fbpx
zöld hjitel

Mire használható valójában a zöld hitel? (x)

A lakáshitelek kamata emelkedik, a telekárak is az egekben. Ráadásul a legutóbbi szabályozás szerint csak a 2022 végéig bejelentett építések esetén lehet egy telket az 5 százalékos lakásépítési áfával megvásárolni. Ez pedig komoly árrobbanást okozott a telekpiacon, ráadásul elérhető telekből egyre kevesebb van.

Országos átlagban egy év alatt több mint 57 százalékos drágulás történt csak tavaszig. Fejér megyében például közel duplázódtak a telekárak, míg Budapesten az eladásra kínált lakóövezeti telkek átlagosan 26 százalékos éves növekedést mutatnak. Látva az árak elszabadulását, különösen fontos a lakásvásárlók és építkezők számára azoknak a lehetőségeknek a megragadása, amelyek a költségek csökkentését teszik lehetővé.

Hogyan védhetjük ki az áremelkedést?

Sajnos sehogyan. Pontosabban csak úgy, ha a bevételeink hasonló mértékben növekednek. Vannak viszont olyan megoldások, amelyekkel jelentős megtakarítást érhetünk el. A házépítésnél és új lakás vásárlásánál sokat segíthetnek az állami támogatások, de ne feledjük a lakás későbbi fenntartási költségeit sem: már az építésnél eldől, hogy milyen magas lesz a rezsikiadásunk! Érdemes megragadni az energiatakarékos, költségcsökkentő eljárásokat az építkezés során.

Fontos, hogy új lakás vásárlásakor vagy építkezés során ne válasszunk mindenből csak az árakat figyelve, keresve a legolcsóbb megoldásokat. A jó döntésnél az ár-érték arány mérlegelése hoz jó eredményt, hiszen lehet, hogy magasabb árat fizetünk, de a gyors megtérülés mellett ez biztosan megéri. Például a fűtési rendszeren, szigetelésen ma már nem lehet és nem is érdemes spórolni, hiszen a megtakarítás sokszorosát fizetjük majd ki a fűtési számlákban. Ha jól döntünk – és az otthonunk megfelel a kikötéseknek –, lehet, hogy még a zöld hitelt is igénybe vehetjük.

A zöld hitel előnyei

A világ gyorsan változik körülöttünk, így a környezetvédelmi, energetikai szempontok egyre fontosabbá válnak. Már az MNB is lépéseket tesz ebbe az irányba, és ennek köszönhetően új lehetőségek váltak elérhetővé a lakáshiteleknél. Az NHP Zöld Otthon Program (ZOP) keretében nyújtott zöld hitel csak a kezdet, várhatóan további ösztönzők fognak megjelenni ezt a kiemelt célt segítve.

A jelenleg elérhető hitelek közül kétségtelenül a zöld hitel a legkedvezőbb. A ZOP keretében elinduló zöld hitel úgy működik, hogy az MNB 0 százalékos kamat mellett nyújt a bankoknak forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos rögzített kamat mellett hitelezhetnek tovább az ügyfeleik felé. A program 200 milliárd forintos kerettel indult és máris emelni kellett 2022 áprilisában 100 milliárd forinttal a keret összegét, olyan nagy volt az érdeklődés.

A zöld hitel azonban csak energiahatékony otthonok vásárlására és építésére használható, így az építőiparnak gyorsan reagálnia kellett erre a váratlan és jelentős keresletre. A zöld hitel energetikai elvárásai nem állnak olyan távol az általános építési előírásoktól, így az építtetők gyorsan tudtak változtatni az építés alatt álló épületek paraméterein: növelték a szigetelés vastagságát, kisebb módosításokat hajtottak végre a fűtési rendszereknél. Így az épülő lakásoknál sikerült a zöld hitel feltételeinek megfelelő otthonok kínálatát lényegesen növelni.

Melyek a zöld hitel feltételei?

Ez a kedvező hitel legfeljebb 70 millió forint összegig, maximum 25 évre, fix 2,5%-os kamattal vehető igénybe. Azonban csak egy alkalommal vehető fel és csak olyan újépítésű lakóingatlan megvásárlására vagy építésére, amely legalább BB energiahatékonysági besorolású és legfeljebb 80 kWh/m2 éves primer energiaigényű.

A hitel igénylésének a fenti szempontokon kívül nincsenek rendkívüli feltételei, így bárki kérheti, aki rendelkezik magyarországi lakcímmel és a vásárlással, építéssel a lakás első tulajdonosává válik, a lakásban fog lakni legalább 10 évig és azt bérbe nem adja. Nagy előnye és újdonsága ennek a hitelnek, hogy úgy ad jelentős kamatkedvezményt, hogy nem szükséges gyermekkel rendelkezni vagy gyermeket vállalni. Ugyanakkor aki szeretné, az a csokot ilyen esetben is igénybe veheti. Ekkor további kamattámogatás is jár: két gyermeknél 10 millió forintig, három gyermeknél 15 millió forintig teljesen kamatmentes a hitel.

Hab a tortán: zöld csok-hitel

A zöld csok-hitel a maga 0 százalékos kamatával tehát valami elképzelhetetlen segítség, hiszen a mai piaci lakáshitelek kamata már 8 százalék felett van! A zöld csok-hitel esetében a hitelképességi és energetikai feltételek hasonlóak az általános jelzáloghitel feltételekkel, zöld hitel-elvárásokkal, de ezen felül meg kell felelni a csok és a csok-hitel feltételeinek is. Nagy előny persze, hogy ekkor a hitel mellett a csok támogatást is megkaphatjuk, ami gyermekszámtól függően 600 ezer és 10 millió forint között alakulhat.

A zöld hitel már az áprilisi keretemeléskor is alig volt elérhető, a legtöbb bank már csak a beadott kérelmekkel foglalkozott, új igénylést nem fogadtak be. Az új 100 milliárdos keret is gyorsan el fog fogyni, nincs mire várni, azonnal lépni kell!

(x)

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások