fbpx
halál, gyertya, emlékezés

Elhunyt Zelei Miklós író, költő, újságíró

Életének 73. évében.

A család az MTI-t tudatta arról, hogy Zelei Miklóst hosszan tartó, súlyos betegség után csütörtök hajnalban érte a halál.

Zelei Miklós 1948. november 8-án, Kiskunhalason született. Pályáját a hetvenes években kezdte, újságírói-szerkesztői tevékenysége elsősorban a Magyar Hírlaphoz, a Látóhatárhoz és a Délmagyarországhoz kötődik. Irodalmi munkásságából tizenhét kötet született.

Életének 73. évében meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró. A felvétel a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, a Méry Ratio Kiadó és a Polgári Magyarországért Alapítvány Pro Minoritate Könyvek könyvsorozatában megjelenő köteteinek bemutatóján készült, ahol Zelei Miklós mint a Pro Minoritate Könyvek szerkesztője volt jelen a budapesti Pintér Galériában 2015. március 13-án.
Életének 73. évében meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró. A felvétel a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, a Méry Ratio Kiadó és a Polgári Magyarországért Alapítvány Pro Minoritate Könyvek könyvsorozatában megjelenő köteteinek bemutatóján készült, ahol Zelei Miklós mint a Pro Minoritate Könyvek szerkesztője volt jelen a budapesti Pintér Galériában 2015. március 13-án. MTI/Szigetváry Zsolt

A rendszerváltás idején szerzőtársával, Gazsó L. Ferenccel közös tényfeltáró riportregényekben mutatta be az államszocializmus valódi arcát. A politikai pszichiátriáról szóló Őrjítő mandragóra című könyvük máig hivatkozási alapmű.

A Kettézárt falu című szociográfiai dokumentumregénye négy kiadásban jelent meg, és jelentősen hozzájárult az ikerfalvak közötti határnyitáshoz. A Nagyszelmenc és Kisszelmenc tragédiájából írott, Zoltán újratemetve című színdarabját Vidnyánszky Attila rendezésében a Nemzeti Színház máig műsorán tartja.  Zelei Miklós költői, írói világában helyet kapott a valóság abszurditása és a szürreális ábrázolás – olvasható az összegzésben.

Zelei Miklós mMunkásságát többek között Pro Literatúra Díjjal, Külhoni Magyarságért Díjjal, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások