fbpx
Trom András.

Trom András kapta az Egyesült Európáért Díjat

Az elismerést a MÚOSZ székházában adták át.

Az Aranytoll életműdíjas újságíró, Trom András tegnap, szerdán vette át a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) alapította Egyesült Európáért Díjat. A méltatásban többek között ezt írják:

„Sokoldalú munkássága mellett civilként is aktívan vesz részt a közéletben. A közelmúltig a MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztályának elnöke volt, antirasszista kiállásáért megkapta a MEASZ Radnóti-díját, a szövetség támogatójaként pedig a Humanizmus Nagykövete címet. 2019-ben megalapította a MÚOSZ Európánkért Díját, s létrehozta az »Európánkért – szemben a populizmussal, nacionalizmussal, provincializmussal« nevű Facebook-csoportot. Radó Sándor nevelt fiaként hagyatékának gondozója, sorstörténetének és munkásságának kutatója. Többek között a »Dóra jelenti« című memoárkötet első, cenzúrázatlan kiadását szerkesztette. A rendszerváltoztatás utáni másfél évtizedben a Világgazdaság című lap terjesztésében kontinensünk 17 országáról mintegy száz mellékletet készített, közelebb hozva ezeket az országokat és népeket hazánkhoz. A most első alkalommal átadott, a MEASZ által idén alapított Egyesült Európáért Díj nem is kerülhetne méltóbb kezekbe.”

Az elismerésről

A MEASZ elnöksége már régóta tervezte, hogy új elismerést hoz létre, ez lett az Egyesült Európáért Díj, melyet első alkalommal a pandémia miatt többször elhalasztott díjátadón, a Radnóti-díjakkal együtt adtak át – tájékoztatta a Népszavát Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke.

Hanti hangsúlyozta: a MEASZ elnökségének meggyőződése, hogy egy erős, egyesült Európa tud a nemzeti sajátosságok megőrzése mellett a mai kor kihívásainak megfelelően fejlődni. Az EU-s tagállamok a világ összes szabad országának egyharmadát teszik ki. Ez alapján nyugodtan kijelenthetjük – állapította meg a MEASZ elnöke –, hogy ma a különböző nevek mögött megjelenő totalitárius törekvések és diktatúrák, továbbá a nacionalista populizmus egyedüli ellenszere az európai egyesülés.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Trom András az Egyesült Európáért Díj átadóján. Fotó: MÚOSZ
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások