Miskolczy Csaba

Meghalt Miskolczy Csaba

A média- és startup szakember idén lett volna 50 éves.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Drámai hirtelenséggel, 50. életévében vasárnap elhunyt Miskolczy Csaba, startup- és tőkebefektetési szakértő, közösségi média szakember, a Magyar Üzleti Angyal Klub egyik alapítója, a Blogtér Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A szomorú hírt Miskolczy Csaba testvére, Markovits Emese közölte a Facebookon. Azt írta, testvére egyszer csak összeesett.

Miskolczy 1969. november 7-én született Ózdon, a Wikipedia szerint József Attila Tudományegyetemen 2002-ben kommunikációs szakon végzett. Ezután újságíró gyakornokként a Magyar Távirati Irodában dolgozott, majd több évig ismeretterjesztő televíziós műsorokat gyártott Delta és Jövőnéző címmel a Magyar Televízióban és a TV3 csatornán. 2003-tól szövegbányászati startup vállalkozást indított Bojár Gábor üzleti angyal (a Graphisoft alapítójának) támogatásával. Ennek sikertelensége után 2005-2010 között közösségi média szolgáltatásokat fejlesztett újabb startupjában, amely ezeket az internetes portálokat fejlesztette ki, majd működtette: a Blogter, Mommo, Videobomb (később IndaVideo) és RTL Klub videós online portáljait.

Miskolczy 2008-ban Berényi Konráddal és más közösségi véleményformálókkal együtt megalapította a Underground közösséget, amely 2013-ig évente közösségi startup konferenciákat tartott. 2010-től befektetési tanácsadóként és közvetítőként dolgozott, illetve számos tőkebefektetési tranzakció létrehozása fűződik a nevéhez. Például: IVANKA Factory, Distinction, Laokoon, Now Tech, Control Labor, Lacerta. 2011-ben Halaska Gábor újságíró társával megalapította az InsiderBlog internetes újságot, amely a hazai startup közösség véleményformáló médiuma lett. Elindította a Valley Connect kísérleti inkubációs programot, amely célja, hogy startupokat juttasson az amerikai Szilícium Völgybe. Ennek keretében inkubálta a Distinction céget, amelyet 2014-ben a Skyscanner felvásárolt. 2012-ben az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által működtett Climate-KIC program hazai inkubációját vezette, amelynek keretében 6 európai országgal közösen inkubált csaknem évi 40 induló mikrovállalkozást. Ennek keretében számos nemzetközi eseményen kérték fel mentornak vagy zsűrinek (Microsoft Imagine Cup, Intell Business Plan Competition, Cleantech Open US). 2015-től a program neve Climate-KIC Accelerator Program lett. 2010-ben indította újra – a közben megszűnt – Innostart-féle Üzleti Angyal Klubot, amelynek főszervezője lett. Ennek keretében számos befektetési eseményt szervezett, amelynek célja a hazai privát kockázati tőke és a magvető fázisú tőketranzakciók felélesztése. Az üzleti angyal klubot 2014-től új néven szervezi: Magyar Üzleti Angyal Szervezet (HBAA) néven. Az üzleti angyal klub révén üzleti angyal tőkéhez jutott többek között a Spártai Vitamin, és Lacerta Gmbh (Austria). Az üzleti angyal klub 2015-ben szünetelt.

2015-ben indítja el először Wigner Jenő néven, majd Ganz Ábrahám néven azt a kísérleti iparfejlesztési programot, amelynek célja az innovációs szereplők által közösen piacra viendő innovációs termékek fejlesztésének támogatása. Az iparfejlesztési program révén az innovációs ötleteket, termékeket a gyártás előkészítés fázisába tervezi eljuttatni, olyan módon, hogy a fejlesztést az egyéni innovátorok (ötletgazdák, feltalálók, kutatók) és vállalkozások (kkv és multi) egyszerre dolgozhassanak. A program révén új tudásintenzív gyártóbázisok létrejöttét tervezi Magyarországon. A programban 5 hazai start-up (EMBER, Ivanka Concrete, Szövetség 39, FeelFlux Bike, cShield) és 2 angliai start-up (CHESS, Alchemie) szerepel. Az angol projektek az Oxford University-ről és az Imperial College-ről tervezik Magyarországon megnyitni első gyártóbázisukat.

Miskolczy Csaba nős, három gyermeke volt.

Könyvei

  • Képernyők harca (2008, HVG Kiadó)
  • Free TV, a televízió felszabadítása, avagy internet kontra televízió (ORTT, AKTI) (2008)

Miskolczy Csabát február 7-én búcsúztatják, a részletes információk a temetésről itt olvashatók.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Miniszterelnökség államtitkára

A sajtószabadság köszöni szépen jól van, legalábbis Orbán Balázs szerint

A Miniszterelnökség államtitkára szerint a magyar közmédia állapota sokkal jobb mint például az egyébként a sajtószabadság szempontjából éllovasok közé tartozó Németországban. Erről az MTVA által perrel fenyegetett volt újságíró és az MTVA-hoz érkező pártutasítások kapcsán feltett parlamenti kérdés kapcsán beszélt.