fbpx
Számológép, kalkulálás, pénzügyek.

Változik a katából való átlépés szabályozása és csökken az ekho – A szakértő szerint további kata-korrekciók szükségesek

Csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, azaz az ekho mértéke, valamint átmenetileg eltörlik a kötelező könyvvizsgálatot azon betéti társaságok számára, akik a kettős könyvvitelbe, például kivába lépnek át a kata adózás szabályainak változása miatt. Ruszin Zsolt adótanácsadó, szakíró, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke szerint további korrekciók lennének szükségesek a kata kapcsán.

A Pénzügyminisztérium kedd esti közleménye szerint szeptember elsejétől nem kell megfizetni az ekho szerinti adózást választók esetében a közteher munkáltatókat terhelő, 13 százalékos részét, az úgynevezett kifizetői ekhót, és csak a munkavállalókat, megbízottakat terhelő, összesen 15 százalékos ekho marad meg. Az ekho adónem ezen lehetősége sportolók számára már eddig is megvolt, de mostantól például az újságírók, szerkesztők, színészek, grafikusok, fotósok, fordítók és más szellemi szabad foglalkozásúak is élhetnek vele. Az ekhót egyébként azok a sminkesek, fodrászok, operatőrök stb. is választhatják, akik valamilyen produkciónak (például egy televíziós sorozat stábjának vagy színháznak) dolgoznak. Ekho szerint azonban utcáról betérő vevőket nem lehet kiszolgálni.

Az ekhót már eddig is sok újságíró, szerkesztő választotta, de a változással népszerűbbé válhat, pláne mivel Gulyás Gergely korábbi ígérete ellenére ősztől mégis kiesnek a katázásból. Az ekho választása esetén a minimálbér után az általános szja-szabályok szerint meg kell fizetni a közterheket, a TB-t, a szociális hozzájárulást és a személyi jövedelemadót (szja). Maximum évi 60 millió forint jövedelem szerezhető ekho szerinti adózással, ha a minimálbér után megfizetik az általános terheket.

A Pénzügyminisztérium közölte, hogy mostanáig, az eddigi szabályok mellett az ekhót 41 ezren választották, de ez a szám az ősztől a minisztérium várakozása szerint megugorhat.

Egy másik változás, hogy a katából kiesők adminisztrációs terhei egyszerűsödnek azáltal, hogy a bt.-k (betéti társaságok), kkt.-k (közkereseti társaságok), egyéni cégek és ügyvédi irodák úgy léphetnek át a számviteli törvény hatálya alá (például a kivába), hogy az általános szabályoktól eltérően nincs szükségük a nyitómérlegük könyvvizsgálatára.

A katából kilépők (kilépni kényszerülők) szempontjából kedvező változás, hogy a katás cégek korlátlanul felelős tagja, jellemzően beltagja esetében, amennyiben egyszerűsített végelszámolással szűnik meg a vállalkozás, a végelszámolás bejelentésének napján nyilvántartásba tudja magát venni egyéni vállalkozóként, amire eddig nem lett volna lehetősége, hiszen két korlátlan felelősségű vállalkozásban egyszerre nem lehetett jelen. Vagyis így már nincs akadálya annak, hogy ha valakinek a bt.-je a katások változások miatt megszűnik, legalább egyéni vállalkozóként üzleti tevékenységet végezzen.

A katából való kilépéssel kapcsolatos szabályozás korrekciója és az ekhós változás kapcsán Ruszin Zsolt adótanácsadó, szakíró, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke a változásra válaszul közölt egy részletes elemzést, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a kata szabályozás további fontos korrekciókat igényelne, valamint bírálja a kormányt, amiért a változások kapcsán ellentmondások kerültek a jogszabályba és nem egyeztet a szakmai szervezetekkel.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: stock / Depositphotos

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások