fbpx
csempe, burkolás

Ezeket a hibákat kerüld el burkoláskor (x)

Burkolóanyagot nem minden hónapban szoktunk vásárolni. Éppen ezért a burkolással foglalkozó szakembereken és a gyártó, forgalmazó cégek munkatársain kívül maximum a lakberendezők és a nagyon tapasztalt építtetők és lakásfelújítók ismerik csak igazán a burkolás során előforduló hibalehetőségeket.

Ezek miatt pedig igazán költséges „mulatsággá” válhat az egész folyamat. Hogy mind elkerüld, érdemes a megfelelő segédanyagokat használnod és a hozzáértők tanácsait megfogadnod. Valószínűleg így megspórolhatod majd a drága utómunkákat, javításokat, illetve nem kell majd újraburkoltatnod a helyiséget.

A két jó barát: a csempe és a csemperagasztó

Nagyon sokféle ragasztót találsz az üzletek polcain és a webáruházak kínálatában. Mindegyik homokból, cementből, műgyantából és egyéb adalékanyagokból készül. Utóbbi kettő határozza meg általában az adott burkolatragasztó speciális tulajdonságait. És persze az árukat is.

Az alapragasztó habarcsokat olyan helyekre ajánlják, ahol a burkolat csak minimális igénybevételnek van kitéve, és az aljzat is megfelelő kialakítású ehhez. Ha el akarod kerülni a felpattogzó burkolatot és a leesett csempéket, érdemes mindig a gyártó által javasolt anyagokat használnod. Ha nem így teszel, nem köt majd rendesen a ragasztó, meglazulnak a lapok, sőt, el is törhetnek. Kár lenne értük.

csempehegyek.hu

A kaliber és a helyzetfelmérés

A burkolóanyagok egy üzemben sem azonos gyártósoron készülhetnek, és az égetés során is más-más árnyalatot kaphatnak. Emellett pedig a méretük is kicsit eltérő lehet. A minimális eltérések is nagy gondot okozhatnak a burkolás során. Ez a fugázásnál pedig sok bosszúságot szülhet. Éppen ezért a csomagoláson azonos kóddal jelzik a gyártók az azonos égetésből származó lapokat és a jellemző gyártási méretet (kalibert) is. Vásárláskor nagyon ügyelj arra, hogy csak azonos kóddal és mérettel jelzett dobozok kerüljenek a kosaradba!

Ha pedig a burkolandó felület nincs rendesen előkészítve, repedezett vagy málló, porzó az aljzatbeton, vagy az nem kiegyenlített, inkább neki se állj a burkolásnak. Kár lenne a szebbnél szebb csempéket és járólapokat a javítások elvégzése előtt feleslegesen feláldozni.

Vízszigetelés és kis plusz tartalék

A terasz burkolására nagyon nagy gondot kell fordítani. A Csempehegyeknél nagyon széles teraszburkolat választékot találsz.

Nemcsak arról van szó, hogy a megfelelő kültéri lapokat és a hozzá való ragasztóanyagot kell kiválasztanod, hanem ügyelned kell a megfelelő, azaz minimum 2 százalékos lejtés kialakítására. Enélkül a felgyűlő esővíz és olvadt hólé nem folyik el. A nedvesség beszivárgása pedig komolyan károsíthatja a terasz burkolatát. Akár még a lapok is elválhatnak az aljzattól. Éppen ezért fontos a megfelelő vízszigetelés is.

Ha javításra van szükség, akkor veszed hasznát a tartaléknak vásárolt burkolólap dobozoknak. Éppen ezért soha ne centizd ki a vásárlást!

(x)

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások