fbpx
Az NRK norvég köztelevízió munkatársai, Lokman Ghorbani (balra) és Halvor Ekeland (jobbra).

Őrizetbe vették a norvég köztévé két munkatársát Katarban, akik a vendégmunkások helyzetéről készítettek riportot

A norvég miniszterelnök szerint elfogadhatatlan, ami történt.

Őrizetbe vették a norvég köztévé (NRK) két munkatársát Katarban, akik az országban dolgozó vendégmunkások helyzetéről készítettek riportot – számolt be az AP hírügynökség nyomán a Telex.

A 2022-ben foci világbajnokságot rendező arab országban rabszolgaként kezelik a főleg Délkelet-Ázsiából és Afrikából érkező bevándorlókat. Közülük eddig 37-en haltak meg a stadionépítések következtében.

Az NRK munkatársai egy vendégmunkásokat szállásoló táborban forgattak az ott élőkről, azonban amint ezt megtudták a katari hatóságok, letartóztatták őket, elvették az eszközeiket, és több mint 30 órán keresztül tartották fogva az újságírókat.

Halvor Ekeland sportújságíró és Lokman Ghorbani fotóriporter végül szerda reggel érkeztek vissza Norvégiába, a felszerelésük nélkül.

„Elég jó érzés visszatérni a norvég földre. Kihívást jelentett nekünk az elmúlt néhány nap, de tudtuk, hogy sokan dolgoznak értünk, és ez jó érzés. 32 órán át tartottak fogva minket”

– fogalmazott Ekeland visszaérkezése után.

A norvég miniszterelnök szerint elfogadhatatlan, ami történt

Gahr Stoere norvég miniszterelnök szerint „elfogadhatatlan” az eset, és örül, hogy elengedték az NRK munkatársait:

„Létfontosságú egy működő demokráciában a szabad sajtó. Ez is jól mutatja az idei Nobel-békedíjjal jutalmazott újságírók fontosságát”

Hasonló gondolatokat osztott meg az esetről a norvég újságíró-szövetség és a futballszövetség is.

A katariak állítják: ők jogszerűen jártak el

Az eset miatt beidézték az oslói külügyminisztériumba a katari nagykövetet is. Az arab ország kormánya állította: mindenben jogszerűen jártak el. Közleményükben úgy fogalmaztak,

a hatóságok azután tartóztatták le a két újságírót, miután egy magánterületre (azaz a vendégmunkások táborába) engedély nélkül jutottak be, és úgy forgattak ott, hogy nem kaptak ehhez engedélyt a katari szervektől.

Hozzátették, a stáb előzetesen kért engedélyt a hatóságoktól. Arra azonban már nem tértek ki, hogy ezt meg is adták volna nekik.

„Mint szinte minden országban, úgy Katarban is törvénysértő a birtokháborítás, amivel a stáb tagjai teljesen tisztában voltak a területre való belépés idején. A birtokháborítás idején forgatott anyagokat a katari törvényekkel összhangban törölték a hatóságok”

– írták.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Az NRK norvég köztelevízió munkatársai, Lokman Ghorbani (balra) és Halvor Ekeland (jobbra). Fotó: NRK.no
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások