fbpx
A Magyar Rádió volt központi épülete a Bródy Sándor utcában Fotó: Google Utcakép

Lebontják a Magyar Rádió egykori épületeinek több értékét, a Pagodát és a stúdiókat

Egy másfél évvel ezelőtti kormánydöntés következtében jól ismert helyszínek alakulnak át jelentősen.

Másfél évvel ezelőtt a kormány úgy döntött, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Piliscsabáról a főváros szívébe, a korábban a Magyar Rádió (MR) által használt tömbökbe költözik. A Bródy Sándor utcai épületek sorsáról korábban a Media1 is beszámolt; most a 24.hu közölt egy újabb cikket a témában.

Idén július közepén Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár bejelentése nyomán kiderült, melyik az a tizenkét építésziroda, illetve konzorcium, melyek versenybe szállhatnak a projektért, a napokban, november 11-én pedig nyilvános lett az eredmény is.

A 24.hu ekkor külön írásban elemezteKÖZTI és a Hamburg C. Kft. párosa által készített látványterveket, bemutatva azok részleteit – mivel azonban sok részlettel kapcsolatban sem a képek, sem Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója, sem pedig Fürjes Balázs államtitkár Facebookon közzétett beszámolói nem adtak kielégítő választ, a lap kérdésekkel fordult a BFK-hoz.

Szinte csak a homlokzata marad meg a Stúdiópalotának

„A Magyar Nemzeti Múzeum mögötti területet három történeti épület határozza meg, és fontos szempont volt, hogy a szocialista városépítés öröksége után a Pollack Mihály tér és a paloták kiszabaduljanak a túlzott beépítés fogságából. Az új épületegyüttestől kifejezetten szerénységet és alázatot várt el az építészeti tervpályázat és annak zsűrije azért, hogy azok ne akarjanak a XIX. századi épületeken felülkerekedni”

– írta válaszában a BFK.

Elmondták, hogy a Stúdiópalota homlokzata megmarad (mivel utcaképileg védett), és az utcai szárny sem tűnik el, a belső traktust viszont a rossz állapota miatt elbontják. (Az új épületrész méretei, illetve műszaki tartalma a most következő részletes tervezési szakaszban még megváltozhat, így a tervek csak 2022 első negyedévére érik el végső állapotukat.)

A PPKE épülettömb
Fotó: Vitézy Dávid / Facebook

Teljesen eltűnik a Pagoda

„A Pagoda megtartását kevés számú pályázó tartotta szükségesnek, de akadt olyan is, aki a pályaművében »megidézte« azt. A tervek közül a számos szakemberből – az érintett VIII. kerületi, fővárosi és az állami főépítészek, valamint a MÉK, MÉSZ és további kiemelkedő munkásságú építészek delegáltjaiból – álló zsűri egyhangúlag döntött, a kiválasztott pályamű a Pagoda megtartásával nem számol”

– tette hozzá levelében a BFK.

A Magyar Rádió épülettömbjének egyik jellegzetes része, a Pagoda 2004-ben.
A Magyar Rádió épülettömbjének egyik jellegzetes része, a Pagoda 2004-ben. Fotó: Kovács Dániel / Wikipedia

Stúdiók, Károlyi-palota

Nem jobb a helyzet a stúdiók esetében sem. Mivel azok nem rendelkeznek védettséggel, a győztes elbontaná azt. A Károlyi-palota kapcsán a BFK elmondta: a tervezés további szakaszait restaurátori kutatások, illetve részletes falfeltárások követik, így a PPKE központi hivatalának otthonául szánt épületnek „az örökségvédelemmel egyeztetve egy választott korszaka kerül rekonstrukcióra”.

További részletek a 24.hu cikkében találhatók.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: A Magyar Rádió volt központi épülete a Bródy Sándor utcában Fotó: Google Utcakép
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások