fbpx
Szatmári Friss Újság

Megszűnik az egyetlen magyar nyelvű napilap Szatmár megyében

A Szatmári Friss Újság munkatársai hétfőn tudták meg, hogy szerdától nincs állásuk.
Teads

Tűpontos célzás a másodpercek töredéke alatt – Hogyan működik a Teads mesterséges intelligenciája? (x)

A digitális reklámpiac régóta egy nehéz választás előtt áll: minőség vagy széles elérés? Az elmúlt néhány évben, ahogy a vásárlás egyszerűbbé és gyorsabbá vált, a reklámipar konszolidálódott, a hirdetők egyre nagyobb közönséget szerettek volna megszólítani, ám mindez a minőség rovására ment. A Teads erre egy saját mesterséges intelligencia-rendszer fejlesztésével válaszolt, amely milliszekundumok alatt képes eldönteni, hogy egy adott felhasználónak mikor és milyen hirdetést jelenítsen meg a rendszer.

Tovább a részletekért »

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Turos Lóránd tulajdonában levő Szatmári Friss Újság nyomtatott lapszáma augusztus 31-én, ma jelenik meg utoljára, a kapcsolódó online portál azonban tovább működik – írja a Transtelex.

A portál szerint a hétfőn délben tett bejelentés hidegzuhanyként érte a lap munkatársait, ráadásul többen kétségbeejtő anyagi helyzetbe kerülnek az egyik napról a másikra történő megszűnés miatt, többeknek bankhitele van.

Voltak előjelek, hogy gond van

A Transtelex szerint az, hogy a Szatmári Friss Újság háza táján gondok vannak, néhány hónapja már eléggé nyilvánvaló volt, a szatmári olvasók tavasz óta találgatják, mi történhet a háttérben. Márciusban, gazdasági okokra hivatkozva menesztették a főszerkesztőt, Elek Anikót, aki tizenhat évig vezette a szerkesztőséget. Ugyanakkor felmondtak a webszerkesztőnek és a reklámosztályon is leépítéseket léptettek életbe. A rá következő hetekben további három újságíró mondott fel. Júniustól pedig megszűnt a szombati lapszám.

A Transtelex kereste a lap tulajdonosát, Turos Lórándot is, aki az RMDSZ szenátusi frakciójának a vezetője, de ő nem válaszolt a Transtelex hívásaira. Turos egyik cége, a Friss Press Kft. 2020 januárjában vásárolta meg a kiadói jogokat. A politikus két és fél éve azt nyilatkozta, hogy „meg akarja erősíteni a lapot”, ugyanakkor a szerkesztőségi munkába nem akar beleszólni. Elmondta: a saját feladatának azt tekinti, hogy – a főszerkesztővel konzultálva – gazdasági egyensúlyt teremtsen, így támogatva a szerkesztőség munkáját.

Balázsi István kiadóvezető sem mondott érdemi részleteket a bezárás kapcsán, hanem egy, az újságban megjelenő közleményt és későbbi tájékoztatást ígért, de megerősítette, hogy augsztus 31-én jelenik meg az utolsó nyomtatott lapszám, viszont az online megy tovább.

Megdrágult a papír és a nyomda

Szabó Kinga Mária főszerkesztő azt mondta a Transtelexnek, őt is hideg zuhanyként érte a hír, amiről csak hétfőn délben értesült.

„Folyamatosan megy fel mindennek az ára, nagyon megdrágult a papír, és megnőttek a nyomdaköltségek is. Ilyen gondok nemcsak nálunk vannak, láthatjuk például, hogy Magyarországon is sorra szűnnek meg a lapok. Míg ezelőtt egy évvel 8-9 ezer euróba került a havi nyomtatás, az utolsó két hónapban az előállítási költségeink elérték a 15 ezer eurót. És vannak olyan előrejelzések, melyek szerint októbertől további 25-26 százalékos drágulással kellene számolnunk. Mindemellett szeptember 5-től beszünteti a tevékenységét a debreceni nyomda, ahol eddig nyomtattuk az újságot” – magyarázta a főszerkesztő. Ő egyébként szintén úgy tudja, hogy az online Friss Újság, azaz a frissujsag.ro tovább működik, valószínűleg nagyjából négy-öt újságíróval.

Szatmár megyében más magyar nyelvű nyomtatott újság nem működik, mióta nyolc évvel ezelőtt megszűnt a Szatmári Magyar Hírlap. Online hírportál viszont van, a szatmár.ro.

A megszűnő nyomtatott lapból egyébként napi 5 ezer példányt nyomtattak és ebből körülbelül 4 ezret tudtak eladni, főleg előfizetőknek. Az előfizetők közel négyötöde vidéki olvasó volt, sokan olyan, falun élő idős emberek, akik számára nem elérhetőek az online újságok. A lapnak korábban, még az internetes újságírás elterjedése előtt 8-9 ezer körül volt a napi eladása.

Az előzményekkel együtt 1968-ra vezet vissza a Szatmári Friss Újság története

A Szatmári Friss Újság elődjének tekinthető lap az 1968-as megyésítést követően jelent meg és Szatmári Hírlap néven működött a rendszerváltásig. 1990 januárjától Szatmári Friss Újság néven működött tovább, kezdetben az ott dolgozók váltak részvényesekké, majd egy helyi vállalkozó tulajdonába került. 2004-ben megvásárolta az osztrák Inform Media Kft. 2005-től pedig versenytársa is akadt a Friss Újságnak, helyi vállalkozók ekkor alapították meg a Szatmári Magyar Hírlapot, amely 2014 augusztusáig működött. Az RMDSZ-közeli Hírlap megszüntetését akkor anyagi okokkal indokolták a tulajdonosok.

A Friss Újságnál 2012-ben ismét tulajdonosváltás volt, ekkor vásárolta meg a helyi vállalkozók kezében levő Trade Holding Kft. a lapot, majd adta tovább 2020-ban Turos Lóránd már említett, Friss Press Kft. nevű cégének.

A Transtelex szerint két és fél évvel ezelőtt magyarországi, FIDESZ-közeli vállalkozók is érdeklődtek a vásárlás iránt, azonban végül nem jött létre az ügylet.

További hírek érhetők el a Media1-en!

Borító: Szatmári Friss Újság Fotó: Transtelex / olvasói kép
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások