fbpx
A DIGI budapesti, Váci úti ügyfélszolgálatának bejárata. Fotó: Google Utcakép

A DIGI bekapcsolta mobilhálózatát

A március elején bekapcsolt hálózat egyelőre nem klasszikus mobiltelefonos szolgáltatást kínál.

Március elején – hosszú várakozás után – elindította saját, kereskedelmi mobilszolgáltatását a DIGI Távközlési Kft., igaz, nem abban a formában – negyedik, saját infrastruktúrával rendelkező mobilszolgáltatóként -, ahogy azt a legtöbben várták.

A román RCS&RDS tulajdonában lévő szolgáltató ugyanis saját rádiós infrastruktúráját, illetve annak egy szeletét arra használja fel, hogy kábelezés nélkül juttasson el a potenciális háztartások számára olyan alapszolgáltatásokat – internetet, tévét és vonalas telefont -, melyeket a vezetékes területein biztosít – írja a HWSW a cég weboldalán megjelent tájékoztató alapján.

Az új mobilhálózat bekapcsolásával március elsejével lényegében egy Fixed Wireless Access (FWA) szolgáltatás jött létre, melyet a DIGI egy szűk előfizetői kör számára kínál, Budapesten egyelőre kizárólag a XIII. kerületben, valamint néhány Pest megyei és kelet-magyarországi településen, jellemzően kisvárosokban vagy falvakban, így többek közt Monoron, Ócsán, Biharkeresztesen vagy éppen Mátészalkán. A szolgáltató az érintett 27 településen, az adótornyok vételi körzetében kínálja előfizetőinek a DIGI Kompakt díjcsomagot, mely havi 4 ezer forintért nyújt 30/5 Mbps sávszélességű internetkapcsolatot, 89 tévécsatornából álló tévé-előfizetést és 4/6 forintos percdíjú (vezetékes és mobil irányokba) vezetékestelefon-előfizetést, egy év hűségvállalással.

A DIGI weboldalán elhelyezett tájékoztatóból sem sokat tudott meg a HWSW, de azt igen, hogy a cég a csomagban elérhető internet- és telefon előfizetést helyhez kötött vezeték nélküli technológiával nyújtja. A szolgáltatást megrendelő előfizetőnél kihelyeznek egy a szolgáltató SIM-kártyáját tartalmazó végponti eszközt (kvázi modem), valamint a megfelelő vétel elérése érdekében egy kültéri antennát, maximum kétszer 20 méter kábelezéssel.

A végponti eszköz osztja tovább az internetet vezetékes (Ethernet) kapcsolaton az előfizetői végberendezéseknek (saját router közbeiktatása szükséges lehet), illetve ebbe a készülékbe lehet hagyományos, RJ11 csatlakozóval ellátott telefonkábelt csatlakoztatni. A DIGI Kompakt díjcsomagban található tévé-előfizetést nem mobilos infrastruktúrán, hanem műholdas vétellel biztosítja a szolgáltató.

A szakportál megjegyezte: az FWA hálózatok egyébként az 5G-éra egyik legfontosabb felhasználási területét jelenthetik majd.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások