Magyar Nemzet, 2019. február 6., g-nap

Kelen Károly: Nemzeti idők, G-nap

A bezárt Népszabadság újságírója a szimbolikus névválasztásról, és arról, mire jó emlékezni.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

„Mi voltunk a földnek bolondja,
Elhasznált, szegény magyarok,
És most jöjjetek, győztesek…”
(Ady Endre: Üdvözlet a győzőnek)

Tisztelet az új Magyar Nemzetnek. Csak örülni lehet, hogy megint hirdeti majd 1848. március 15-ének, a sajtószabadság magyar ünnepének csodaszép metszésű betűivel az újságírás megbecsültségét a címlap. Nagyon remélem, hogy az 1938-ban a nemzetiszocialista lappá nyilvánított Magyarságból kivált, polgári hírlapírók újságcsinálásról alkotott képét teszik magukévá szerkesztői és munkatársai:

„Most, amikor a kényszerű némaság hónapjai után ismét szóhoz jutottunk, legyen az első ünnepélyes kijelentésünk az, hogy szellemünk kifejtésének e lap hasábjain nincs más korlátja, mint tulajdon lelkiismeretűnk, tehetségünk és meggyőződésünk.”

A lapalapító Pethő Sándor fenti mondatait követendőnek gondolhatja még az is, aki nagyon nem ért egyet a cikkben később előforduló kitétellel, mely szerint a cél „a fajmagyarság megdönthetetlen felsőbbségének szerves és intézményes megalapozása”.

A Magyar Nemzet története párhuzamosan folyt a magyar nemzetével. Beszüntette a Gestapo, feltámasztatott a néhány évig tartó demokráciában, átvétetett a kommunisták által, új fényt kapott a rendszerváltás előtt-után, bekebleztetett, átalakíttatott, beolvasztatott, betagozódott, kiléptetett, végül kivégeztetett.

Most megint ragyogó pálya kívántatik neki. A – valljuk be, idegenül hangzó – Idők helyett újra a Nemzet szót nyomtatják reá.

Igaz, bár semmi közünk hozzá, valahogy úgy érezzük, jobb lett volna a jövő hónap közepén útjára indítani. Hiába, hogy nem kerek évforduló leend: 171 éve nyomtaták ki az ifjúság röpiratát Heckenast és Landerer műintézetében. Mégis méltóbb lett volna erre emlékeztetni, mint arra a négy évvel ezelőtti pillanatra, amikor is közéletünk vezérlő csillagai összeveszének, és egyikük trágár megjegyzése belháborút indíta el.

Mert nem hisszük, hogy csak a mi véleményünk: ha az újság tulajdonosa ezt a G-napot a magyar nemzet új korszaka diadalmas kezdőpillanataként jegyezné föl népünk örök kalendáriumába, azzal nem tudunk egyetérteni.

De csitt, bízzunk benne, hogy az új lap a nemes újságírói hagyományokat tekinti követendőnek, az igazságot kereső, kritikus és tisztességes újságot állít majd elő.

Sok sikert hozzá. Üdvözlet a győzőnek!

Kelen Károly Ki a sötétségből című sorozatának korábbi részeit ide kattintva olvashatják. A Magyar Nemzetről ITT közlünk cikkeket, híreket.

Kiemelt kép: A Magyar Nemzet 2019. február 6-án, a G-nap 4. évfordulóján megjelent lapszámának fejléce. Fotó: a szerző felvétele

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Tortát vágnak fel a SuperTV2 Jóban Rosszban című sorozatának 15. születésnapja alkalmából

Ünnepel a Jóban Rosszban

Most 15 éve, hogy a TV2 Média Csoport elindította a sorozatot. Mivel a sorozat mostantól később kerül adásba, nem árt tudni, hogy ezentúl az interneten már hamarabb vissza lehet nézni az aktuális részeket, mint eddig. Érdekes statisztikákat is említettek az évforduló kapcsán.

HVG címlap a Mahir hirdetőoszlopain néhány héttel ezelőtt. Hamarosan lehet, hogy már nem lehet ilyen, pedig 40 éven át hirdettek így. Fotó: Ladányi András / Media1

Pert nyert a HVG a Mahir Cityposter ellen

Az ítélet szerint a reklámcég jogszerűtlenül, így érvénytelenül mondta fel a hetilap hirdetési szerződését, ami miatt egy ideje nem tudja magát a közterületi hirdetőoszlopokon hirdetni a HVG, ahogyan azt tette 40 éven át.