fbpx
A CETIN Hungary napelemes pilotprojektje Dunaharasztiban.

Energiaválság: Napelemeket helyez üzembe a Yettel mobilhálózatát működtető cég több bázisállomáson

Több helyszínen, eltérő konfigurációkkal próbálja ki a CETIN Hungary, a Yettel mobilszolgáltató hálózatának tornyait működtető cég a napelemes rendszereket. Így csökkenthető a mobiltornyok ökológiai lábnyoma és a mobilhálózat fenntartási költsége is leszorítható lehet, ami a mostani energiaválságban komoly jelentőséggel bír.

Három településen, Gyálon, Dunaharasztiban és Érden teszteli a CETIN Hungary, hogy bázisállomásainak villamosenergia-ellátása milyen hatékonysággal oldható meg helyben termelt zöldenergia használatával – számolt be a cég egy mai, keddi közleményében.

Ötvös Tamás, a Yettel mobilhálózatát kiszolgáló cég igazgatóságának elnöke, a CETIN Csoport regionális technológiai vezetője (CTO) elmondta:

„A CETIN elkötelezett a modern, hatékony és kiemelkedően magas rendelkezésre állású technológiák mellett, ezzel is támogatva környezetünk védelmét. Célunk, hogy hosszú távon is fenntartható megoldásokat találjunk a mobil távközlési hálózati infrastruktúrák energiahatékonyságára. Ezért nagy várakozással kezdtük meg a napelemes rendszerek üzemi tesztelését három magyarországi bázisállomásunkon”

Eltérő helyszínek, eltérő megoldások

A hathónapos pilot projekt keretében éles körülmények között, több eltérő konfigurációban próbálják ki fotovoltaikus, azaz napelemes rendszer telepítését, figyelemmel kísérik az engedélyezési folyamatokat, a villamosenergia-megtakarítást és a lehetséges kiépítési módszereket, illetve alkalmazási lehetőségeket.

A pilot eredményei alapján születik meg majd a döntés az áramellátás fenntartható átalakításáról, figyelembe véve az aktuális energiapolitikai környezetet és ösztönzőket is, ami jelentős környezetvédelmi előnyökkel járna.

A napelemek alapvetően egyenáramot (DC) állítanak elő, és a bázisállomásokon a telekommunikációs eszközök alapvetően szintén DC villamos energiát használnak. Az országos villamosenergia-rendszer, az elosztóhálózat viszont váltakozó áramot (AC) szolgáltat, és a bázisállomás készülékeinek hűtésére szolgáló klímaberendezések jellemzően szintén AC áramot használnak.

Így működik a napelemes ellátás Gyálon

Gyálon, az első tesztelt bázisállomáson a napelem DC energiájával közvetlenül látják el a telekommunikációs berendezések DC energiaigényét, így nem keletkezik veszteség az egyenáram váltakozó áramra történő átalakításával. Mivel a rendszer nem akkora méretű, hogy a teljes igényt tudja fedezni, így a szükséges további energiát a hálózat biztosítja.

A CETIN Hungary napelemes pilotprojektje Dunaharasztiban.
A CETIN Hungary napelemes pilot projektje Dunaharasztiban. Fotó: CETIN Hungary.

Érden más megoldást választottak

A második helyszínen, Érden a megtermelt DC energiát AC árammá alakítják, és ezt teljes egészében a bázisállomás energiaszükségletének ellátására fordítják, hálózati visszatáplálás nélkül. Ebben a kísérletben azt tesztelik, hogy a későbbiekben egy nagyobb rendszerrel, hálózati energia felhasználása nélkül milyen hatékonysággal lehet megvalósítani az állomás önálló energiaellátását.

Dunaharasztiban vissza is táplálnak áramot a hálózatba

A harmadik állomáson, Dunaharasztiban szintén átalakítják a megtermelt DC energiát AC-ra, itt viszont vissza is táplálnak a hálózatba – lényegében ezen az elven működnek a lakossági napelemes megoldások. Itt egy okos energiaszenzor segítségével mérhető a hálózatra visszatermelt energia mennyisége.

A pilot programban részt vevő három bázisállomáson összesen 33 darab napelempanelt szereltek fel, amely teljes várható villamosenergia-megtakarítása összesen közel évi 18,1 MWh. A tesztüzemben az üvegházhatású gázok kibocsátása – hagyományos erőművek használata helyett zöldenergia kiaknázásával – telephelyenként évi mintegy 2,2 tonnával csökken – írták a közleményben.

Az energiaválság a mobiltelefonszolgáltatókat is érzékenyen érinti, mivel adótornyainak fenntartási költségei megugorhatnak. Mindemiatt a napelemes rendszerekre való átállás nem csak a környezetvédelemért tesznek, hanem a mobilhálózat fenntartásának költségeit is normalizálhatják.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A CETIN Hungary napelemes pilot projektje Dunaharasztiban. Fotó: CETIN Hungary.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások