A laktózérzékenység sok embert érint, ami azt jelenti, hogy a szervezet a tejcukrot nem tudja megfelelően megemészteni, emiatt alakulnak ki a tünetek. Ez nem allergia, hanem intoleranciáról van szó. Leggyakoribb tünetei a hasmenés, a puffadás és a hasfájás, amelyek rendszerint tejtermékek fogyasztása után jelentkeznek.
A tejfehérje azonban okozhat allergiát is bizonyos embereknél, de ne keverjük össze a tejcukorral, vagyis a laktózzal! Laktózintolerancia esetén is fogyaszthatunk tejterméket a Patikatt.hu laktózérzékenységre kifejlesztett étrendkiegészítőinek szedése mellett.
Hogyan alakul ki a laktózérzékenység?
A bélnyálkahártya termeli a laktáz nevű enzimet, aminek feladata a laktózt alkotó glükóz és galaktóz kettébontása. Nem tud felszívódni a bélből ez a két cukormolekula, amennyiben nem képes a kettéválásra. Ha valakinél csökken a laktáz termelése, vagy teljesen megszűnik, abban az esetben panaszokat fog okozni a tejcukor fogyasztása. Ezt nevezzük laktózérzékenységnek.
Milyen esetben gyanakodhatunk laktózérzékenységre?
Ha tej vagy tejtermékek elfogyasztása után nagyjából 1-1,5 órával később hányás, puffadás, hasfájás, görcsök, esetleg hasmenés jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel laktózintoleranciával van dolgunk.
Előfordulhat olyan eset is, amikor csak átmenetileg nem képes a szervezet lebontani a laktózt. Antibiotikum szedése miatt rövid időre megszűnik a laktózbontó képesség, és ilyenkor ugyanezekkel a tünetekkel jelentkezik. 2-3 hétig nem ajánlott a tejtermékek fogyasztása, de ha azt követően sem oldódik meg a helyzet, érdemes egy szakorvost felkeresni, mert súlyosabban károsodhatott a bélnyálkahártya.
Diéta laktózérzékenység esetén
Laktózintolerancia esetén tejcukorszegény diétát kell tartani, hogy a tünetek ne rontsák az életminőséget. A betegek számának növekedésével megnőtt a laktózmentes termékek száma is a boltokban, de sok vendéglátóhely is fel van készülve a speciális igényekre.
Attól függően, hogy ki milyen mennyiségű laktózt képes tolerálni, lehetnek eltérések az egyes emberek diétás étrendjében. Van, aki gond nélkül fogyaszt tejtermékeket, másnál pedig már egészen kis mennyiség is gondokat okoz. A saját bőrünkön kell kitapasztalni, hogy mi számunkra a legjobb, mekkora mennyiséget tudunk problémamentesen elfogyasztani.
A laktózintolerancia kezelése
Az említett diéta ennek a betegségnek a leghatékonyabb kezelése, de kiegészíthető laktáz cseppek vagy tabletta szedésével is. Ezeket közvetlenül étkezés előtt vagy azzal egyidőben kell lenyelni, és segít megelőzni a kellemetlen tüneteket.
Jó tudni!
A kecske- és a juhtej is tartalmaz laktózt, nem csupán a tehéntej. Ugyanannyi cukor van a laktózmentes tejben is, mint a normálban, csak lebontva, úgyhogy a cukorbetegeknek erre feltétlenül oda kell figyelni.
A legtöbb tejcukor a tejben van, a túróban kevesebb, a joghurtban és a tejfölben még kevesebb, a kefírben pedig elenyésző. A friss sajtok minimális tejcukrot tartalmaznak, míg az érleltek szinte semennyit.
(x) hirdetői tartalom