fbpx
swanlake terápia alkoholfüggőség ellen

Milyen új szokások segíthetnek felépülni az alkoholfüggőségből? (x)

Egy függőségtől megszabadulni nemcsak annyit jelent, hogy magunk mögött hagyunk egy berögzült káros szokást, hanem egyben esélyt is arra, hogy új életet kezdjünk.

Ehhez viszont nem elég csak felhagyni az ivással, hanem új szokásokat is kell bevezetünk.

A terápia csak a kezdet!

A legtöbb alkoholfüggőnek szakértő segítségre van szüksége, mert egymaga nem tud kiszabadulni az alkohol rabságából. Erre ma már igen sokféle lehetőség van, az Anonim Alkoholisták gyűléseitől kezdve a rehabilitációs intézetek programjaiig.

Súlyosabb alkoholfüggőség esetén érdemes igénybe venni a Swan Lake Központ intenzív terápiáját, melynek során 4-6 hét alatt egy bentlakásos program keretében, napi többszöri foglalkozásokkal segítenek megszabadulni a függőségtől.

Ám ne feledjük, hogy ez még csak a gyógyulás útjának az eleje, nem a vége! A valódi kihívás akkor kezdődik, mikor az intézmény támogató közegéből visszatérünk a mindennapokba. Ekkor kell elkezdenünk dolgozni azon, hogy felszámoljuk a korábbi életvitelünket, amely a függőség kialakulásához vezetett. Ezzel kerülhetjük csak el a visszaesést.

Találjunk új életcélokat!

Gondoljuk végig: mit akartunk korábban elérni az életben, melyek azok az események, amelyek elől az alkoholba menekültünk? Talán nem is volt semmiféle célunk, csak sodródtunk az árral? Most, hogy tiszta lappal kezdünk, itt a lehetőség átértékelni a sorsunkat. Tűzzünk ki új célokat, valósítsuk meg a régi vágyainkat, melyekről már lemondtunk!

Ha tudjuk, mit akarunk elérni az életben, akkor minden nap lesz okunk rá, hogy felkeljünk, hogy dolgozzunk, hogy kitartsunk. Azonban ne csak a végcél álljon a fókuszban, hanem ünnepeljük meg az apró sikereket is, melyeket az odavezető úton elérünk.

Keressünk új örömforrásokat!

Ha úgy éreztük, hogy csak az alkohol nyújt számunkra boldogságot, akkor a rehabilitáció után némi üresség tátonghat bennünk. Hogy ezt az űrt ne ismét az itallal próbáljuk meg kitölteni, keressünk olyan dolgokat, melyek örömet okoznak és boldoggá tesznek!

Ez lehet egy új hobbi, egy sportág, egy spirituális irányzat vagy vallás követése, de akár a segítő közösségbe járás is. A lényeg, hogy örömet okozzon és izgalmat, boldogságot csempésszen a napjainkba!

Külön kiemelendő a meditáció és a relaxáció rendszeres gyakorlása, mely segít tudatosan megélni a jelen pillanatot és elkerülni a visszaesést.

Építsünk fel új identitást!

Az alkoholbetegek önbizalma, önbecsülése általában romokban hever, sokan saját magukat is csak “egy szerencsétlen piásnak” tartják, akinek az egész élete egy merő kudarc. A felépüléshez azonban elengedhetetlen, hogy ne ily módon vélekedjünk magunkról, hanem újra megtanuljunk hinni magunkban, szeretni magunkat és értelmet találjunk az életünkben.

Egyesek ezt úgy valósítják meg, hogy segítenek másokon, akik szintén függőségben szenvednek, esetleg könyveket írnak, előadásokat tartanak a tapasztalataikról és a gyógyulásukról, netán a családjukban vállalnak fontos szerepet.

(X)

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások