fbpx
Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere.

Megakadályozná a tatabányai polgármester, hogy a képviselők ellehetetlenítsék a helyi médiát – megszólalt az ügy kapcsán a MÚOSZ és a budapesti főpolgármester is

Az újságíró-szövetség jelezte: minden segítséget megad ahhoz, hogy helyreálljon a tájékoztatás rendje a városban. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere támogatását fejezte ki Szücsné Posztovics Ilonának, a tatabányai polgármesternek.

„A MÚOSZ kötelességének tartja ismét felhívni a nyilvánosság figyelmét arra, hogy Magyarországon az Alaptörvény, az Uniós Alapszerződés, és a Médiatörvény is állampolgári alapjognak tartja a befolyástól mentes tájékoztatáshoz való hozzáférést”

– olvasható a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) honlapján megjelent állásfoglalásban.

A szövetség arra a Media1-en is megjelent hírre reagált, miszerint Tatabányán egy fideszes javaslattal ellehetetlenítik a lakossági tájékoztatást – a városnak minden ezzel kapcsolatos kötelezettségét fel kell mondania 2021. december 31-ig.

„Magyarország Alaptörvénye szerint »Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit«. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény pedig rögzíti: A helyi önkormányzás a helyi közügyekben demokratikus módon, széleskörű nyilvánosságot teremtve kifejezi és megvalósítja a helyi közakaratot (2. § (2) bek)”

– hívta fel a figyelmet a MÚOSZ, mely kitért arra is, hogy új szerződés hiányában kiket terhelhet felelősség:

„Amennyiben a tatabányai önkormányzat teljesíti a rendeleti előírást, mely alapján 2021. december 31-ig minden lakossági tájékoztatással kapcsolatos szerződést fel kell mondani, és új nyilvánosságot biztosító fórumra vonatkozó szerződés nem jön létre, úgy megsérti az önkormányzati törvény idézett szakaszát, továbbá szembehelyezkedik az Alaptörvény által garantált szabad tájékozódás alapelvével. A felelősség a képviselő testületet terheli”.

Állásfoglalásában úgy fogalmazott a szövetség, hogy minden segítséget megad ahhoz, hogy helyreálljon a tájékoztatás a városban:

„A Magyar Újságírók Országos Szövetsége – mint a tájékozódás és tájékoztatás egyik fontos hazai szakmai szervezete – leszögezi: a tájékozódás joga semmilyen körülmények között nem sérülhet. Se anyagi okokból, se politikai megfontolásból. A tatabányai közgyűlés köteles erről gondoskodni. A MÚOSZ minden jogi-szakmai segítséget megad ahhoz, hogy Tatabányán helyreálljon a tájékoztatás rendje”.

A polgármester nem írja alá az indítványt

Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere az atv.hu-nak úgy fogalmazott, nem írja alá a módosító indítványt, és már levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, valamint Pogácsás Tibor államtitkárnak is.

A városvezető úgy véli, a tatabányai kormánypárti politikusok egy olyan újság kiadását tervezik, amelyben jóval több súlyt kap a politika.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere támogatásáról biztosította Szücsné Posztovics Ilonát, a tatabányai ellenzék pedig petíciót indít a módosító ellen.

A helyzetről az ATV Híradó stábja szerette volna a tatabányai Fideszt is megkérdezni, azonban nem éltek a megszólalás lehetőségével.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere. Fotó: Facebook / Szücsné Posztovics Ilona
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások