fbpx
lapos kerékpár gumi

Így javítsd ki a defektet otthon (x)

Bringázás során az egyik leggyakrabban előforduló hibajelenség az, hogy defektet kapunk. Célszerű megtanulni, hogy hogyan tudjuk mi magunk kijavítani ezt a problémát, hiszen a legváratlanabb szituációkban is szükséges lehet ennek a megoldása. Ha érdekel, tarts velünk!

Csupán 6 egyszerű lépés

A defektjavítás egyáltalán nem bonyolult, csupán meg kell tanulnunk néhány egyszerű lépést. Ugyan léteznek olyan belső és külső gumik, amelyek defektvédelemmel rendelkeznek, azonban ezek sem képesek ellenállni minden sérülésnek.

Első lépésként el kell távolítanunk a külső gumit, melyhez egy gumileszedő acél kéziszerszámot tudunk segítségül hívni. A művelet nem túl bonyolult, hiszen a szerszám lapos részét felfelé feszítve egyszerűen eltávolíthatjuk a gumit a bicikliről. Ha további szerszámok is érdekelnek, nézz körül a Biciklizek.hu szerviz kellék kínálatában!

Ha leszedtük a külső gumit, akkor alaposan át kell vizsgálnunk, és megkeresni a hiba forrását. Érdemes ezt az ujjainkkal is megtenni, hiszen elképzelhető, hogy szemmel nem vesszük észre a sérülést. A továbbiakban a belső gumi átvizsgálása következik, mely szintén lényeges lépés.

Ha megtaláltuk a hiba forrását, akkor jelöljük be tollal jól láthatóan, hogy a későbbiekben egyszerűbb dolgunk legyen. Ezt követően csiszoljuk fel a gumit a sérülés körül, hiszen így jobban fog majd ragadni rajta a javítóelem.

További teendők

A felcsiszolt részt be kell kennünk vulkanizáló folyadékkal egyenletesen, majd ezt hagyjuk megszáradni. Ezt azért szükséges elvégeznünk, hiszen a gumiragasztó igazából nem ragaszt, hanem csak feloldja a gumi anyagát. Így tud létrehozni egy védőréteget, mely elősegíti a későbbi defektek elkerülését.

A vulkanizáló folyadékkal elég, ha csak a belső gumit kened be, hiszen erre fog felkerülni a javítóelem. Ha idáig eljutottál, akkor nagyon ügyes vagy, hiszen csak egy feladatod maradt hátra.

Egy erre kialakított folttal le kell ragasztanod a defekt helyét, és a probléma el is hárult. Fontos kiemelni, hogy a tömlőfoltok mindkét oldalán található fólia, így ne felejtsd el egyiket sem eltávolítani!

Miután az első réteget lehúztad, majd felhelyezted a gumira, utána célszerű várni még 5 percet, és csak ezután eltávolítani a második réteget. Hiszen így tudod elérni, hogy a ragasztó maximális hatékonysággal befedje a gumin keletkezett sérülést. Ezután pedig készen is vagy a defekt javításával.

Nem vagy biztos a dolgodban?

Ha bizonytalannak érzed magad a folyamattal kapcsolatban, akkor inkább keress meg egy kerékpárszervizt. Azonban azt fontos szem előtt tartanod, hogy ebben az esetben 1-2 napot biztosan várnod kell, de lehet, hogy egy hetet is. Így ebben az időintervallumban nem fogod tudni használni a bringádat. Így ha minden nap szükséged van a járgányodra, hiszen azzal jársz dolgozni, vagy más egyéb ügyeket intézni, akkor célszerű megtanulnod a folyamatot. Hiszen egyáltalán nem bonyolult, csak egy kis kitartás, illetve kézügyesség szükséges hozzá.

Hárítsd el a defektet egyedül, és szeldd újra az utakat kedvenc bringáddal!

(x) hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások