fbpx
zsírmáj

Hazánkban magas a májbetegségek előfordulási aránya (x)

Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

Magyarországon évről évre növekszik a nem-alkoholos zsírmájjal diagnosztizáltak száma, ugyanakkor az ehhez párosuló anyagcserezavar megjelenése is gyakoribbá vált. A lakosságnak 30-50 %-a érintett, ami igen elkeserítő felismerés. Ráadásul növekvő tendencia tapasztalható. 

Mit érdemes tudni a zsírmájjal kapcsolatban?

A következő néhány évben nagymértékben növekedhet a májbetegek száma, lehetséges, hogy a májtranszplantációk legfőbb oka a zsírmáj lesz. Ebből kiindulva még nagyobb figyelmet kellene fordítani a szűrővizsgálatok jelentőségére, hiszen egyedül így deríthetők fel viszonylag korán a meglévő rendellenességek. 

A CMC Déli Klinika elasztográfiás ultrahang vizsgálata különösképp fontos a májbetegségek feltérképezése tekintetében, a speciális elasztográfiás ultrahang révén a kisebb eltérések is észlelhetők. 

Nem-alkoholos zsírmáj fennállásakor a májban jelentős mértékben felgyülemlik a zsírszövet, ez azonban sokáig teljesen panaszmentes. Ennek ellenére a későbbiekben súlyos szövődmények is kialakulhatnak. A leggyakrabban csupán a megszokott vizsgálatok alkalmával kerül felismerésre a betegség. 

Idővel működési rendellenességek jelenhetnek meg, hegesedés is kialakulhat, sőt akár májzsugor is felléphet. Ez az állapot pedig fokozhatja a kardiológiai, illetve vesét érintő megbetegedések esélyének gyakoriságát. Amikor a májról van szó, különösen fontos a korai diagnosztizálás és a preventív életmód. Egy egészségesebb étrend, ideális életvitellel mérsékelheti a megjelenési esélyét. 

Elasztográfiás ultrahang jelentősége a korszerű májdiagnosztikában 

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem érhető el gyógyszeres terápia a zsírmáj orvoslására, ebből kifolyólag a megelőzésre kell törekedni, és érdemes igénybe venni a modern májdiagnosztikai vizsgálatokat, például az elasztográfiás ultrahangot. 

Általa részletgazdagabb kép nyerhető, ráadásul az eljárás segítségével az egészen apró elváltozások is felderíthetők. A klasszikus rutinvizsgálatok során viszont ezek a kis mértékű rendellenességek általában nem észlelhetők. 

A korszerű diagnosztikai módszer lehetőséget kínál a célzott mintavételre, valamint a daganat pontos helyéről is informálódhatunk. Ezáltal megoldható a tumor területének bemérése is. 

A minél korábban felismert elváltozás eredményesebben kezelhető, ennek köszönhetően növelhető a gyógyulási esély. 

Életbevágóan fontos vizsgálatok

Az elasztográfiás ultrahang által a májbetegségek már a korai fázisban feltérképezhetők, emellett az egész folyamat nyomonkövethető, ami pedig segítséget jelent a kezelésben is. A kisebb rendellenességek felderítése, és az utánkövetés megoldásán túl a máj zsírmennyiségének mérése is kivitelezhető általa. Így pedig azonnal képet kaphatunk a súlyossági fokáról.

Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hiszen a korszerű diagnosztikai eljárás révén nem csupán a zsírmáj szűrhető ki, hanem a tumoros megbetegedések is, már a kezdeti szakaszban.

(x) hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások