 52,4 milliárd dollárt kínált a Foxért. Ám végül a cég bekebelezéséért ugyancsak versenybe szálló Comcast felnyomta a vételárat.

Nem sokára megnyílik a Star Wars: Galaxy’s Edge vidámpark

A Star Wars: Galaxy’s Edge május 31-én Anaheimben, augusztus 29-én pedig Orlandóban nyílik meg a közönség előtt. A vezérigazgató erről azt mondta korábban, az új Star Wars-témájú látványosság messze a legnagyobb területet foglalja el, amit eddig építettek.

A Galaxy’s Edge-en belül létrehozott The Star Wars: Rise of the Resistance című attrakciót „a technológiailag legfejlettebb, legelragadóbb” látványosságként írta le, amelyet valaha a Disneynél álmodtak. „Ilyen nagyságrendben még senki sem próbálkozott ezelőtt” – idézte a Variety.com a vezérigazgató szavait.

(Hírünk a bejelentést tartalmazó közlemény,a The Guardian, a Variety.com és egy korábbi MTI-hír nyomán készült.)

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások