fbpx
Magyar Nemzet. Fotó: Máté Péter / Magyar Nemzet

Jöhet a visszafideszesített Magyar Nemzet

A Népszavának több forrás is állítja, hogy a Magyar Nemzet újraindításán fáradoznak a fideszes körök. A nem túl népszerű Magyar Idők viszont megszűnhet.

Ismét szárnyra kaptak azok a már korábban ismert pletykák, hogy újraindulhat a Magyar Nemzet, persze visszafideszesítve. Ezúttal a Népszava közölt erről cikket, több különböző névtelen forrásra hivatkozva arról, hogy a fideszes körök azon dolgoznak a háttérben, hogy feltámasszák a tavaly áprilisban bezárt márkát.

A lap persze nem a G-nap utáni és áprilisban bezárt, a kormány bírálatára is kész sajtótermék lenne, hanem inkább a Magyar Idők folytatása, bár a forrásaik azt is mondták, az újraindított orgánum nem lenne a kormánypropaganda „bunkósbotja”, inkább a Mandiner „tálalási módja” jellemezné.

Arról is szó van, hogy ha a Magyar Nemzet elindul, megszűnhet a Magyar Idők.

A Népszava szerint mostanra már eldöntött tény a Magyar Idők megszüntetése és helyette a Magyar Nemzet újraindítása. Egyelőre két időpontot mondtak a Népszava informátorai az indulásra. Az egyik február 6., a másik március 15.

Mindkettő szimbolikus időpont: utóbbi azért, mert március 15-én van a Szabad Sajtó Napja, előbbi pedig azért, mert február 6-án említette a több évtizedes barátja, Simicska Lajos – a Magyar Nemzet volt tulajdonosa – a g betűs kifejezéssel a miniszterelnököt. Vagyis ekkor lesz a G-nap 4 éves évfordulója.

Érzelmi okai lennének a miniszterelnök részéről, ha Simicska pálfordulásának napján indulna újra a Magyar Nemzet

– fogalmazott egy kormányzati szereplő a Népszavának. Egy másik forrás csak annyit mondott, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem szeretné a február 6-i indulást. Ugyanakkor egyelőre technikai nehézségek is akadnak. A Magyar Idők szerkesztősége például nem vethető be egy az egyben a Magyar Nemzet készítésére, legalábbis kiegészítésre szorul, tette hozzá a Népszava.

Simicska Lajos zárta be

A kormánykritikus Magyar Nemzet 2018. április 11-én jelent meg utoljára. Azután, hogy tulajdonosa, Simicska Lajos nagyvállalkozó, aki éveken át a miniszterelnök legszorosabb barátja és a Fidesz-kormányok idején szinte minden jelentősebb közbeszerzési eljárás győztese volt, háborúba keveredett Orbán Viktorral, az április 8-i választási eredményeket követően gyakorlatilag az összes vállalatát eladta a miniszterelnök üzleti köreinek. Simicska kapitulálását követően a HírTV megvált Kálmán Olgától, és több tucat tévéstől, bár sokan maguk mentek, mert nem akartak a propaganda kiszolgálóivá válni. A távozók közül sokan a média szektort is elhagyták a történtek után. A Lánchíd Rádió bezárt, frekvenciáit a kormányközeli Karc FM szerezte meg. Simicska Lajos egyébként nem járt rosszul, hiszen a szabad elvonulás biztosítása mellett több tízmilliárd forinttal távozhatott. Simicska jelenleg egy tanyán él, és azóta már nem tartja fontosnak óriásplakátokon sem megüzenni, milyen kritikus véleménye van Orbán Viktorról. Igaz, az óriásplakátos cégeit is eladta, így megszűntek számára a saját felületek, de mintha annyira mondanivalója se lenne azóta, hogy több tízmilliárd forintot kapott a cégeiért a Fidesz környékéről. Nemrég a Direkt36 találta meg őt, de egy szót sem volt hajlandó szólni.

A Magyar Nemzet megszűnését követően a volt munkatársak egyébként Magyar Hang címmel indítottak hetilapot. A lap olvasói bevételekből működik, a magyarországi médiapiaci körülmények ellenére sikeresen.

Kiemelt kép: Magyar Nemzet. Fotó: Magyar Nemzet
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások