fbpx
kamera, filmgyártás, forgatás

A Petőfi-film forgatásához vásárolhat telket a Nemzeti Filmintézet Fóton

A filmet, melynek társírója Rákay Philip, 2023. március 15-én tervezik bemutatni.

A Narancs.hu értesülései szerint 8,5 hektár telket vásárol Fót Város Önkormányzatától a Nemzeti Filmintézet – ott, ahol a Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából készülő film forgatását tervezik.

A portál információi szerint a város Pénzügyi, Jogi és Gazdasági Bizottsága azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy járuljon hozzá egy több mint 8,5 hektár nagyságú belterületi telek 50 százalékos tulajdonrészének a Nemzeti Filmintézet Zrt. részére történő értékesítéséhez legalább nettó 11.500 forintos négyzetméteráron.

Mint írták, a tulajdoni lapok szerint az ingatlan másik 50 százalékos részének egy magánszemély a birtokosa, és a bizottsági javaslatból nem derül ki, hogy a filmintézet ezt is meg akarná-e vásárolni. Hozzáteszik azonban, hogy logikus lenne, ha megvennék azt is, hogy kötetlenül használhassák a telket.

A pontos vételárat nem említi a javaslat, ám a Narancs.hu kalkulációja szerint a 8,5 hektár 11.500 forintos négyzetméteráron megközelítőleg egymilliárd forint.

A javaslat értelmében a képviselő-testület felhatalmazza Vass György polgármestert, hogy bízza meg a Biczi és Turi Ügyvédi Irodát, egyeztessen a vevővel a részletekről, és írja alá az adásvételi szerződést. (Mint a lap felidézte, ez Tuzson Bence országgyűlési képviselő, államtitkár korábbi ügyvédi irodája.)

Mihamarabb szükség lenne a telekre

A bizottság azt is javasolja, hogy a polgármester az adásvételi szerződés hatályba lépéséig (de legfeljebb hat hónapos időtartamra) legalább havi nettó 88 forint / négyzetméter használati díjért cserébe adja használatba a telket a Nemzeti Filmintézet részére. Minderre azért lehet szükség, mert

a lap értesülései szerint a filmintézetnek mihamarabb szüksége van a telekre, miután ezen a területen tervezik forgatni a Petőfi Sándor 2023-ban esedékes kétszázadik születésnapja alkalmából készülő filmet, melyet szintén 2023-ban mutatnának be.

A javaslatról csütörtökön dönt a képviselő-testület. A Narancs.hu megkereste Fót Város Önkormányzatát, a Nemzeti Filmintézetet és a telek 50 százalékos tulajdonrészét birtokló magánszemélyt is, ám egyelőre nem kaptak választ.

A nap munkacímen fut jelenleg a film

Még 2021 márciusában derült ki, hogy „Rákay Philip és alkotótársai” nagyszabású történelmi filmet készítenek Petőfiről és a márciusi ifjakról, melynek premierje 2023. március 15-én lenne.

A jelenleg A nap munkacímet viselő film cselekménye 1848. március 14. este 7 óra és március 15. este hat óra között játszódna. A forgatókönyvet Kis-Szabó Márk és Szente Vajk színész-műsorvezető jegyzi, a társíró pedig Rákay Philip. A forgatókönyv fejlesztésére 2020-ban összesen 10,1 millió forint támogatást adott a Nemzeti Filmintézet Zrt. (NFI), majd tavaly szeptemberben további 85 milliót a film gyártásának előkészítésére.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások