fbpx
Álhír, fake news, valótlanság, dezinformáció.

Kiterjedt salgótarjáni hálózat terjeszti a kormánypárti álhíreket

Az oldalak mögött áll a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egy korábbi aktivistája is.
Teads

Tűpontos célzás a másodpercek töredéke alatt – Hogyan működik a Teads mesterséges intelligenciája? (x)

A digitális reklámpiac régóta egy nehéz választás előtt áll: minőség vagy széles elérés? Az elmúlt néhány évben, ahogy a vásárlás egyszerűbbé és gyorsabbá vált, a reklámipar konszolidálódott, a hirdetők egyre nagyobb közönséget szerettek volna megszólítani, ám mindez a minőség rovására ment. A Teads erre egy saját mesterséges intelligencia-rendszer fejlesztésével válaszolt, amely milliszekundumok alatt képes eldönteni, hogy egy adott felhasználónak mikor és milyen hirdetést jelenítsen meg a rendszer.

Tovább a részletekért »

Egy kiterjedt, összehangoltan működő álhír-hálózatra bukkant a Lakmusz. Ezek felületei mögött három salgótarjáni személyt azonosított a januárban indult tényellenőrző oldal.

Mint írták, hármójuk közül két személy neve nem teljesen ismeretlen: Pálfalvai Istvánt már egy 2016-os, „Oroszország magyar hangjait” összegyűjtő, a vs.hu-n megjelent cikk a magyar internet legnagyobb álhírvállalkozójának nevezte.

Másikuk, Balázs Gábor, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom korábbi aktivistája; ő a menekültválság idején a Napi Migráns nevezetű, kattintásvadász honlappal hívta fel magára a figyelmet.

A harmadik, kevésbé ismert személy Deák Gyöngyi, aki egy ezoterikus blogot üzemeltet, és ezen keresztül kötődik a Mai Világ híroldalhoz.

Egy KDNP-s politikus is bedőlt Pálfalvi egyik megtévesztő oldalának

2016-ban egy olyan személyt kiáltottak ki a magyar internet legnagyobb álhírvállalkozójának, aki Pálfalvi István néven regisztrált egy sor domain nevet. Az akkor a Pálfalvi nevéhez fűzhető 8, többek között menekültkérdéssel és iszlám terrorizmussal foglalkozó honlaphoz mérten mára a Lakmusz 38 oldalt számolt össze.

Pálfalvi azonban az évek alatt olyan honlapcímeket is bejegyzett, amelyek alkalmasak a hírolvasók megtévesztésére – például üzemeltette közszolgálati hírportál nevét másoló hirado.top domaint is, melynek egy KDNP-s politikus is bedőlt korábban. A 38 webcím közül mára csupán a hirtop.in működött a Lakmusz írásának születésekor, ám jelen sorok írásakor már az sem elérhető.

A Lakmusz a kutatása során arra jutott, hogy Pálfalvi álnevet használó személy mögött valójában Pálfalvai István áll, akit telefonon értek el: ő egy telefonos érdeklődés során megerősítette, hogy regisztrálta a hungaryexpres.com-ot, és azt sem tagadta, hogy több más oldal is kötődik hozzá. A tényellenőrző portál érdeklődésére hozzátette, hogy ezek az oldalak „jelentéktelenek” és „nem érdemes rá időt pazarolni”, hogy ezekről kérdezzék őt.

A Hatvannégy Vármegye volt helyi elnöke is megjelent a Napi migráns mögött

Balázs Gáborhoz a Napi Migráns mellett a Hirextra.info domain regisztrációja fűzhető – ezt korábban az Átlátszó egy vele készített interjújában már beismerte. Balázs Gábor a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egykori salgótarjáni elnökeként jelent meg, ahonnan az interjú megjelenése előtt fél-egy évvel lépett ki. Ő úgy nyilatkozott a Napi migráns kapcsán, hogy bár egyetért az ott közölt tartalmakkal, a honlap bejegyzésén kívül nem vett részt a hírportál működtetésében, azt barátai intézik.

A hirextra.info kezdőlapja 2022. augusztus 30-án.
A hirextra.info kezdőlapja 2022. augusztus 30-án.

A Lakmusz szerint az interjúban elmondottakat némileg árnyalja, hogy Balázs a Facebookon 2019 óta adminisztrátora a közel 3 ezer tagos Napi migráns, oltás, politika nevű csoportnak, ahol egy időben rendszeresen népszerűsítette a Hírextra, a Daily Migrants és a Napi Migráns híreit.

Egy spirituális oldal mögött álló nő is a Mai világhoz fűzhető

A harmadik személy, Deák Gyöngyi tevékenysége mindeddig nem kapott nyilvánosságot, pedig a vele kapcsolatba hozható két weblap közül az egyik, a Mai világ régóta szerepel az Urban Legends megtévesztő híroldalakat listázó gyűjtésében. Deák rendelkezik egy másik, Harmónia Mágia nevet viselő, horoszkóppal, jóslással, szerelmi varázslatokkal, reinkarnációval, valamint angyal- és gyertyamágiával foglalkozó honlappal is.

A harmoniamagia.com kezdőlapja 2022. augusztus 30-án.
A harmoniamagia.com kezdőlapja 2022. augusztus 30-án.

A WhoisXML API nyilvántartása nyomán a tényellenőrző oldal azt írta: a Mai világot még 2012-ben Molnár Dániel jegyezte be, aki jelenleg a Vilagunk.hu oldalt üzemelteti. Molnár azonban a Mai Világ domaincímét hagyta elévülni, 2017-ben pedig egy személyazonosságát elfedő magyar állampolgár vette meg a GoDaddy-n, és akkor nyerte el a honlap a jelenlegi formáját is.

A Lakmusz a Mai világon futó hirdetéseken keresztül tudott következtetni arra, hogy Deák Gyöngyinek köze van az oldalhoz: a Google AdSense hirdetéskezelő fiók azonosítója megegyezik azzal, amelyet a Harmónia Mágia portál is használ.

A Lakmusz hosszú anyaga teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások