fbpx
fatipli

Csavarok és szögek helyett fatiplik (x)

Képzeljük el, hogy régi bútoraink egy részét szívesen újakra cserélnék, egy másik részét pedig egyszerűen csak felújítanánk, illetve némileg változtatnánk a kinézetükön.

Bizonyos bútorokat lefestenénk, bizonyos bútorokat azonban átalakítanánk. A komódunkból eltávolítanánk az egyik fiókot, a szekrénybe beraknánk egy plusz polcot, a két kisebb könyvespolcunkat pedig oldalt összecsavaroznánk.

Miért éppen fatipli?

Ha mi magunk szereljük össze bútorainkat, két fából készült bútor egymáshoz rögzítésére is többféle lehetőség létezik. Vannak esztétikusabb és kevésbé esztétikus, környezetbarát és kevésbé környezetbarát megoldások is. A legegyszerűbb természetesen az, ha összecsavarozzuk azokat. Ez utóbbi alternatíva azonban nem a legszebb, hiszen ebben az esetben el kell távolítanunk a csavarfej által hagyott nyomot.

A fatiplizéshez semmi szükség fémre, szögekre vagy csavarokra. Ezek a kis hosszúkás, barázdált fadarabok a lehető legtartósabb kötést biztosítják bútordarabjaink számára. Ahhoz, hogy a fakötést még stabilabbá tegyük, faragasztót használhatunk, amely ugyanazokba a lyukakba kerül, ahová a fatipli is. Ezt nevezzük facsapolásnak.

Egyedül vagy segítséggel?

A fatiplik használata nem bonyolult, azonban mégis érdemes odafigyelni. Ha nem vagyunk egészen biztosak abban, hogy kell helyesen elvégezni, javasolt szakembert megbízni a feladattal. Akár asztalosként, akár magánemberként a VasalatWebshop kiváló minőségű bútorvasalatai közül rendelve nemcsak a fatiplizés munkáját spórolhatjuk meg, hanem más bútorokkal kapcsolatos barkácsolási tennivalókat is.

A fatiplizés menete

Ha mégis magunk végeznénk el, tartsuk szem előtt a következő lépéseket. Mindenekelőtt az előre kiválasztott helyekre fúrjuk ki a megfelelő mélységű lyukakat. Ezt követően a kifúrt lyukakba helyezzük el az úgynevezett tiplijelölőket, amelyek nagy segítségül lehetnek számunkra abban, hogy tudjuk, a másik lapon hová kerülnek majd a lyukak.

Miután összeillesztettük a két felületet, és egy gyengébb kalapácsütéssel megjelöltük a másik lapot, fúrószárral helyezzük el az ütközőt, majd fúrjuk ki a jelöléseknél. Amennyiben facsapolást végzünk, nyomjunk ragasztót a tiplik helyére. Végül jó erősen szorítsuk össze a két lapot.

A fatiplizés feltételei

Fatiplizés közben számtalan dolog van, amiről nem szabad megfeledkeznünk. Először is tudnunk kell, hogy a megfelelő mélységű lyuk a sarok L- és T-kötéseknél legfeljebb a bútorlap vastagságának ⅔-a lehet. Ha két, egymással szembenálló lyuk együttes hossza eléri a 2-3 mm-t, az a maximálisan megengedett hosszúság. A fatipli átmérője a fa és a bútorvastagság ⅖-e és ⅗-e.

Minden esetben érdemes mélységhatároló gyűrűket használnunk, amelyek ugyancsak hozzájárulnak a szükséges méretű lyukak kialakításához. Igyekezzünk mindig merőlegesen fúrni, hogy se túl mély, se túl sekély ne legyen a kifúrt lyuk.

(x) Hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások