fbpx
Pablo González.

Őrizetbe vettek egy kémkedéssel vádolt orosz-spanyol újságírót Lengyelországban

Akár 10 év börtönbüntetést is kaphat.

Őrizetben tartják Lengyelországban Pablo González orosz-spanyol kettős állampolgárú újságírót, akit az oroszoknak való kémkedéssel gyanúsítanak – számolt be a The Guardian nyomán a 444.

A lengyel ügyészség azzal gyanúsítja a szabadúszó újságírót, hogy az orosz GRU katonai hírszerzés ügynöke.

González dolgozott a spanyol La Sexta TV-nek, az EFE spanyol állami hírügynökségnek, de az amerikai kormány által finanszírozott Amerika Hangjának is.

„Oroszország javára hajtott végre műveleteket hasznot húzva újságírói státuszából, amely lehetővé tette számára, hogy szabadon utazhasson a világban és Európában, beleértve a katonai konfliktusövezeteket is”

– állította Lengyelország különleges szolgálatokért felelős miniszteri koordinátorának szóvivője.

Az újságíró családja és barátai abszurdnak tartják a vádakat, és a szabadon bocsátását követelik.

Pablo González Oroszországban született, és spanyol-orosz kettős állampolgár. Az újságírót február 27-én, a szállodai szobájában vették őrizetbe a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) ügynökei. González korábban tudósított a menekültválságról, és egyes információk szerint az orosz-ukrán háborúról az ukrán oldalról tervezett tudósítani.

Várhatóan a jövő héten kérik az ügyészek Pablo González letartóztatásának további három hónappal való meghosszabbítását. Mire bíróság elé állhat, az akár egy évbe is beletelhet, de akár 10 év börtönbüntetésre is számíthat.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Pablo González. Fotó: RSF / Twitter
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások