fbpx
Rákay Philip a HírTV Bayer Show című műsorában.

Újabb 200 millió forintot kapott az NFI-től Rákay Philip Petőfi-filmje

A produkció korábban már 4,5 milliárdos gyártási, 85 milliós gyártás-előkészítési és 10,1 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatást kapott a Nemzeti Filmintézettől. Pénzt kap a Kurtág-film is.

Két film gyártására ítélt meg támogatást a Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága március 29-én – írta az NFI honlapja nyomán a napi.hu.

Ezek közül az egyik a már így is jelentős, 4,5 milliárd forintos gyártási támogatásban részesült új Petőfi-film, mely további 200 millió forint támogatást nyert el. A napi.hu azonban emlékeztet: a 4,5 milliárdos állami támogatásból 2,5 milliárdot ad az NFI és 2 milliárdot a kormány egyedi kormányhatározattal.

A portál végzett is egy számítást, mely szerint a Petőfi-film 4,7 milliárdos gyártási költségével számolva a gyártó Pilvax Film Kft. 1,4 milliárd forintért vehet igénybe adókedvezményes támogatást, azaz összesen 6,1 milliárdot költhetnek a film előállítására.

kamera, filmgyártás, forgatás
Fotó: stock / Depositphotos.com

Telket is vásárolnak

Mint arról januárban a Media1 is beszámolt, a Petőfi-film, mely A nap munkacímen fut, Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról fog szólni, és a tervezett premierje 2023. március 15-én lenne. A forgatókönyvet Kis-Szabó Márk és Szente Vajk színész-műsorvezető jegyzi, a társíró pedig Rákay Philip.

A film forgatásához telket is vásárolnak Fóton.

Film a világhírű magyar zeneszerzőről

Az NFI honlapja szerint ezen felül az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága 290 millió forint támogatást szavazott meg a Kurtág címmel készülő dokumentumfilm gyártására.

„Az idén kilencvenhat éves Kurtág György napjaink legismertebb kortárs zeneszerzőinek, a világháború utáni avantgárd nemzedék kiváló képviselőinek egyike. 2015-ben költözött haza Franciaországból, azóta Budapesten él. Bár az időskorral járó fizikai korlátok egyre szűkebbre szabják mindennapjainak külső kereteit, belső szellemi élete továbbra is rendkívül gazdag”

– fogalmazott a közlemény.

A Kurtág film író-rendezője Nagy Dénes, Berlinale Ezüst Medve díjas rendező (Természetes fény), producere Ugrin Julianna, aki számos nagy sikerű alkotást jegyez (Szerelempatak, Könnyű leckék, Folyékony arany), és az Egy nő fogságban című filmért a legjobb dokumentumfilm díjára jelölte az Európai Filmakadémia. A készülő film operatőre Dobos Tamás, zenei szakmai tanácsadója Fazekas Gergely zenetörténész.

A Kurtág film a Budapest Music Centerrel együttműködésben készül, és a tervek szerint 2024-ben lesz látható.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Rákay Philip a HírTV Bayer Show című műsorában. Fotó: HírTV / YouTube.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások