fbpx
finomfüst

Íme a dohányvilágtérkép (x)

A dohányzás megítélése mind kultúránként, mind bizonyos időszakonként egyaránt változik. Van, ahol vallási kérdésként tekintenek rá, máshol inkább káros szenvedélyként definiálják, így meglehetősen nehéz egy egységes képet kialakítani róla.

Ismerjük meg, hogy hol és hogyan gondolkodnak a dohányzásról!

A dohányzás mint pozitívum?

Bármilyen hihetetlen, eleinte a dohányzásnak számos pozitív hatást tulajdonítottak, sőt mi több, Dél-Amerikában már nagyon régóta inhalálták a füstjét az arra kiválasztottak, majd később az átlagemberek számára is elérhetővé vált. Ebből kifolyólag már élvezeti cikknek számított. Az 1600-as években hódította meg a világot, bár Európában ennél egy kicsit korábban megjelent.

Az első időszakban gyanakvás övezte, és akkor csak a matrózok használták, majd később nemcsak rágták a dohányt, hanem gyógyszerként is gondoltak rá. Ezután megállíthatatlan hódító körútjára indult, aminek köszönhetően a férfitársaságok elmaradhatatlan kelléke lett.

Mivel egészen a 19. századig a nők számára mintegy tabunak számított a dohányzás, ezért természetes, hogy az egyenjogúság szimbólumának tekintették. Éppen ezért a dohányzó nők merésznek, férfiasnak és sok esetben közönségesnek tűntek a köz számára, majd később a papírba sodort dohány terjedt el körükben, ami a mai cigaretta őse. Ezt követően pedig már egyáltalán nem romlott, feslett és erkölcstelen nőként ábrázolták azt, aki dohányzik. Ekkor még kicsit sem törődtek az egészségkárosító hatásával.

Cigi vagy hevítőrúd? Dohányozz tudatosan!

Ha ma statisztikát kéne vezetni a dohányzó felnőtt lakosságról, akkor nagyságrendileg fele-fele arányban találnánk köztük férfiakat és nőket. A 20. század közepe táján felfedezték a dohányzás egészségkárosító hatását, aminek köszönhetően az eddig trendi és követendő tevékenység egyhamar kerülendővé vált. Ettől függetlenül világszerte rengetegen dohányoznak, és általában hagyományos cigarettát szívnak a különféle, kevésbé egészségkárosító hatású alternatívák helyett.

Szerencsére ma már nem kell lemondani a dohányzásról abban az esetben sem, ha ki szeretnéd küszöbölni a különböző káros hatásait. Ilyenek lehetnek például az égés során felszabaduló kátrány és egyéb káros anyagok, amelyek a tüdőbe jutva meglehetősen sok betegség okozói lehetnek.

Amennyiben csak kevésbé káros változatát szeretnéd elérni a dohányzásnak, akkor neked találták ki a Finom Füstnél kapható nikotinos hevítőrudakat, amelyek dohányalap helyett nikotinsóval készülnek. Ebben az esetben nem kell lemondanod a nikotinról, sőt akár ízesítheted is a különféle hevítőrudakat.

Azok számára pedig, akik teljes egészében meg szeretnének szabadulni a dohányzástól, de nem szeretnének kimaradni a társaságból azáltal, hogy már nem dohányoznak, esetleg hiányzik a dohányzás szertartása, tökéletes megoldást biztosítanak a különböző nikotinmentes hevítőrudak. Ezek teaalappal készülnek, aminek köszönhetően sem nikotint, sem dohányt nem tartalmaznak.

(x) Hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások