fbpx
fehér autó

Milyen olajszűrőt válasszunk? (x)

Egy jármű élettartamát és megfelelő vezethetőségét rengeteg alkatrész befolyásolja. Vannak olyan elemek, amelyek még kisebb sérülés, némi elhasználódás mellett is tökéletesen el tudják látni feladatukat. Viszont vannak kritikus pontok is, ahol már a termék kiválasztásánál sok minden eldől, mint például az olajszűrők esetében.

Egyáltalán miért van szükség olajszűrőre?

A tökéletes változat beszerzése ma már nem nehéz feladat. Elég megnézni a FilterABC olajszűrő választékát, ahol sokféle terméket találunk, autótípusonként kategórizálva. Viszont sokszor ijesztő lehet a hatalmas kínálat és könnyű elveszni a jobbnál jobb termékek között. Ilyenkor nem árt, ha tudunk egyet s mást az olajszűrőkről, kezdve azzal, hogy egyáltalán mi a feladatuk?

Mint, ahogy a neve is megmutatja, az olajszűrő elsődleges feladata a motorolaj folyamatos tisztán tartása. A szűrő és olaj együtt három fő területért is felelnek. Elsőként csökkenti a hőt a motor különböző alkatrészeinek felületén, ami a rengeteg súrlódás miatt keletkezik.

Másodsorban létrehoznak egy védő hatású olajréteget, azaz olajfilmet képeznek, aminek az a feladata, hogy megakadályozza a száraz súrlódást az egyes alkatrészek között. Végül, de nem utolsó sorban még a zajt is csökkentik, ami a motor működésével jár.

Az olajszűrő felépítése

Mint látható, az olajszűrőnek (és természetesen a motorolajnak) nagyon fontos feladata van. Felépítését tekintve lehet fémházas és papírbetétes az olajszűrő. Ezt minden esetben a motor gyártója határozza meg a gyártás során, hogy milyen rendszerrel szereli.

Ha megnézünk egy fémházas olajszűrőt, azt láthatjuk, hogy a visszacsapó szelep és a szűrőanyagok egy fém házba vannak beépítve. Ezt a szűrőházat egyszerűen csak feltekerik a motor erre a célra kialakított helyére. A szűrőben lévő visszacsapó szelepre azért van szükség, hogy az olaj ne tudjon visszafelé áramolni, amikor a motor éppen nem üzemel. 

A papírbetétes szűrők ahogy a nevük is mutatja szűrőpapír speciális kialakítása, melyet a motoron elhelyezett műanyag házba cserél a szerelő. Ennek a szűrőnek elterjedése környezetvédelmi okokra is visszavezethető, hiszen a papír szűrő egy állandó műanyag házba való cserélése kevésbé terheli a környezetet, mint a fémházas társai.

Visszatérő kérdés, hogy a szűrők tartalmazzák-e a szereléshez szükséges tömítéseket? Ezeket a szűrőház tömítéseket minden esetben tartalmazzák az olajszűrők dobozai vásárláskor. 

Hogyan válasszunk ideális olajszűrőt?

Az első és legfontosabb szempont a papírfilter szűrési képessége. Itt találhatóak a legnagyobb különbségek az egyes olajszűrők között. A legjobb olyat választani, ami minden szempontból megfelel az autónk műszaki paramétereinek.

Személyautók esetében például az az olajszűrő ideális választás, amelyik képes az 5 mikronos méretnél nagyobb szennyeződések kiszűrésére. Mindez azért fontos, mert egy jól megválasztott szűrő meghosszabbítja a motor és alkatrészei élettartamát, ami mindenki számára nagy előny.

Továbbá jó, ha a szűrőházra is odafigyelünk, azaz a szelepek és a tömítések legyenek teljesen sérülésmentesek. A gyártó is nagy szerepet játszik, kerüljük a megkérdőjelezhető forrásból származó (vagy márkajelzés nélküli) termékeket! Azok az olajszűrők ugyanis nem fognak megfelelően működni vagy nagyon rövid időn belül tönkremennek. Ugyanez igaz online vásárlás esetén is: mindig megbízható webáruházakból rendeljünk.

(x) hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások