fbpx
cica

Mihez kezdj, ha túlsúlyos a cicád? (x)

Habár a dagi, cinikus humorú Garfieldnak hatalmas rajongótábora van, a legtöbb gazdi azonban mégsem szeretné saját kedvencét hasonló súlycsoportban látni. Az elhízás ugyanis nemcsak az emberek, hanem a macskák esetében is igen káros, ezért jobb elkerülni.

Persze ha sosem bírsz ellenállni kedvenced “mindjárt éhen veszek” tekintetének, és szegény állat már lassan inkább gurul, mint szalad, akkor itt az ideje, hogy elhatározd magad, és belevágj a nagyszabású fogyókúrába!

Az első lépés: diétázás

A fogyás receptje voltaképpen ugyanaz, mint az emberek esetében: diéta és mozgás. Beszéljünk most az előbbiről! Muszáj lesz ugyanis változtatni a macska étrendjén, ha valóban azt szeretnéd, hogy lefogyjon. Először is tedd tiltólistára a jutalomfalatokat és mindenféle egyéb nassolnivalót, ezek ugyanis igencsak bővelkednek a kalóriákban!

Az eledel szokásos mennyiségét pedig fokozatosan kezdd el csökkenteni, de érdemes lehet diétás tápra váltani, ami kevesebb kalóriát tartalmaz. Ilyet találsz a Petguru webáruházban a Brit macskatápok között is.

Fogyókúrázó cicáknál különösen fontos, hogy milyen az eledel összetétele, hisz kisebb mennyiségből kell bevinniük a számukra szükséges tápanyagokat. A diétába sajnos nem férnek bele az “üres” kalóriák, hosszabb távon laktató, egészséges élelemre van szükség. Ezt biztosítják a diétás eledelek, amikkel a cica éhezés nélkül is leadhatja a súlyfelesleget.

Persze az adagolásra itt is figyelni kell, olvasd el a csomagoláson lévő útmutatót, és etetéskor mérd le az eledel mennyiségét! Ha mégis megesik a szíved szegény párán, és némi nasival kényeztetnéd, akkor ennek a tápértékét kalkuláld bele a napi ételadagba, és csökkentsd a táp mennyiségét, hogy elkerüld a túletetést!

Lehet, hogy nehéz ellenállni a könyörgő szemeknek, főleg ha előtte a cica ezzel mindig le tudott venni a lábadról, de maradj következetes, és gondolj arra, hogy mindezt az ő érdekében teszed!

A második lépés: aktívabb mindennapok

A diétát ki kell egészíteni némi plusz aktivitással is, hogy elinduljon a súlyvesztés. A lusta macskákat nem egyszerű mozgásra bírni, no de itt jön a képbe a leleményesség! A cicák nagyon kíváncsi állatok, és a mozgó, zörgő tárgyak mindegyiküknek felkeltik a figyelmét.

Próbálkozz a klasszikus kergetős játékokkal, ez lehet akár egy kisebb labda, lézer pointer, felhúzható egér, vagy bármi más tárgy, amit az állat szívesen üldöz. Minden nap szánj időt a közös játékra, hisz a macska egyedül nem biztos, hogy belekezd a hajszába!

Ezenfelül érdemes beszerezni egy emeletes macskabútort vagy magasabbra tenni az állat fekhelyét, hogy a föl-le ugrándozás által is többet mozogjon.

Ügyelj a fogyás mértékére!

Bár a túlsúly leadásának fontossága nem kérdés, a drasztikus módszereket azonban kerülni kell! A fogyásnak egy hosszabb, lassabb folyamatnak kell lennie, hogy se mentálisan, se fizikailag ne legyen megterhelő a cicának.

Minden héten mérd le a macskát, és jegyezd fel az aktuális testsúlyát! Ideális esetben heti 1-2%-nyi súlyvesztés történik. Ez 1-2 hónap alatt már látványos eredménnyel jár.

Kutya is van a háznál?

Sok cicagazdi multi otthonban él. Azaz nem csak egy bajszos hanem ugató házikedvenc vagy kedvencek boldog gazdija. Ha nem csak a macskád, hanem kutyusod is diétára szorul, jó ha hasonló tápot veszel neki. Ugyanis biztosan bele fognak enni egymás tányérjába.
A Kutyakajás oldaláról beszerezheted neki a Brit Care eledeleket, amelyek között a nyulas-rizses változat lesz a karcsúsító.

(x) hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások