fbpx
vitamin választék

A zsírban oldódó vitaminokra is szüksége van a szervezetünknek (x)

Az életfolyamatok kiegyensúlyozott fenntartásához, egészségünk megőrzéséhez, az élethez szükséges energiákhoz, valamint a harmonikus működés érdekében az emberi szervezetnek szüksége van többek között vitaminokra is.

A mikrotápanyagok, bár nem szolgáltatnak energiát, mégis nélkülözhetetlenek a szervezet számára, ide tartoznak az ásványi anyagok, a vitaminok, a vitaminnak nem minősülő hasznos vegyületek. Ezek egy részét a szervezet maga is képes előállítani, más részét azonban táplálékokkal kell fedezni.

A vitaminok típusai és szerepük

A BodySelect Premium Supplements étrend-kiegészítői mindkét típusú vitamint tartalmazzák.

 

A vízben oldódó vitaminokat a szervezet csak néhány napig képes tárolni, így ezek pótlására folyamatosan szükség van. A felesleget a szervezet a vizelettel üríti ki. Ide tartoznak a C- és a B-vitaminok. Energiát szolgáltatnak a szervezet számára, beépülnek a sejtekbe, szövetekbe.

Az A-, D-, E- és K-vitaminok zsírban oldódnak, a zsírsejtekhez kötődve tárolódnak a szervezetben, és más, nélkülözhetetlen mikrotápanyagok beépülését segítik elő.

A zsírban oldódó vitaminok jellemzői

A zsírban oldódó vitaminok az izmok, kötőszövetek, inak, csontok, a szőrzet szerkezeti elemeinek, az immunrendszer felépítésében, valamint a hormonok és enzimek előállításában, sőt, még a regenerációban szerepet játszó fehérjék képzésének serkentésében is részt vesznek.

Az A-, D-, E- és K-vitaminok többnyire a bélben szívódnak fel, és a máj, valamint a zsírszövetek nagy mennyiségben képesek tárolni, emiatt folyamatos pótlásuk nem szükséges.

Bevitelük kiegyensúlyozott, változatos étrenddel biztosítható, ám zsíremésztési zavarok, zsírszegény étrend esetén pótlásukról gondoskodni kell. Lehetőség szerint zsírdús ételekkel együtt ajánlott a vitamin étrend-kiegészítők bevétele.

Hogyan jut a szervezet a zsírban oldódó vitaminokhoz?

A zsírban oldódó vitaminok közül kiemelt szerep jut a D-vitaminnak, amely részt vesz a szervezet kalciumháztartásának szabályozásában, a csontok, a fogazat felépítésében, az immunrendszer erősítésében. A napfény UVB sugárzásának hatására termelődik. A napfényhiányos téli időszakban pótlásáról étrend-kiegészítő formájában gondoskodni kell, a napi ajánlott mennyiség 1500-2000 NE. Kis mértékben állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával is pótolható. Hiánya számos súlyos megbetegedést okoz, többek között érelmeszesedést, szívbetegségeket, valamint a csontozat állapotának romlását.

Az antioxidáns A-vitamin a szem, a csontozat, az immunrendszer egészségéért felel, támogatja a magzat fejlődését.

Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságai révén az öregedés lassításában, a daganatos és a gyulladásos megbetegedések esélyének csökkentésében játszik szerepet.

A K-vitamin a véralvadást segíti elő.

A zsírban oldódó vitaminokat nem szükséges naponta bevinni, de érdemes kiegyensúlyozott táplálkozással, a D-vitamin pótlását a szabadban tartózkodással fedezni legalább a nyári időszakban.

(x) hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások