fbpx
Magyar Nemzet, 2019. február 6., g-nap

Kelen Károly: Nemzeti idők, G-nap

A bezárt Népszabadság újságírója a szimbolikus névválasztásról, és arról, mire jó emlékezni.

„Mi voltunk a földnek bolondja,
Elhasznált, szegény magyarok,
És most jöjjetek, győztesek…”
(Ady Endre: Üdvözlet a győzőnek)

Tisztelet az új Magyar Nemzetnek. Csak örülni lehet, hogy megint hirdeti majd 1848. március 15-ének, a sajtószabadság magyar ünnepének csodaszép metszésű betűivel az újságírás megbecsültségét a címlap. Nagyon remélem, hogy az 1938-ban a nemzetiszocialista lappá nyilvánított Magyarságból kivált, polgári hírlapírók újságcsinálásról alkotott képét teszik magukévá szerkesztői és munkatársai:

„Most, amikor a kényszerű némaság hónapjai után ismét szóhoz jutottunk, legyen az első ünnepélyes kijelentésünk az, hogy szellemünk kifejtésének e lap hasábjain nincs más korlátja, mint tulajdon lelkiismeretűnk, tehetségünk és meggyőződésünk.”

A lapalapító Pethő Sándor fenti mondatait követendőnek gondolhatja még az is, aki nagyon nem ért egyet a cikkben később előforduló kitétellel, mely szerint a cél „a fajmagyarság megdönthetetlen felsőbbségének szerves és intézményes megalapozása”.

A Magyar Nemzet története párhuzamosan folyt a magyar nemzetével. Beszüntette a Gestapo, feltámasztatott a néhány évig tartó demokráciában, átvétetett a kommunisták által, új fényt kapott a rendszerváltás előtt-után, bekebleztetett, átalakíttatott, beolvasztatott, betagozódott, kiléptetett, végül kivégeztetett.

Most megint ragyogó pálya kívántatik neki. A – valljuk be, idegenül hangzó – Idők helyett újra a Nemzet szót nyomtatják reá.

Igaz, bár semmi közünk hozzá, valahogy úgy érezzük, jobb lett volna a jövő hónap közepén útjára indítani. Hiába, hogy nem kerek évforduló leend: 171 éve nyomtaták ki az ifjúság röpiratát Heckenast és Landerer műintézetében. Mégis méltóbb lett volna erre emlékeztetni, mint arra a négy évvel ezelőtti pillanatra, amikor is közéletünk vezérlő csillagai összeveszének, és egyikük trágár megjegyzése belháborút indíta el.

Mert nem hisszük, hogy csak a mi véleményünk: ha az újság tulajdonosa ezt a G-napot a magyar nemzet új korszaka diadalmas kezdőpillanataként jegyezné föl népünk örök kalendáriumába, azzal nem tudunk egyetérteni.

De csitt, bízzunk benne, hogy az új lap a nemes újságírói hagyományokat tekinti követendőnek, az igazságot kereső, kritikus és tisztességes újságot állít majd elő.

Sok sikert hozzá. Üdvözlet a győzőnek!

Kelen Károly Ki a sötétségből című sorozatának korábbi részeit ide kattintva olvashatják. A Magyar Nemzetről ITT közlünk cikkeket, híreket.

Kiemelt kép: A Magyar Nemzet 2019. február 6-án, a G-nap 4. évfordulóján megjelent lapszámának fejléce. Fotó: a szerző felvétele
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások