fbpx
Gyertya, gyász, halál.

Meghalt Dérczy Péter, az Élet és Irodalom és a Magyar Napló volt szerkesztője

Életének 71. évében érte őt a halál.
Teads

Tűpontos célzás a másodpercek töredéke alatt – Hogyan működik a Teads mesterséges intelligenciája? (x)

A digitális reklámpiac régóta egy nehéz választás előtt áll: minőség vagy széles elérés? Az elmúlt néhány évben, ahogy a vásárlás egyszerűbbé és gyorsabbá vált, a reklámipar konszolidálódott, a hirdetők egyre nagyobb közönséget szerettek volna megszólítani, ám mindez a minőség rovására ment. A Teads erre egy saját mesterséges intelligencia-rendszer fejlesztésével válaszolt, amely milliszekundumok alatt képes eldönteni, hogy egy adott felhasználónak mikor és milyen hirdetést jelenítsen meg a rendszer.

Tovább a részletekért »

Elhunyt Dérczy Péter irodalomtörténész, kritikus, a Magyar Napló, majd az Élet és Irodalom egykori szerkesztője – közölte a hírt a Literával a család.

Mint írták, Dérczy Péter Budapesten született 1951. november 19-én. 1977-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar–angol szakán végzett. 1978 és 1980 között a Kritika című folyóirat újságíró-gyakornokaként, majd az Országos Széchényi Könyvtár hírlaptárának munkatársaként dolgozott 1982-ig. Egy év fizikai munka után 1983-ban a Magyar Nemzet kritikarovatának szerkesztője, egy évvel később pedig, 1984-től az Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének tudományos munkatársa, az Intézet XX. századi osztályán a kortárs irodalom kutatója lett. 1991 és 1994 között a kéthetente megjelenő Magyar Napló főszerkesztőjeként tevékenykedett, majd 1995-től az Élet és Irodalom prózarovatának vezetője volt 2009-ig.

Publikációi 1974 óta jelennek meg tudományos és irodalmi folyóiratokban. Első önálló kötete az Alföld-könyvek sorozatban jelent meg Vonzás és választás címmel a debreceni Csokonai Kiadónál, 2004-ben. Két további könyv követte, a Töredékek a történetről (tanulmányok, esszék, műelemzések) a miskolci Műút könyveknél, 2011-ben, majd Között címmel egy esszé Orbán Ottó költészetéről a Magvetőnél, 2016-ban.

1997-ben elnyerte a Pro Literatura-díjat, 2007-ben József Attila-díjas, ugyanebben az évben Alföld-díjas lett. A Litera Napló-díját 2009-ben ítélte oda neki a portál szerkesztősége. 2012-ben Komlós Aladár-díjjal, majd 2017-ben Artisjus Irodalmi Díjjal ismerték el munkáját.

További hírek.

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások