fbpx
Szöllősi György a HírTV Napi Aktuális című műsorában.

Állami támogatással focis dokumentumfilm készül Orbán Viktor kedvenc sportújságírójának szakértésével

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője lesz a Bölöni László futballistáról készülő dokumentumfilmnek, amire most szavazott meg több mint 96 milliót az NFI.

Ezt a hvg.hu szúrta ki a Nemzeti Filmintézet (NFI) mai, pénteki közleményében.

A sikeres magyar labdarúgó és Románia egyik legnagyobb sportcsillaga, Bölöni László még sehol sem publikált önéletrajzát felhasználva, a Filmintézet 96,1 millió forintos gyártási támogatásával forog júliustól a Bölöni László – Egy legenda története című dokumentumfilm – írta az NFI.

A film Kollarik Tamás ötlete, Szabó Attila rendező és Kollarik Tamás forgatókönyve alapján készül, Szöllősi György szakértővel együttműködésben, producere pedig Novák Tamás.

Szöllősi a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Puskás Intézet igazgatója, valamint a Sportrádió tulajdonosa. Ő volt a főszerkesztője a nemrég megszűnt FourFourTwo című magazinnak is. Korábban közös fotó készült róla, amint Orbán Viktorral közös páholyban néztek egy labdarúgómeccset.

„Amikor valóság a mese: a nehéz sorsú székely fiú, aki a román kirakatcsapat, a Steaua Bukarest és a román válogatott csapatkapitánya, majd szövetségi kapitánya lesz. Az alkotók bemutatják Bölöni László életútját, miközben hihetetlen utazásra visznek térben és időben: Székelyföldről Bukarestbe, a kommunista Romániából Nyugat-Európába és a falusi pályáról a Bajnokcsapatok Európa Kupájának – a mai Bajnokok Ligája elődje – döntőjébe. Bölöni László mellett megszólalnak a román futball csillagai, a magyar pályatársak és európai legendák. Cristiano Ronaldo és Jenei Imre mellett Valentin Ceausescu, a román kommunista diktátor Nicolae Ceausescu fia is megjelenik a látványos, sok archív anyaggal dolgozó, soha nem publikált anyagokat is bemutató dokumentumfilmben”

– írta az NFI a filmről.

2,26 milliárd egy Semmelweis Ignácról szóló dokumentumfilmre

Az NFI döntött arról is, hogy Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével romantikus történelmi filmet rendez Koltai Lajos „az anyák megmentőjéről”, a világhírű Semmelweis Ignácról és koráról. A láthatatlan gyilkos címmel készülő nagyívű alkotás gyártására 2,26 milliárd forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága. A mintegy 120 fős stábbal készülő mozifilm forgatása júliusban kezdődik és a filmet jövőre láthatja a közönség.

„A láthatatlan gyilkos története 1847-ben, a forradalmat megelőző hangulatban kezdődik, a kort a reakció és a reformerek közötti küzdelem határozza meg… a bécsi szülészeti klinikán is. Az ifjú Semmelweis Ignác tanársegéd egyszerre veszi fel a harcot a szülő nők láthatatlan gyilkosával és a konzervatív főnökei vaskalapos nézeteivel. Megszállottan kutat a gyermekágyi lázat kiváltó rejtélyes kórokozó után, amelyben segíti őt egy fiatal osztrák nővér. Az izgalmas nyomozás egyre közelebb hozza őket egymáshoz. A szenzációs felismerés azonban még nem jelent végső győzelmet: Semmelweisnek le kell győznie főnökei ellenállását is”

írta az NFI, hozzátéve, hogy a film Maruszki Balázs és Kormos Anett forgatókönyvéből készül, producerei pedig Lajos Tamás és Vida József.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Szöllősi György a HírTV Napi Aktuális című műsorában. Fotó: adáskép
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások